Stannard verslaat trio Etixx-Quick-Step in Omloop Het Nieuwsblad
George Deswijzen
zaterdag 28 februari 2015 om 16:55

Stannard verslaat trio Etixx-Quick-Step in Omloop Het Nieuwsblad

Ian Stannard heeft voor een stunt gezorgd in de Omloop Het Nieuwsblad. De Brit zat samen met drie renners van Etixx-Quick-Step in een kopgroep van vier en deed het onmogelijke: winnen. Het is zijn tweede opeenvolgende zege in de Vlaamse klassieker. Niki Terpstra en Tom Boonen vervolledigden het podium.

Albert Timmer in vroege vlucht
De koers werd gekleurd door een kopgroep van zeven man. Nederlander Albert Timmer (Giant-Alpecin) reed samen met Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Christophe Laborie (Bretagne – Séché Environnement), Louis Verhelst (Cofidis), Michael Reihs (Cult Energy), Matthew Brammeier (MTN-Qhubeka) en Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) lange tijd vooruit.

Op de Taaienberg – met nog zestig kilometer te gaan – nam Tom Boonen (Etixx-Quick-Step) traditioneel de leiding. Hij dunde het peloton flink uit. Even daarvoor reed Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) lek, maar hij kon snel terugkeren. Op 45 kilometer van het einde werden Timmer, Brammeier en Luke Rowe (Sky) als laatsten van de kopgroep gegrepen. Rowe had een paar kilometer eerder de sprong gemaakt vanuit het peloton.

Opnieuw pech voor Sep Vanmarcke
Niet veel later reden vijf renners weg op de Haaghoek. Niki Terpstra, Tom Boonen, Stijn Vandenbergh (allen Etixx-Quick-Step), titelverdediger Ian Stannard (Sky) en Sep Vanmarcke namen afstand van hun concurrenten. Nog voor het einde van de kasseienstrook moest Vanmarcke echter de rest laten gaan. De onfortuinlijke Belg had opnieuw een lekke band. De drie renners van Etixx-Quick-Step bleven ondertussen vooraan vol doorrijden. Stannard hield zijn benen stil.

Op de Molenberg probeerde Sep Vanmarcke weer de sprong naar voren te maken. De Belg kreeg Greg Van Avermaet (BMC) en Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) met zich mee. Op dat moment was de achterstand nog dertig seconden, maar op Lippenhovestraat halveerde een indrukwekkende Vanmarcke hoogstpersoonlijk het verschil. Het leek er even op dat hij de aansluiting zou maken, maar de Belg moest uiteindelijk tóch het hoofd buigen.

Ian Stannard stunt
Vooraan plaatste Tom Boonen op vijf kilometer voor het einde een aanval, maar hij werd gegrepen door Stannard. Daarna probeerde Niki Terpstra het. Dit keer was het zijn eigen ploegmaat Vandenbergh die het gat dichtte. Vervolgens deed Stannard zelf een poging. Daarachter moesten Vandenbergh en even later ook Boonen lossen, waardoor het aan Terpstra was om het gat dicht te rijden.

De Nederlander slaagde daarin en ging vervolgens in het wiel van Stannard zitten. De twee stevenden af op een sprint met twee. Terpstra zette zijn spurt vroeg aan, maar werd voorbijgestoken door Stannard. De Brit stuntte en greep voor de tweede keer op rij de zege in de Vlaamse klassieker. Tom Boonen pakte daarachter de derde plaats.

unnamed (4)

flag-be Omloop Het Nieuwsblad (1.HC)
Uitslag: Gent – Gent (200,2 km)
1. flag-gb Ian Stannard (Sky) in 4u58m41s
2. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) in z.t.
3. flag-be Tom Boonen (Etixx-Quick-Step) op 8s
4. flag-be Stijn Vandenbergh (Etixx-Quick-Step) op 15s
5. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 1m24s
6. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing) in z.t.
7. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) op 1m29s
8. flag-be Philippe Gilbert (BMC Racing) op 4m35s
9. flag-gb Luke Rowe (Sky) in z.t.
10. flag-fr Arnaud Démare (FDJ) in z.t.

13. flag-nl Wesley Kreder (Roompot Oranje Peloton) in z.t.
16. flag-nl Jesper Asselman (Roompot Oranje Peloton) in z.t.
30. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal) in z.t.
34. flag-nl Johnny Hoogerland (Roompot Oranje Peloton) in z.t.
Volledige uitslag

RIDE Magazine
124 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
28 februari 2015 17:43
Hahahaha, prachtig. Achteraf praten is makkelijk volgens de Etix jongens, maar ik heb toch wel een paar fouten gezien. Vanmarcke iig ijzersterk.
28 februari 2015 17:45
Een hele sterke Vanmarcke, hij was de beste in koers, jammer van de lekke band.
Boonen had moeten gaan voor zijn sprint, hij laat zien in de woestijn dat hij nog met de beste mee kan in de massasprint. Ook na 200 km moet hij Stannard te snel af zijn.
Nu heeft Etixx zich in de nesten gewerkt, maar alsnog een fantastische winnaar na een hele mooie wedstrijd!
28 februari 2015 17:45
Veel respect voor Stannard, hij speelde het zeer goed. Aan de kant van etixx ging er ook wat mis, maar ik betwijfel of ze zonder fouten wel hadden gewonnen
28 februari 2015 17:46
Zolang Etixx de kaart Boonen blijft spelen wordt hun voorjaar niet beter dan 2014. Boonen is over de top, een blok aan het been van mannen als Stybar, Vandenbergh en Terpstra.
Vanmarcke overigens sterkste man in koers. En Stannard de slimste.
28 februari 2015 17:46
prachtige koers gezien. stannaard legt er gewoon 3 man op van Etixx! daarnaast een fantastische Vanmarcke, die zijn pech nu hopelijk al heeft gehad. dat belooft nog wat.
28 februari 2015 17:47
Wie ben ik om klasbakken als Vandenbergh, Boonen en Terpstra op fouten te wijzen, maar ik heb ze Stannard bijvoorbeeld niet één keer "op het kantje" zien doen rijden. Dat is toch het eerste wat je doet in zo'n situatie. Je zet je 2 ploegmakkers uit de wind, maar er mag geen plaats zijn voor de 4de. Je rijdt zodanig tegen de kant dat je makkers er nog tussen kunnen, maar die Stannard, die mogen ze niks van ruimte geven. Sluit hem gewoon uit, doe hem de wind opzoeken, maak het hem lastig in de schuine wind. Dat heb ik niet gezien. Ik snap het niet.
28 februari 2015 17:48
Wat een stompzinnige actie van VandenBergh. Slimmer was geweest eerst Terpstra vooruit te sturen, Boonen kan altijd nog in een sprint winnen en moet pas gaan als Stannard getest is, nu speel je hem volledig in de kaart met alle beslissingen in de laatste 7km.
28 februari 2015 17:48
Genoten van de wijze waarop Etixx dit historisch wist te verkwanselen. Ben het niet eens met de lezing van Eddy Planckaert. Dit hadden ze echt niet mogen verliezen. Waarom ging Boonen aan? Waarom ging Vandenbergh bij Terpstra in het wiel? Waarom ging Terpstra op kop de sprint aan? Er werden gewoon veel fouten gemaakt.

Prachtige overwinning van Stannard. Geschreeuwd als een malle… En een hele mooie volwassen reactie van Boonen: ze hebben het gewoon weggegeven.
28 februari 2015 17:49
@nero: Terpstra en Vandenbergh konden het ook niet. Denk Boonen in vorm nog altijd kan winnen maar hij hoefde nog niet in vorm te zijn. Zijn top ligt net als bij Terpstra een paar weken later.
Mooie wedstrijd gezien. Heerlijk dat seizoen weer begonnen is.
28 februari 2015 17:49
Stannard erg sterk, maar de tactiek van Etixx in de laatste kilometers was me een raadsel. Eerst je beste sprinter zich op laten branden in een poging om weg te komen en vervolgens de andere twee ploegmaats achter elkaar aan laten springen.
28 februari 2015 17:50
Waarom ging Vandenbergh nu achter Niki aan?
28 februari 2015 17:55
Hieruit blijkt het belang van een ploegbaas. Met oortjes had Peeters hen wel gezegd dat ze Stannard op de kant moeten zetten (al snap ik niet dat ze dat zelf niet beseffen), dat Boonen zich niet moet opbranden voor niks, dat Vandenbergh niet achter Terpstra moet aangaan (jeetje wat was dat), en dat Terpstra de sprint niet hoeft aan te trekken voor Stannard. Ik vind de reactie ook wat vreemd van Eddy. Alsof de wedstrijd 40km van de streep al voorbij was. "oei, er is er eentje mee met ons, ja, boeken toe, we hebben verloren". Maar then again, wie zijn wij...
28 februari 2015 17:56
Geweldige overwinning van Stannard! Aanvankelijk dacht ik dat hij kansloos was tegen drie man, maar doordat die tactisch zo slecht reden kon hij toch winnen. Wel een beetje flauw van Boonen en Lefevere dat ze zeggen dat dit komt doordat hij 40 km aan het wiel kon plakken. Hier konden ze vanaf het begin vanuit gaan en dus ook op anticiperen door anders te koersen. Ik denk trouwens ook niet dat Boonen de sprint had gewonnen. Hij was duidelijk minder sterk dan Stannard. Ook Jammer dat Vanmarcke er door pech vooraan niet bijzat. Die had zeker kunnen winnen.
28 februari 2015 17:56
Hahaha leedvermaak is toch altijd het mooist
28 februari 2015 17:58
@Tristania Terpstra's specialiteit is de laatste km's solo rijden. Maar hij bleef in het wiel van Stannard. Ik vermoed dat hij op Boonen moest wachten.
Vandenbergh kan veel, maar was domste man in koers.
28 februari 2015 17:58
Pfff. Wat een faal van Etixx.

En wat is die Sep toch sterk zeg. Oef
28 februari 2015 17:59
@ Tuttipazzi : ik vind de overwinning allesbehalve geweldig. maar je hebt inderdaad gelijk dat ze daar vanaf het begin vanuit konden gaan. En je moet het maar doen als Stannard, 2 keer op rij winnen...
28 februari 2015 17:59
Vanmarcke was vandaag de beste echt vette pech van die lekke banden, hopen dat hij morgen een goede koers rijdt (ook al is 5de na 2 lekke banden niet heel slecht)
28 februari 2015 17:59
Geweldige overwinning van Stannard, door de blunders van EQS.
28 februari 2015 17:59
Geschift hoe Stannard niet eens meteen reageert op de uitval van boonen maar dan gestaag het gashendeltje opendraait. Geen idee wat de beste tactiek was. Op een sprint had ik ook mn geld niet ingezet. Stannard leek het op de haaghoek al even lastig te hebben maar blijkbaar hebben die 40km plfoegentijdrit er harder ingehakt dan EQS zelf dacht.
28 februari 2015 18:00
Stannard. Ik ben vanaf vandaag fan.

OPQS vreemd gekoerst. Je zou toch verwachten dat ze gewoon met Boonen als laatste man op de sprint zouden gokken. En als ze dan toch de tactiek zouden hanteren van om beurten versnellen, dan was het vreemd dat Vandenbergh op het wiel van Terpstra ging zitten toen die laatste zijn aanval inzette.
28 februari 2015 18:00
Hadden ze nooit mogen verliezen. Ze moesten blijven doorrijden tot de laatste honderden meters en dan had Boonen de sprint wel gewonnen van Stannard hoor. Boonen had nooit alleen mogen gaan, en Vandenbergh had nooit achter Terpstra mogen gaan. Ik heb zo de indruk dat te veel kopmannen toch niet altijd zo goed is. En nero, Boonen is absoluut niet over de top, dat is vandaag wel weer bewezen. Blijkbaar heb jij de koers niet gezien, of enkel de laatste 3 kilometer?
28 februari 2015 18:01
Ze hebben het idd weggegeven. Maar wel enkele bedenkingen:
-onderschat de inspanningen onderweg niet, en het feit dat stannard 30km kon volgen
-hoe is het mogelijk dat ze geen tijdsverschillen doorkrijgen in de finale?
-numeriek overwicht is niet altijd een cadeau. Wel sterk dat ze met 4 man in de top10 eindigen
-vanmarcke sterk!
28 februari 2015 18:02
Ian Stannard geweldig gedaan. Geen meter op kop gereden tot de laatste 3 km. Ettixx QS rare keuze door eerst te wachten op een sprint en dan 5 km voor het einde toch aanvallen. Jammer dat Terpstra niet won in de sprint, maar Stannard verdient het.
28 februari 2015 18:03
Boonen wil sprinten en zet zich achteraan. Terpstra niet en gaat. Fout. Stannard countert. Boonen wil kaas niet van boterham laten halen en demareert op zijn beurt. Fout. Stannard countert weer. Terpstra denkt, nu is de moment. Juist. Stijn denkt, hier blijven, het is voor Tom, of denkt, wacht ik ga mee, met twee zijn we sterker. Sowieso fout, want Ian was de sterkste...en ik denk eerlijk gezegd, ook in elk ander scenario.
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.