Stan Dewulf eist grotere rol op in voorjaarskern AG2R Citroën: “Meer kansen voor mij”
Nick Doup
donderdag 23 november 2023 om 17:45

Stan Dewulf eist grotere rol op in voorjaarskern AG2R Citroën: “Meer kansen voor mij”

Interview Voor Stan Dewulf wordt 2024 een belangrijk jaar. Nu Greg Van Avermaet gestopt is en Oliver Naesen heeft aangekondigd een andere rol op zich te nemen bij AG2R Citroën is er een gat op te vullen in de voorjaarskern van het Franse team. “Ik denk dat ik een klein beetje meer naar voren geschoven ga worden”, kondigt Dewulf aan.

Naast Van Avermaet zijn ook Clément Venturini (Arkéa-B&B Hotels) en Michael Schär (gestopt) vertrokken en van Lawrence Naesen is zijn toekomst onzeker bij AG2R Citroën. De 25-jarige Dewulf merkt dat de Vlaamse voorjaarskoersen minder prioriteit hebben. “De voorjaarskern gaat iets minder sterk zijn, zeker qua absolute kopmannen. Ik denk dat er meer kansen gaan komen voor mij en het is aan mezelf om die te nemen”, is hij ambitieus.

“Ik ben op een leeftijd dat het van moeten is. Allez, moeten is een groot woord. Maar het is een leeftijd waar je ziet waar je uitkomt als coureur. Na mijn vakantie ga ik er weer invliegen om die rol waar te maken en proberen zo hoog mogelijk te eindigen in de klassiekers”, zegt Dewulf, die in 2024 aan zijn vierde jaar bij AG2R Citroën begint, nadat hij in 2019 prof werd bij Lotto Soudal.

Piekvermogens
In 2023 reed Dewulf vooral in dienst in het voorjaar, maar viel hij toch wel op met ereplaatsen in de E3 Saxo Classic (achttiende) en Dwars door Vlaanderen (dertiende). Ook reed hij voor het tweede jaar op rij de Tour de France uit.

Maar dat hij stappen moet maken, weet hij. “We verzamelen veel data tegenwoordig, dus we kunnen kijken in welke waardes ik tekortschiet. Het is dan aan mij om daaraan te werken”, geeft hij aan. “Ik ben niet verrast door mijn data. Het is niet slecht, want ik denk dat ik zeker progressie heb gemaakt qua hardheid.”

“Ik mis gewoon dat tikkeltje op die piekvermogens. Dat zijn de vermogens van tussen de 30 en 90 seconden die ervoor zorgen dat je wel of niet mee bent [met de besten, red.]”, legt Dewulf uit. “In de Renewi Tour was ik heel goed, maar zat ik net niet mee toen het brak en er acht man wegreden. Daar moet echt aan gewerkt worden. Dat je niet mee zit, maakt je koers dan wel helemaal anders.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.