Start Gent-Wevelgem verhuist van Deinze naar Ieper

donderdag 5 september 2019 om 12:00
Start Gent-Wevelgem verhuist van Deinze naar Ieper

foto: Cor Vos

Gent-Wevelgem verlaat Deinze na zeventien jaar als startplaats. Sinds begin jaren 2000 was deze stad steevast het uitgangspunt voor de Belgische WorldTour-klassieker, maar vanaf komend jaar wordt vertrokken vanaf de Grote Markt in ‘Vredesstad’ Ieper.

Sinds 2003 begon Gent-Wevelgem, ondanks de naam, niet meer in Gent maar in het nabijgelegen Deinze. Vanuit de Oost-Vlaamse plaats reden o.a. Tom Boonen en Peter Sagan (beiden driemaal), John Degenkolb en Greg Van Avermaet naar hun overwinningen in de voorjaarskoers. Dit jaar was Alexander Kristoff de winnaar en de Noor is voorlopig de laatste die zegevierde vanuit Deinze, want vanaf komende editie wordt namelijk vertrokken vanaf de Grote Markt in Ieper.

De ‘Vredesstad’ en de wedstrijdorganisatie zijn een overeenkomst aangegaan voor de komende zes jaar, waarmee na zeventien jaar vaarwel wordt gezegd aan Deinze. Ieper betaalt de wedstrijd 100.000 euro en daarna elk jaar 10.000 euro extra om verder te kunnen groeien. Door te kiezen voor Ieper wil de koers zich extra profileren als ‘vredeskoers’ en onderstreept het daarmee de innige band met de regio, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog zware strijd is geleverd.

“De keuze voor Ieper was geen keuze tégen Deinze”, laat de organisatie weten. “Het was wél een logische keuze. Dit verhaal klopt, het is de kers op de taart naar aanleiding van Flanders Fields en de oorlog. Alles wordt ook compacter. Ieper als nieuwe startplaats is van grote meerwaarde voor Gent-Wevelgem. Het is een win-winsituatie voor beide partijen: zowel voor de stad Ieper als voor de organisatie.”

De volgende editie van Gent-Wevelgem wordt gehouden op zondag 29 maart.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Mirra 5 september 2019 om 18:05

Heel jammer. Is een prachtige locatie om een koers op gang te schieten.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.