Sprintzege Mark Cavendish in Cap Fréhel (+video)
woensdag 6 juli 2011 om 17:28

Sprintzege Mark Cavendish in Cap Fréhel (+video)

Mark Cavendish

foto: Sirotti

De vijfde rit in de Tour de France 2011 is gewonnen door Mark Cavendish. De renner van HTC-Highroad won in Cap Fréhel na een incidentrijke etappe de massasprint. Philippe Gilbert eindigde als tweede, voor José Joaquin Rojas. Thor Hushovd blijft aan de leiding van het algemeen klassement.

In Bretagne stond er op weg naar Cap Fréhel een lastige rit op het programma. Lieuwe Westra probeerde in de beginfase meerdere malen een ontsnapping op touw te zetten. De renner van Vacansoleil-DCM bleef echter zonder succes. Uiteindelijk zouden er vier renners wegspringen. De Spanjaard José Iván Gutiérrez (Movistar) kreeg de Fransen Tristan Valentin (Cofidis), Sébastien Turgot (Europcar) en Anthony Delaplace (Saur-Sojasun) met zich mee. Het kwartet reed een maximale voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar.

De etappe werd ontsierd door de nodige valpartijen. Titelverdediger Contador ging hard onderuit, net als onder meer Robert Gesink. De kopman van de Rabobank-ploeg hield er onder meer een bebloede knie aan over. Janez Brajkovic werd na een zware val per ambulance afgevoerd. Tom Boonen maakte eveneens kennis met het Bretonse asfalt. Hoewel de voormalig wereldkampioen direct naar zijn pols greep, kon hij zijn weg vervolgen. Samen met Addy Engels finishte hij uiteindelijk op dertien minuten, ruim binnen de tijdslimiet.

De vluchters werden op 47 kilometer voor het einde relatief vroeg ingelopen. Onder aanvoering van Garmin-Cervélo werd het tempo in het peloton hoog gehouden. Vijftien kilometer later lukte het twee renners alsnog om te ontsnappen. Thomas Voecker (Europcar) en Jérémy Roy (FDJ) kregen ruimte van het peloton en kregen meer dan een minuut voorsprong. Het kwam echter desondanks tot een massasprint, Voeckler werd als laatste twee kilometer voor het einde ingelopen.

In de slotkilometer probeerde Edvald Boasson Hagen (Sky) een massasprint te voorkomen. Romain Feillu (Vacansoleil-DCM) haalde de Noor bij, waarna het alsnog tot een sprint kwam. Daarin toonde Cavendish zich de sterkste.

foto: Sirotti

Tour de France 2011
Etappe 5: Carhaix Cap Fréhel (164.5 km)

1. Mark Cavendish (Groot-Brittannië/HTC-Highroad) in 3u38m32s
2. Philippe Gilbert (België/Omega Pharma-Lotto) allen z.t.
3. José Joaquin Rojas (Spanje/Team Movistar)
4. Tony Gallopin (Frankrijk/Cofidis)
5. Geraint Thomas (Groot-Brittannië/Team Sky)
6. André Greipel (Duitsland/Omega Pharma-Lotto)
7. Sébastien Hinault (Frankrijk/AG2R La Mondiale)
8. William Bonnet (Frankrijk/FDJ)
9. Daniel Oss (Italië/Liquigas)
10. Thor Hushovd (Noorwegen/Garmin-Cervélo)

Algemeen klassement na rit 5
1. Thor Hushovd (Noorwegen/Garmin-Cervélo) in 17u36m57s
2. Cadel Evans (Australië/BMC Racing) op 1s
3. Fränk Schleck (Luxemburg/Leopard-Trek) op 4s
4. David Millar (Groot-Brittannië/Garmin-Cervélo) op 8s
5. Andreas Klöden (Duitsland/RadioShack) op 10s
6. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) z.t.
7. Geraint Thomas (Groot-Brittannië/Team Sky) op 12s
8. Edvald Boasson Hagen (Noorwegen/Leopard-Trek) z.t.
9. Jakob Fuglsang (Denemarken/Leopard-Trek) z.t.
10. Andy Schleck (Luxemburg/Leopard-Trek) z.t.

Uitslagen en klassementen na rit 5

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.