Stef Clement zet punt achter carrière
foto: Sirotti
donderdag 13 december 2018 om 16:47

Stef Clement zet punt achter carrière

Stef Clement zet op 36-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière. De renner van LottoNL-Jumbo moet stoppen wegens aanhoudende rugklachten. Clement – die sinds april al niet meer in actie kwam – zal wel bij de ploeg verbonden blijven.

Clement sukkelde dit jaar nadrukkelijk met zijn rug. Begin juni werd duidelijk dat de allrounder rust moest nemen, waardoor hij verstek moest geven voor de Ronde van Zwitserland. Hij hoopte op die manier op tijd fit te geraken voor de Tour, maar de pijn bleef. Hierdoor moest hij zijn rentree nog langer uitstellen.

Het was lange tijd gissen naar de aard van zijn blessure. “Het is ernstig genoeg om voorlopig niet te mogen koersen. Het lijkt echter de goede kant op te gaan”, was hij toen nog optimistisch. Na uitgebreid medisch onderzoek bleek de situatie toch een stuk ernstiger dan aanvankelijk gedacht.

Andere functie 
Hierdoor heeft Clement – in samenspraak met de ploeg – besloten om te stoppen als profwielrenner. “Het is zeker niet de manier waarop ik mijn carrière had willen afsluiten. Maar als je niet zeker weet of een comeback wel verantwoord is, dan bekijk je alternatieven”, zo laat hij weten.

“Wielrennen was vijftien jaar lang mijn passie, hobby én werk ineen. Ik kijk er dan ook met trots op terug”, aldus Clement, die wél verbonden blijft aan LottoNL-Jumbo. Hij zal zich bij de WorldTour-ploeg namelijk bezighouden met voeding en promotie. “Nadat de ploeg mij deze functie aanbood, heb ik een verstandskeuze gemaakt. Ik ben het team dankbaar voor deze mogelijkheid.”

WK-brons als hoogtepunt?
Clement zette zijn eerste stappen als profwielrenner in de jaren 2004 en 2005, toen hij actief was voor de opleidingsploeg van Rabobank. Hij trok na twee seizoenen echter naar Frankrijk, om te gaan koersen voor Bouygues Telecom. Hierna kwam Clement uit voor Rabobank, opvolger Belkin, IAM Cycling en tot slot (weer) LottoNL-Jumbo.

Clement wist in zijn carrière verschillende overwinningen te boeken. Zo won hij etappes in het Critérium du Dauphiné Liberé en de Ronde van Catalonië. Daarnaast werd hij viermaal Nederlands kampioen tijdrijden. Zijn grootste prestatie stamt wellicht uit 2007, toen hij op het WK tijdrijden in Stuttgart brons wist te veroveren.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.