Start Giro d’Italia 2017 in Verenigde Staten?
foto: Sirotti
maandag 18 mei 2015 om 15:42

Start Giro d’Italia 2017 in Verenigde Staten?

Giro d’Italia-directeur Mauro Vegni wil de honderdste editie in 2017 op grootse wijze gaan vieren. De Italiaan noemt daarbij de Verenigde Staten opnieuw als mogelijke startplaats.

“De Giro in de Verenigde Staten is dichterbij dan mensen denken”, onthult Vegni tegenover VeloNews. “Wij willen de beleving van de Giro naar de opkomende Europese economieën brengen én andere regio’s zoals de Verenigde Staten en Oost-Azië.”

De plannen voor een Giro-start in de Verenigde Staten zijn niet nieuw. Een aantal jaar geleden was een Grande Partenza in Washington bijna werkelijkheid. Een nieuwe burgemeester in de Amerikaanse hoofdstad en de kredietcrisis gooide echter roet in het eten van de RCS, het bedrijf achter de Italiaanse ronde.

Naast wielerwedstrijden organiseert RCS ook toertochten voor recreanten. De populaire toertochtenreeks Grand Fondo Giro d’Italia is onlangs met succes in de Verenigde Staten geïntroduceerd. “Wij zijn blij om te horen dat de Giro ieder jaar blijft groeien in de VS, omdat het een belangrijke markt voor ons is”, vervolgt Vegni. “En dat Italië een land is waar Amerikanen met interesse naar kijken, vanwege onze wedstrijd, landschappen, eten en geschiedenis. De groei van RCS is daarvan een reflectie.”

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
18 mei 2015 15:43
zou toch belachelijk zijn. Uit de klauwen lopende transportkosten en je zadelt renners gelijk op met een jetlag
18 mei 2015 15:45
De VS hebben natuurlijk wel een rijke historie wat Italianen betreft, dus die link kan ik wel begrijpen. Betwijfel echter of het in praktijk te brengen is.
18 mei 2015 15:56
Het is natuurlijk je reinste onzin, maar het kan op zich wel. Zorg voor een goede rechtstreekse slaapvlucht van Washington naar Milaan, dat kan prima met de 8-9 uur van een reguliere lijnvlucht. Hou in Washington zo goed als mogelijk de Europese tijden aan, oftewel koers in de ochtend. En dan na een ouverture van drie dagen (vr/za/zo) onmiddellijk een rustdag zoals vorig jaar.
18 mei 2015 15:57
@woodybronquito helemaal mee eens.
18 mei 2015 16:16
Ik denk ook niet dat de renners er op zitten te wachten. Maar als je het al doet, zou je al minimaal 2 rustdagen achter elkaar moeten plaatsen en de 1ste etappe in Italie laat in de middag rijden en er korte etappe van maken...
18 mei 2015 16:18
Denk nou gewoon eerst aan de sporters en niet aan het geld! Als dit doorzet dan hebben we over een paar decennia een Grand Tour die de hele wereld overgaat. Elk continent een paar etappes. Ploegentijdrit in de favela's van Rio, waaieretappe in de Sahara en klimmen in de Himalaya.
18 mei 2015 16:20
Dat is een echte World Tour Richard
18 mei 2015 16:23
Een proloog in Little Italy, ik zie het wel zitten ;)
18 mei 2015 16:25
Als je van de oostkust van de VS al een jetlag krijgt dan ben je er wel heel gevoelig voor.
Met een rechtstreekse slaap vlucht lijkt mij dit inderdaad goed te doen. Het moet niet elk jaar gebeuren, maar zo voor de 100e editie kan ik het best begrijpen.
18 mei 2015 16:26
Goed idee, dan de Eneco Tour voortaan in Indonesië laten starten en eindigen in Suriname. De Vuelta kan ook makkelijk eens naar Zuid-Amerika. En een ronde zoals die van Polen, of de Tropicale Amissa Bongo dan ook eens laten starten in New York.. Ik zie zelfs een mooie mogelijkheid van een doorstart van de ronde van Peking, want Chinezen die wonen overal.

Mooi man.
18 mei 2015 16:27
Ik denk even niet aan de sporters (goede planning + rustdag en ze overleven de jetlag wel, daarnaast iedereen hetzelfde probleem, heel anders dan de ene renner wel en de andere niet midden in de nacht met controles irriteren) en ook niet aan het geld (vast wel genoeg slimme commerciele duizendpoten die er samen uitkomen, m'en fou, ik ben liefhebber en geen wielereconoom)

DOEN! America heeft het grootste aantal native speakers en een nog relatief sterke band met het 'moederland'. Aankomsten in Little Italy(s) met duizenden vlaggen en dolgelukkige americani (die als geen ander tot traanroeren toe dwepen met hun 'roots') inclusief spaghettistands en aanverwante symbolische tierelantijntjes lijkt mij toch wel feest!. Starten in America met de juiste toonzetting vind ik een stuk logischer dan Italie problemen te rijmen met fucking Gelderland, it makes sense.
18 mei 2015 16:30
@ Klootje. Itt tot Indonesie , suriname etc hebben de Amerikanen natuurlijk genoeg historie met het wielrennen. Onzinrondjes die de 'mondialisering van het wielrennen' dienen te bevorderen waar geen hond (om meerdere redenen) naar komt kijken zoals Peking en driekwart van die zandhaprondjes zijn eerder af te schieten dan deze mooie piste.
18 mei 2015 16:32
Nee, dit belachelijk noemen maar wel met zijn allen wegmijmeren of we nou de Grebbenberg dan wel het binnenveld of de brug bij Westervoort moeten nemen,…

Hup dit plan!
18 mei 2015 16:35
Ik dacht dat de Giro altijd afwisselde. Ene jaar in Italië, andere in het buitenland. Die logica gaat dan niet meer op met de start in Apeldoorn volgens jaar
18 mei 2015 16:37
Mooi idee, maar is dit uitvoerbaar? Dat valt te betwijfelen. Zou dan wel een rustdag moeten zijn als ze terugvliegen.
18 mei 2015 16:37
Logica gaat sowieso niet samen met Apeldoorn.
18 mei 2015 16:37
Controversieel maar dat hoort gewoon bij de giro.
18 mei 2015 16:40
Laten ze eerst eens beginnen met die "opkomende Europese economieën", dat is logistiek geen enkel probleem en ook daar liggen nog genoeg mooie routes te wachten om ontdekt te worden.
Maar ja, money talks.
18 mei 2015 16:41
Van hetzelfde laken en pak als de Vuelta, Tour of Giro in Nederland te laten starten.
18 mei 2015 16:43
Ook zou het eens leuk zijn om de giro eens in Roemenie te laten starten.
18 mei 2015 16:44
Voor de meesten wel te doen, maar wel vervelend dat renners die dus gevoelig zijn voor jetlag het kunnen schudden.
18 mei 2015 16:50
Ik zou net denken dat je de giro op grootse wijze viert door er een koers vol met legendarische Italiaanse plaatsen van te maken.

Ik spreek vegni dus tegen. Extraverte negatieveling dat ik ben... :)
18 mei 2015 16:55
Krijgen we dat belachelijke idee ook weer, dacht dat dit idee voor altijd in de prullenbak was gegaan.
Als het al doorgaat vraag ik me af hoeveel rustdagen ze wel niet moeten gaan inplannen tussen de VS en Italië
18 mei 2015 16:58
Mijn reactie was cynisch bedoeld RV. Ik vind elke ronde buiten de eigen landsgrenzen totale onzin, zeker de overkill van starts van grote ronden in Nederland de laatste jaren.

Overigens, over tierelantijnen gesproken.. jouw wederom typische tierelantijnen-betoog slaat trouwens al evengoed nergens op. Italianen in Amerika zijn bijna net zo Italiaans als Bertolli pastasaus. Geen Italiaanse NY'er zit op wielrennen te wachten. En jij wilt bovendien een enorm evenement vanuit hartje Manhattan laten starten.. en waar ga je dan vervolgens heen? Behoorlijk belachelijk idee, mag ik dat zeggen?
18 mei 2015 17:00
Je hoeft helemaal geen jetlag te hebben als je naar de oostkust gaat. Als je daar een lange proloog o.i.d. regelt rond de middag. Met de laatste finisher rond drieën, das 21:00 onze tijd. Dan twee directe lijnvluchten met enkel eersteklas slaapplekken voor de renners. De tijdritfietsen hoeven pas een week later ofzo weer in Italië te zijn. Vertrek 24:00 aankomst 8:00uur. Dan kun je tegen 12:00 weer op de fiets zitten. Zelfs als je direct uit Texas zou vliegen kun je binnen 1 nacht terug in Europa zijn (Austin zou geniaal zijn). En de kosten? Als ze echt graag een start in de VS willen dan zal de organiserende startplaats daar wel voor opdraaien...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.