Stefan Küng wint Tour du Doubs na late aanval

zondag 15 september 2019 om 17:05
Stefan Küng wint Tour du Doubs na late aanval

foto: Cor Vos

Stefan Küng is de eerste Zwitserse winnaar op de erelijst van de Tour du Doubs geworden. In de Franse eendagswedstrijd ontdeed de tijdritspecialist van Groupama-FDJ zich in de slotfase van enkele medeaanvallers. Franck Bonnamour won de sprint om de tweede plek.

In het departement Doubs, aan de Franse grens met Zwitserland, werd vandaag de gelijknamige Tour du Doubs verreden. De eendagswedstrijd was de dertiende ronde om de Coupe de France, het klassement dat wordt opgemaakt over vijftien koersen in Frankrijk. Gestart werd in Morteau, terwijl de finish lag in Pontarlier. Op de route kregen de renners meerdere beklimmingen voor de wielen geschoven, waaronder de vierenhalve kilometer lange Le Larmont in volle finale.

Zes vluchters animeren de koers
Rond het middaguur werd het startsein gegeven voor de koers, die lange tijd geanimeerd werd door zes renners. Samuel Leroux, Damian Lüscher, Daragh O’Mahony, Szymon Rekita, Kaspars Sergis en Preben Van Hecke sloegen al vroeg de handen ineen en pakten maximaal vijf minuten voorsprong. Na halfkoers begon het peloton het verschil langzaamaan terug te brengen. Voor Sergis ging het even later te snel vooraan, waarna de Let zich liet afzakken.

Bij het ingaan van de laatste zestig kilometer bedroeg de voorsprong nog maar een minuut en werden de eerste vluchters onrustig. Lüscher viel aan en reed nog tien kilometer alleen vooruit totdat het peloton hem in de kraag greep. Daarop werd opnieuw aangevallen, ditmaal door Clément Champoussin, Lucas De Rossi, Fabien Doubey, Pierre Gouault, Stefan Küng, Eliot Lietaer en Dimitri Peyskens. De zeven aanvallers reden maximaal veertig seconden vooruit.

Koers ontploft in de finale
In de laatste twintig kilometer reden Gouault, Küng en Lietaer weg uit de kopgroep. Peyskens kon nog even aanhaken, maar moest op de beklimming van Le Larmont samen met Gouault afhaken. Toen het peloton de overgebleven aanvallers Küng en Lietaer bijna kon aanraken, maakten zeven renners de oversteek met daarbij ook David Gaudu, Elie Gesbert, Jaakko Hänninen, die vorig jaar brons pakte op het WK voor beloften, en Guillaume Martin.

De negen renners bleven vooruit, waarna een sprint de beslissing leek te gaan brengen. Dat was buiten Stefan Küng gerekend, want met een late aanval wist de Zwitser een eindspurt te ontlopen. De tijdritspecialist wist een beslissend gaatje te slaan en bleef zo zijn medeaanvallers voor. Franck Bonnamour versloeg Guillaume Martin om de tweede plek. Met zijn zege, de eerste Zwitserse in de geschiedenis van de Franse koers, volgt Küng Julien Simon op, die vorig jaar de beste was.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair