Jury herziet klassement: niet Lampaert maar Küng leidt in Slowakije

woensdag 18 september 2019 om 22:40
Jury herziet klassement: niet Lampaert maar Küng leidt in Slowakije

foto: Cor Vos

Update

Stefan Küng heeft de middagrit van de Ronde van Slowakije gewonnen. Nadat Alexander Kristoff ’s ochtends de snelste was in de rit in lijn, klokte de Zwitser de snelste tijd in de individuele tijdrit. In eerste instantie werd Yves Lampaert uitgeroepen tot de nieuwe leider, maar na afloop van de tijdrit rectificeerde de jury de uitslag van de ochtendetappe waardoor Küng aan kop gaat in het klassement.

Vanochtend hadden de renners de eerste kilometers al in de benen met de rit in lijn over bijna 140 kilometer. Daarin was Alexander Kristoff een stuk sterker dan Michael Mørkøv en Elia Viviani in de massasprint. ’s Middags wachtte dan nog een individuele tijdrit over 7,4 kilometer door Bardejov. Met onder meer Stefan Küng, Yves Lampaert, Bob Jungels, Maciej Bodnar en Matthias Brändle had de Slowaakse rittenkoers een mooi lijstje specialisten aan het vertrek.

Al vroeg in de tijdrit zagen we met Emanuel Buchmann (vierde in de Tour) meteen al een bekende naam aan het werk, maar de Duitser zou geen rol spelen in de strijd om de winst. Maciej Bodnar, een andere vroege starter, stelde niet teleur en zette na 7,4 kilometer de tijd stil op 9:29. Het bleek lange tijd de toptijd, want pas ruim zeventig ritten later slaagde Bob Jungels erin zijn tijd scherper te stellen (9:12).

Jungels kan niet lang van zijn toptijd genieten
Lang kon de Luxemburger niet van de leiding genieten, want de vier ritten na hem gestarte Stefan Küng verbeterde naar 9:04. Na de drievoudige Zwitserse kampioen tijdrijden zou echter nog een hele ris renners volgen, onder wie zijn landgenoot Tom Bohli, Kamil Gradek en Matthias Brändle. Stuk voor stuk kwamen zij echter tekort voor de toptijd. Yves Lampaert kwam dicht in de buurt, maar moest uiteindelijk drie seconden toegeven.

Toen ook laat gestarte renners als Arnaud Démare, Erik Baška en Elia Viviani tekortschoten, kon Küng langzaamaan zich gaan opmaken voor de podiumceremonie. Leider Alexander Kristoff viel in de tijdrit en moest daardoor 54 seconden prijsgeven, waardoor de ritzege voor de Zwitserse tijdritspecialist was. Aanvankelijk werd Yves Lampaert uitgeroepen tot de nieuwe leider in het klassement, maar na herziening van de uitslag van de ochtendrit viel Küng die eer te beurt.

Jurybesluit

Lampaert werd in eerste instantie uitgeroepen tot nieuwe drager van de gele trui, maar dat was van korte duur. De wedstrijdjury boog zich na de individuele tijdrit nog eens over de resultaten van de ochtendrit, omdat veel renners in de chaotische finale werden opgehouden door een valpartij. De jury besloot de uitslag aan te passen door iedereen die door de val gehinderd werd dezelfde tijd te geven als de ritwinnaar. Daarom draagt niet Lampaert, maar Küng morgen het geel.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.