Stefan Küng prolongeert Europese tijdrittitel, brons voor Remco Evenepoel
foto: Cor Vos
donderdag 9 september 2021 om 17:05

Stefan Küng prolongeert Europese tijdrittitel, brons voor Remco Evenepoel

Stefan Küng is voor de tweede keer in zijn carrière Europees kampioen tijdrijden geworden. De Zwitserse titelverdediger moest aan het eerste tussenpunt nog enkele tellen toegeven op Filippo Ganna en Remco Evenepoel, maar kende een ijzersterk tweede gedeelte. Ganna moet voor eigen volk genoegen nemen met zilver, Evenepoel pakt het brons.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Vorig jaar was het in Plouay toch wel met een vergrootglas zoeken naar tijdrittoppers, maar dit jaar mochten we ons opmaken voor een fascinerend duel tussen meerdere kleppers. De meeste tijdritkanonnen gaven vandaag acte de présence. Twee renners (Remco Evenepoel en Stefan Küng) op de deelnemerslijst wisten zich al eens tot Europees kampioen in het tijdrijden te kronen en een derde – Filippo Ganna – was erop gebrand om de titel te veroveren voor eigen volk. Dat moest dan gebeuren in een nagenoeg biljartvlakke tijdrit van 22,4 kilometer in en rond industriestad Trento.

Affini met een scherpe tussentijd 
Nederlander Julius van den Berg rolde om klokslag 16.00 uur als eerste van het startpodium, maar het was vooral uitkijken naar de tussentijd van Kasper Asgreen. De Deense stoomlocomotief van Deceuninck-Quick-Step was de eerste favoriet die van het startpodium rolde, wist op de heenweg een gemiddelde snelheid te ontwikkelen van 48,9 km/h en was na 10,5 kilometer goed voor 12m54s. Een eerste serieuze richttijd werd dus neergezet door Asgreen, maar er bleek nog veel meer in het vat te zitten. Edoardo Affini, ook een van de favorieten voor de titel, wist namelijk onder de tijd van Asgreen te duiken.

foto: Cor Vos

Met een tijd van 12m36s, aan een gemiddelde van net geen 50 km/h, was Affini liefst zeventien seconden sneller dan Asgreen aan het eerste tussenpunt. Het was vervolgens wachten op de doorkomst van Stefan Bissegger en ook de Zwitser schoot uit de startblokken. De winnaar van de recente tijdrit in de Benelux Tour kwam door na 12m34s en was nog eens twee seconden sneller dan thuisfavoriet Affini. Bissegger wist zijn Europese ambities dus kracht bij te zetten aan het eerste meetpunt, maar het was nog te vroeg voor definitieve conclusies.

Driestrijd tussen Ganna, Evenepoel en Küng 
Kleppers als Remco Evenepoel, Stefan Küng, Rémi Cavagna en topfavoriet Filippo Ganna moesten namelijk nog passeren aan het tussenpunt. Maar eerst volgde nog de passage van Tourwinnaar Tadej Pogačar, maar de Sloveen (+20 seconden) kwam niet aan de tijd van Bissegger. Pogačar voelde na tien kilometer al de hete adem van Ganna in zijn nek, die wel bezig was aan een uitstekende tijdrit. De regerende wereldkampioen tegen de klok wist met 12m22s een nieuwe richttijd neer te zetten en bleek liefst dertien seconden sneller dan Bissegger.

foto: Cor Vos

Ganna was echter nog niet zeker van de Europese titel, aangezien ook Evenepoel in uitstekende doen was en de Belg volgde halverwege slechts op één seconde van zijn Italiaanse tegenstrever. Een driestrijd om de Europese titel leek aanstaande, aangezien ook titelverdediger Küng een sterke openingsfase kende en slechts vier seconden moest toegeven aan het enige tussenpunt. De grote vraag na het kennen van alle tussentijden: wie had het beste ingedeeld op weg naar de finish in het centrum van Trento? Intussen had Bissegger (met 24m52s) aan de streep de beste eindtijd gerealiseerd.

Küng wint na ijzersterke slotfase 
Zwaargewicht Ganna wist op de terugweg naar Trento de één minuut eerder vertrokken Pogačar in te halen, waardoor hij even kon profiteren van de slipstream van de Sloveen. De Italiaanse hoop wist zijn inspanningen in de laatste kilometers door te trekken en dook uiteindelijk vijftien seconden onder de tijd van Bissegger. Vervolgens was het in spanning uitkijken naar de binnenkomst van Evenepoel. De Belg verloor in het tweede deel van de tijdrit iets van zijn pluimen, moest aan de streep zeven seconden toegeven op Ganna, maar verzekerde zich wel van een medaille. Brons voor Evenepoel.

foto: Cor Vos

Alleen Küng kon het Italiaanse feestje nog verstieren door onder de tijd van Ganna te duiken en de Zwitser deed dat met verve. Küng bleek uitstekend te hebben ingedeeld, wist op de terugweg naar Trento nog te versnellen en was nog eens acht seconden rapper dan Ganna. Küng wist zo zijn titel uit Plouay te prolongeren. Achter Küng, Ganna en Evenepoel moest Bissegger genoegen nemen met de vierde plaats, Max Walscheid werd knap vijfde. Affini, Asgreen, Maciej Bodnar, Cavagna en Almeida vervolledigden de top-10. De Nederlanders speelden vandaag een bijrol.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
10 september 2021 02:12
De winnaar rijdt wel de laatste 10 km 12 sec sneller de Ganna en 18 sneller de Evenepoel, Kung was duidelijk de beste vandaag.

Reacties zijn gesloten.