Stef Clement volgt spoor van Kruijswijk: “Mijn programma hangt af van dat van hem”
foto: Marcel Koch
vrijdag 16 december 2016 om 13:34

Stef Clement volgt spoor van Kruijswijk: “Mijn programma hangt af van dat van hem”

Na twee seizoenen in Zwitserse dienst bij IAM Cycling is Stef Clement weer terug bij LottoNL-Jumbo, de opvolger van Rabobank en Belkin. De Brabander zal bij zijn nieuwe ploeg vooral het spoor volgen van Steven Kruijswijk.

“Ik ben aangenomen om met Steven naar de Giro te gaan, dus mijn programma hangt af van dat van hem”, zegt hij in gesprek met Omroep Brabant.

“Zodra Steven het weet, is het copy paste voor mij”, voegt hij aan dat verhaal toe. Als wegkapitein moet Clement bij LottoNL-Jumbo rust creëeren. “Ik heb in buitenlandse dienst gereden. Die drang heb ik gehad, dat heb ik achter de rug.”

“Dat geeft rust. Nu moet ik dat overbrengen op de kopmannen. Sommige kopmannen presteren beter in de hectiek. Ik rijd nu voor een kopman die gebaat is bij rust. Die rust moet ik doorgeven, ook aan de andere jongens.”

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
16 december 2016 13:41
Voor mijn gevoel beste transfer van lotto deze winter.
Clement is een heerlijke renner die op elk terrein belangrijk kan zijn
16 december 2016 13:57
de rust zelve, die Clement. :)
16 december 2016 13:58
Wat een wijsheid en heel mooi hoe hij zich in deze rol profileert
16 december 2016 14:10
Ik vind het wel opvallend dat hij zegt dat hij het programma van Kruijswijk copy paste. Dat ze voor de Giro al een paar keer samen rijden lijkt mij zeker niet slecht, maar Kruijswijk heeft tijdens de Giro toch het meest aan een Clement die in topvorm is. Zou het daarvoor niet beter zijn als de ploeg en Clement daar ook naar kijken bij het opstellen van zijn programma?
16 december 2016 14:23
Hetzelfde geldt toch voor Kruijswijk? Dus zullen ze gezamenlijk een programma rijden om in topvorm aan de start van de Giro te verschijnen. :)
16 december 2016 14:28
Die laatste alinea vind ik interessant. Als je een klassementsrenner bent die presteert bij hectiek, moet je dan vooral naar de Tour toe en dan klasbakken die gedijen bij rust de Vuelta of Giro laten rijden?
16 december 2016 14:36
Zijn optreden tijdens de tour, was natuurlijk wel een mooie open sollicitatie. Hij liet goed zien dat hij ook behoorlijk kan klimmen, naast hardrijden en tijdrijden. Erg belangrijk voor elke ploeg met klassementsambities.
16 december 2016 15:01
AWestie, geloof me, de meeste hectiek vind je in de tour!
16 december 2016 15:13
@LucasR,
Dat geldt inderdaad ook voor Kruijswijk, maar geen 1 renner is hetzelfde. Oftewel de één heeft wellicht een andere voorbereiding en aantal wedstrijddagen nodig dan de ander om in topvorm te geraken.
16 december 2016 15:16
Ik neem aan ze dat daar rekening mee houden..
16 december 2016 15:19
@awestie
Kruijswijk heeft een hekel aan de Tour, en dat hij in de Giro goed gedijt lijkt me evident. Dat zal met de relatieve rust te maken hebben, net als met het feit dat er niet de hele ronde lang een Sky-treintje op kop rijdt... maar vooral dat het qua parcours de zwaarste grote ronde is.
16 december 2016 15:38
Clement is een top aanwinst voor Lotto Jumbo.
Laat hij zich in de koers ook bezig gaan houden met de tactiek.
Zodat Kruijswijk support van ploegmaten kan verwachten als het nodig is.
En dan bedoel ik bijvoorbeeld het meesturen van een ploeggenoot in een vroege ontsnapping, die zich later als het nodig is kan laten terugzakken om de kopman te helpen.
16 december 2016 16:02
Stef klef met Kruis, dat gaat goed komen.
16 december 2016 16:03
@vlek,
Dat zou ik ook verwachten. Door die "copy paste" opmerking lijkt het echter alsof ze het belangrijker vinden dat Clement heel de voorbereiding naast Kruijswijk rijdt dan dat hij zelf zo specifiek mogelijk wordt klaargestoomd voor de Giro.

Vanuit mijn oogpunt zou ik als TLJ zijnde zou ik toch vooral proberen Clement aan de start te krijgen van de Giro met de vorm die hij in de afgelopen Tour had (waar hij als 18de eindigde).
16 december 2016 16:16
Of ze weten dat op basis van voorgaande jaren dat Clement en Kruijswijk een vergelijkbare aanloop nodig hebben om zo'n vorm te bereiken? Waren zouden ze consessies doen aan de vorm van Clement? Waarom zou Clement zelf niet aan de bel trekken wanneer hij een programma moet rijden waarmee hij niet in topvorm aan de Giro kan starten? Wellicht was 'wellicht' een belangrijk woord om in het oog te houden...
16 december 2016 16:21
Beetje als Morabito die zegt dat hij hetzelfde programma als Frank gaat rijden. Dat niveau, maar hier raakt men kleddernat van zo'n berichtje.
16 december 2016 16:29
@Daan: ja wanneer reed je de tour?

Mooie renner die clement, ik denk dat over dat copy pasten echt wel nagedacht wordt --> bereikt hij zo topvorm ja/nee --> weegt een iets ander programma op tegen het voordeel dat ze altijd samen rijden? ja/nee
16 december 2016 17:38
Zolang ze niet samen gasn sjorren vind ik het allemaal goed
16 december 2016 18:23
tjonge jonge, Clement heeft nog geen meter voor Lotto-Jumbo ploeg gereden en door velen aanbidders van deze ploeg wordt hij al als de topaankoop gezien. Op basis waarvan ontgaat mij totaal. Bij zijn vorige ploegen heeft alleen maar af en toe wat leuke dingen laten zien.
Bij I am cycling heeft hij 1.5 jaar werkelijk niets gepresteerd. Pas toen werkeloosheid voor hem dreigde begon meneer opeens redelijk goed te fietsen, maar toen hij weer zekerheid had voor het nieuwe wielerseizoen was het ook meteen gedaan met de fietsprestaties van meneer Clement. In tegenstelling tot velen hier heb ik mijn twijfels over deze aankoop van Lotto-Jumbo. De klimcapaciteiten van Clement zijn te beperkt en vooral te wisselvallig om Kruijswijk echt bij te kunnen staan. Bovendien is Clement op een leeftijd dat het herstelvermogen alleen maar minder wordt.
16 december 2016 18:38
Quote:
Bij I am cycling heeft hij 1.5 jaar werkelijk niets gepresteerd.

Dit is bullshit! Hij heeft in de Tour de France zijn vorm van zijn leven gekend, maar daarbuiten heeft hij wel degelijk naar vermogen gepresteerd. Misschien moet je Frank eens vragen welke waarde Clement heeft gehad tijdens zijn Tour de France van 2015. Eenzelfde rol zal Clement moeten spelen voor Kruijswijk. De supervorm van afgelopen zomer zou daarbij geweldig zijn, maar is daarvoor absoluut niet de graadmeter.

Quote:
toen hij weer zekerheid had voor het nieuwe wielerseizoen was het ook meteen gedaan met de fietsprestaties van meneer Clement.

Dit is ook een zeer twijfelachtige uitspraak: na de Tour de France had Clement de zekerheid dat hij terecht kon bij een aantal ploegen (waaronder op zijn minst twee WT-ploegen) en heeft hij nog bijna het eerste meerdaagse rondje uit zijn loopbaan gewonnen.
16 december 2016 18:42
@vlek,
Ik ga er juist vanuit dat er bij TLJ een idee zit achter wat ze doen en dat Clement geen concessies doet wat betreft zijn vorm en behoorlijk goed weet wat hij moet doen om top te zijn in de Giro. Dat is dan ook precies de reden waarom die opmerking mij opvalt. Die geeft juist de indruk dat het er allemaal minder doordacht aan toe gaat.

Verder heb ik inderdaad proberen nuance aan te brengen in mijn reacties, zoals o.a. "lijkt", "zou", "opvallend" en "wellicht". Het was namelijk alles behalve de bedoeling om een keiharde frontale aanval op TLJ te doen (of iets dergelijks), maar gewoon om een vraagteken te plaatsten.
Ik zie dan ook niet in waarom je zo denigrerend moet reageren (tenminste zo komen je reacties over) en je hoef me ook niet zo te punt punten...
16 december 2016 18:53
Quote:
Ik ga er juist vanuit dat er bij TLJ een idee zit achter wat ze doen en dat Clement geen concessies doet wat betreft zijn vorm en behoorlijk goed weet wat hij moet doen om top te zijn in de Giro.

Dat lijkt me inderdaad waar je vanuit moet gaan.

Quote:
Dat is dan ook precies de reden waarom die opmerking mij opvalt. Die geeft juist de indruk dat het er allemaal minder doordacht aan toe gaat.

Het lijkt mij juist een reden om er vanuit te gaan dat de conclusie is geweest dat Kruijswijk en Clement blijkbaar een vergelijkbaar aantal koersdagen nodig heeft in aanloop naar een grote ronde.

Welke reden reden hebben we tenslotte om het tegendeel te veronderstellen? Welke aanleiding is er nu werkelijk voor je vraagteken? Want was het tegendeel het geval en moest Clement veel meer of minder koersen dan Kruijswijk, dan had Clement vast niet exact hetzelfde programma gereden. Zo simpel is het toch gewoon? Want we gingen er toch vanuit dat er bij TLJ een idee zit achter wat ze doen en dat Clement geen concessies doet wat betreft zijn vorm en behoorlijk goed weet wat hij moet doen om top te zijn in de Giro. De uitkomst is daarbij blijkbaar dat Kruijswijk en Clement t/m de Giro hetzelfde programma rijden.

Quote:
Ik zie dan ook niet in waarom je zo denigrerend moet reageren (tenminste zo komen je reacties over) en je hoef me ook niet zo te punt punten…

Stel je niet zo aan...
17 december 2016 07:16
Steven regeerde op het hoogste nivo dit jaar, heeft met zijn ervaring Stef niet nodig, de hektiek van een afdaling kennen alleen de groten en volgend seizoen laat Kruis die gletsjer gewoon links liggen.
17 december 2016 09:08
Ik zie het probleem van "copy paste" niet zo. Als beiden goed willen zijn in de Giro, dan kun je daar vanaf nu je training en programma op aanpassen. Dat betekent natuurlijk niet dat je allebei dezelfde trainingsvormen gaat doen. Die stem je individueel af met de trainer. Dat wedstrijd programma kies je dan uiteraard allemaal in functie van de Giro. Er zal wel een hoogtestage komen in april, en dan Romandie als laatste voorbereiding. Ik heb er wel vertrouwen in dat er weer een mooie Giro uitrolt, al lijkt de concurrentie dit jaar groter.
17 december 2016 09:48
Als ik mij goed kan herinneren zei Stef tijdens de Avondetappe dat hij niet verwachtte dat Kruijswijk op korte termijn podium ging rijden in een grote ronde. Is het vertrouwen van hem dan wel groot genoeg voor een goede samenwerking tussen hen?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.