Stefan Küng soleert naar zege in Volta Limburg Classic
Foto: Marcel Koch
zaterdag 4 april 2015 om 17:09

Stefan Küng soleert naar zege in Volta Limburg Classic

Stefan Küng heeft op indrukwekkende wijze de Volta Limburg Classic op zijn naam geschreven. De 21-jarige Zwitser van BMC sloot op veertig kilometer  van het einde aan bij de kopgroep en reed vervolgens iedereen uit zijn wiel. Ook een sterk uitgedund peloton kon hem niet meer terughalen, waardoor Küng naar zijn eerste profzege soleerde.

Oorlog in het begin
Het duurde lang voordat de vlucht van de dag wegreed. Ondanks vele aanvalspogingen in een regenachtige openingsfase was het peloton na anderhalf uur koers compleet. Uiteindelijk kreeg Ike Groen (Join-S|De Rijke) als eerste een vrijgeleide. Later kwamen zes renners bij hem aansluiten: Sam Oomen (Rabobank), Reinier Honig (Roompot Oranje Peloton), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Manuel Senni (BMC), Marek Rutkiewicz (CCC Sprandi Polkowice) en Michael Vingerling (3M).

De kopgroep kreeg niet meer dan drie minuten van het peloton. Door het kleine verschil kon een groep van zeven achtervolgers – met daarbij onder meer Danilo Wyss van BMC – de oversteek maken op zestig kilometer van de meet. Twintig kilometer later konden ook Jetse Bol (Join-S|De Rijke), Stefan Küng (BMC), Huub Duyjn (Roompot Oranje Peloton) en Dimitri Claeys (Verandas Willems) aansluiten bij een inmiddels ietwat uitgedunde kopgroep.

Küng imponeert
In het peloton zorgde CCC Sprandi Polkowice voor het achtervolgingswerk, maar de Poolse formatie kwam amper dichterbij. De voorsprong bleef schommelen rond de minuut. De kopmannen van de ploeg, Davide Rebellin en Maciej Paterski, besloten daarom op twintig kilometer voor het einde zelf aan te vallen om zo het gat te dichten, maar ook dat werkte niet. Het duo werd snel gegrepen door het peloton. Ondertussen was Küng vooraan weggesprongen bij de rest van de kopgroep.

Het 21-jarige talent van BMC kreeg in eerste instantie Lindeman en Claeys met zich mee, maar hij kwam snel alleen te zitten. Niemand kon zijn tempo volgen. Daarachter lag het sterk uitgedunde peloton door een spervuur van demarrages in verschillende stukken. In de eerste achtervolgingsgroep van tien man zaten onder meer Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk, maar zij kwamen geen meter dichterbij. Integendeel: een imponerende Küng liep steeds verder uit.

Volta Limburg Classic 2015

Foto: Marcel Koch

Kelderman achtste
De Zwitser – die eerder deze week nog achter Bradley Wiggins tweede werd in de tijdrit van de Driedaagse De Panne-Koksijde – soleerde naar de zege. Op een kleine halve minuut won Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice) de sprint van de achtervolgende groep, Dylan Teuns (BMC) completeerde het podium. Wilco Kelderman is op de achtste plaats de beste Nederlander.

flag-nl Uitslag Volta Limburg Classic (1.1)
Eijsden – Eijsden (198 kilometer)
1. flag-ch Stefan Küng (BMC) in 5u02m30s
2. flag-pl Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice) op 27s
3. flag-be Dylan Teuns (BMC) in z.t.
4. flag-it Enrico Battaglin (Bardiani) in z.t.
5. flag-dk Rasmus Guldhammer (Cult Energy) in z.t.
6. flag-dk Søren Kragh Andersen (Trefor – Blue Water) in z.t.
7. flag-fr Amaël Moinard (BMC) op 29s
8. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 31s
9. flag-it Damiano Cunego (Nippo – Vini Fantini) in z.t.
10. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 35

13. flag-nl Maurits Lammertink (Roompot Oranje Peloton) op 1m04s
14. flag-nl Jasper Ockeloen (Parkhotel Valkenburg) op 1m09s
15. flag-nl Huub Duyn (Roompot Oranje Peloton) op 1m21s
Volledige uitslag

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
4 april 2015 17:13
geweldige winnaar, verdiend!
4 april 2015 17:13
Mooie koers. Helaas ietwat misselijk makende G2 in de laatste 10k.
Kruiswijk om het gat met Kueng solo dicht te rijden ? Ha, dream on.
Kelderman had met hem moeten samenwerken. Daarna TLJ falend in de slotkm.
Hulde voor Kueng !!
4 april 2015 17:13
Mooie koers en dikverdiende overwinning maar wat rijdt LTJ weer achter de feiten aan zeg, pijnlijk gewoon. Dan rijdt Kruijswijk nog de longen uit zijn lijf de laatste 10 km en sprint Kelderman niet eens mee. Ik zou bijna zeggen lachwekkend.
4 april 2015 17:13
Imponerende zege. Zeker voor zo'n jonge renner
4 april 2015 17:14
Mooie koers en ontzettend sterk gereden van Kung. Daar stond voor de rest geen maat op.
Was Kelderman helemaal stuk op het laatst of sprintte hij gewoon niet mee? Kruijswijk heeft nog flink zijn best gedaan om hem naar een tweede plek te leiden..
4 april 2015 17:14
- Bist du der neue Cancellara?
- Nein, meine Name ist Stefan Küng.
Schitterend.

Die Andersen is ook een heel aardig talent trouwens.
4 april 2015 17:16
Kelderman probeerde heus wel in de laatste rechte lijn, maar werd er gewoon vrij hard afgesprint. Ik meen me nochtans te herinneren uit zijn beloftenjaren dat hij een aardige sprint heeft. Maar het loopt licht bergop de laatste hectometers en vermoedelijk zat er gewoon niet veel meer op.
4 april 2015 17:17
Haha, mooie kerel die Künig inderdaad. Down to earth.

Lotto Jumbo wel weer erg matig zeg. Kruiswijk die de ballen uit zijn broek rijdt de laatste 10 km, en vervolgens Kelderman die naar plek 8 sprint.
4 april 2015 17:17
Lotto-Jumbo zat als enige nog met twee renners in die groep, dus nemen ze verantwoordelijkheid. Kelderman achter de hand houden om nog aan te vallen mocht Kung teruggepakt worden, een sprint om plaats 2 is dan niet echt boeiend.
Maar een mooie koers met een mooie winnaar.
4 april 2015 17:17
Mooie koers gezien! Kung lijkt er eentje voor de toekomst.

Nog steeds geen overwinning voor LottoJumbo of Roompot...
4 april 2015 17:19
Quote:
Lotto-Jumbo zat als enige nog met twee renners in die groep, dus nemen ze verantwoordelijkheid. Kelderman achter de hand houden om nog aan te vallen mocht Kung teruggepakt worden, een sprint om plaats 2 is dan niet echt boeiend.

Dat is een best logische verklaring, behalve dat Kruijswijk dan wel heel lang doorging met achtervolgen.
4 april 2015 17:20
Küng zet ze gewoon allemaal te kijk. En ook mooi om Guldhammer nog eens te zien rijden, was bij HTC ooit een groot talent.
4 april 2015 17:22
En elke koers wordt bevestigd wat ik vrees; Lotto-Jumbo is veel middelmaat. Ze hebben het veel over doelen stellen en samen winnen. Maar waar gaat dat dan gebeuren? Worldtour onwaardig
4 april 2015 17:37
Wordt een grote meneer die Zwitser! De klasse druipt er vanaf! Geweldig om te zien.
4 april 2015 17:43
Lijkt me ook wel duidelijk dat Kelderman geen klassieke coureur is. Gaat weinig doen in de ardennen klassiekers
4 april 2015 17:45
Mooie koers gezien! Jammer dat er niet wat sterkere ploegen meerijden. Parcours is een ideale voorbereiding op de Waalse klassiekers.
4 april 2015 17:45
Mooie koers om te volgen. Complimenten voor onze regionale zender die dat toch maar in beeld heeft gebracht.! Genoten van Oomen. Kelderman, uiteraard nog geen top, viel me toch niet mee..............
4 april 2015 17:54
Wat mij betreft is de parcourswijziging een goede zet geweest. Heb een leuke wedstrijd gezien al waren het alleen de laatste 35km die ik gezien heb. Küng lijkt mij wel een klasbak die nog meer gaat winnen. Als je dit op 21 jarige leeftijd kan, dan ben je absoluut een meer dan gemiddeld coureur. De oude Rebellin terug in Limburg met misschien het idee dat hij weer (of nog) kon wat jij vroeger kon. De poging om met Paterski het gat dicht te rijden was wel indrukwekkend, maar op je 43e betaal je dat later in de koers cash terug. Paterski wel knap dat die nog 2e wordt. En TLJ blijft op zijn honger qua zeges, al zal de echte wielerkenner hier niet verbaasd over zijn. Ze reden hier niet met renners die veel kans op de zege maakten. Wilco Kelderman is absoluut een getalenteerde renner maar dit soort wedstrijden winnen is niet direct zijn specialiteit.
4 april 2015 17:56
Küng gaat een hele grote worden, mag nu toch al wel gezegd worden. Wat hij liet zien in de tijdrit van de panne was al knap en nu ook nog eens winnen. Chapeau
4 april 2015 18:00
Een Nederlander in de top tien is toch wat mager.
4 april 2015 18:07
Mooie koers gezien. Mooie route ook, met veel en veel minder van het gevaarlijke meubilair op straat. Uiteraard niet van het niveau van AGR maar met minder obstakels ook minder kans op linke crashes.
4 april 2015 18:11
Goed in beeld gebracht deze koers. LottoNL had toch beter op de manier van BMC 2a3 pionnetjes voorop moeten krijgen, zeker aangezien ze niet bepaald een puncher hebben of afmaker. Roompot was best goed vertegenwoordigd en ook opeens weer van het decor verdwenen. Sam Oomen was dan wel weer een lichtpuntje.
4 april 2015 18:20
Wat rijd Lotto toch een tactische slechte koers.
4 april 2015 18:24
TLJ (Kruiswijk) wel verantwoordelijkheid gepakt, maar ik vond niet dat Kelderman echt moeite deed om mee te sprinten. Lachwekkend, denk niet dat Kelderman op deze manier ooit een eendagskoers wint.
4 april 2015 19:03
Wordt weer interessant te horen hoe de ploegleiding op dit resultaat reageert. Samen verliezen?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.