Starttijden BK tijdrijden voor vrouwen 2024 – Topfavoriet Lotte Kopecky als laatste
Wie legt Lotte Kopecky het vuur aan de schenen? - foto: Cor Vos
donderdag 20 juni 2024 om 09:00

Starttijden BK tijdrijden voor vrouwen 2024 – Topfavoriet Lotte Kopecky als laatste

Vandaag barst de strijd om de Belgische titel op de tijdrit weer los. Zowel de mannen als vrouwen koersen vandaag op een lokale ronde door Binche. Bij de vrouwen is er één duidelijke favoriet: Lotte Kopecky. Maar wie zijn de grootste uitdagers? WielerFlits zet de starttijden op een rij.

De nationale titelstrijd gaat dit jaar door in het Waalse Binche, net onder Charleroi. Het is de eerste keer dat daar de tijdritkampioenschappen zullen plaatsvinden in de gemeente, maar Binche heeft wel een echte wielertraditie. In eerste instantie als thuisbasis van de ploeg Intermarché-Wanty, maar er waren ook al verschillende wielerwedstrijden te gast. Denk maar aan eendagskoers Binche-Chimay-Binche, de Tour de Frances van 2019 en 2022 en het BK op de weg van 2018, toen gewonnen door Yves Lampaert.

De vrouwen werken de lokale ronde in en rond Binche één keer af, goed voor een tijdritkampioenschap van 19,3 kilometer. De finish is gelegen op de Grote Markt van Binche. Net daarvoor krijgen de rensters nog een kasseistrook van 200 meter voor de kiezen, maar voor de rest worden de kasseien – die nochtans talrijk in de regio zijn – uit de weg gegaan.

Een bewuste keuze van de organisatie: men wil schade aan het fietsmateriaal en andere incidenten voorkomen, zodat we een eerlijke strijd krijgen. Dat is iets wat de renners alleen maar kunnen toejuichen.

Ondanks dat we in de Ardennen koersen, lijkt het aantal hoogtemeters flink mee te vallen. In het rondje gaat het drie keer stevig bergop, maar beklimmingen langer dan anderhalve kilometer krijgen we met zekerheid niet. Het moet ook gezegd dat er slechts een aantal scherpe bochten in de omloop liggen. Echt technisch kunnen we dit parcours dus niet noemen. Het is kortom een rondje voor de echte specialisten.

Er doen overigens maar elf rensters mee aan het BK tijdrijden. De eerste starter is Esmée Gielkens: zij is om 14.34 uur aan de beurt. De deelneemsters starten om de minuut. Lotte Kopecky – die opgaat voor een zesde opeenvolgende titel tegen de klok – rolt om 14.44 uur als laatste van het startpodium.

Starttijden BK tijdrijden voor vrouwen
14.34 uur – Esmée Gielkens
14.35 uur – Alana Castrique
14.36 uur – Fauve Bastiaenssen
14.37 uur – Lotte Claes
14.38 uur – Audrey De Keersmaeker
14.39 uur – Fleur Moors
14.40 uur – Julie Sap
14.41 uur – Julie Van De Velde
14.42 uur – Marion Norbert-Riberolle
14.43 uur – Marthe Goossens
14.44 uur – Lotte Kopecky

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.