Stefan Küng zeker drie maanden ‘out’ door gebroken rugwervel
foto: Sirotti
vrijdag 22 mei 2015 om 07:00

Stefan Küng zeker drie maanden ‘out’ door gebroken rugwervel

Stefan Küng heeft bij zijn valpartij in de twaalfde etappe van de Giro d’Italia een ruggenwervel gebroken. De jonge Zwitser kwam in de natte slotfase hard ten val en moest de grote ronde verlaten. Onderzoek wees uit dat hij zijn T9 ruggenwervel samengedrukt is, meldt BMC. Küng is zeker drie maanden uit competitie.

In de afdaling van de Crosara, waar ook Stef Clement ten val kwam, kon Küng twee vallende CCC Sprandi Polkowice-renners niet ontwijken. “Ik wilde geen risico nemen, en mijn ploegleider adviseerde dat ook”, zegt Küng. “Ik probeerde hun nog te ontwijken, maar ze lagen over de hele weg. Ik reed tegen een fiets, viel erover en raakte met mijn hoofd de grond. Daar is mijn wervel waarschijnlijk samengedrukt.”

Küng, die zich al enkele keren van voren had laten zien deze Giro, is naar een ziekenhuis in Vicenza gebracht. Hij zal hier nog enkele dagen moeten blijven. Ploegdokter Max Testa zegt geen neurologische problemen te hebben geconstateerd en spreekt van een “stabiele breuk”. Hij verwacht dat Küng kan terugkeren binnen 12 à 16 weken.

“De tranen biggelden over mijn wangen”
Zaterdag. Naar die dag had de 21-jarige Zwitser uitgekeken, de lange individuele tijdrit. “Ik zat in de ambulance en de tranen biggelden langs mijn wangen”, vertelt hij. “Als een sportman, wil je altijd doorgaan. Ik keek elke dag vooruit naar de tijdrit. Het is jammer dat het dan zo moet eindigen. Het zal een tijd duren voordat ik mijn comeback zal maken. Maar ik kom terug, zeker weten.”

In april won Küng solo de Volta Limburg Classic, waarna hij ook in de Ronde van Romandië een ritzege pakte.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
22 mei 2015 07:10
Balen, toch een aanwinst voor het peleton tot dusverre dit jaar. Hopelijk komt hij goed en snel terug.
22 mei 2015 07:18
Ai, dat is flink balen. Was echt wel benieuwd wat hij in de grote tijdrit kon tonen. Dat wordt een flinke streep door zijn plannen als hij 3 maanden out is. Hopelijk houdt hij er geen klachten aan over. Blijft toch zo raar met valpartijen dat de ene valt en met wat schaafwonden verder kan en de ander zit 3 maanden thuis met serieus letsel.
22 mei 2015 07:19
Ik mag niet vloeken maar Verdoeme
22 mei 2015 08:27
Ook in dit opzicht dus de opvolger van Cancellara..
22 mei 2015 08:30
In de afdaling gevallen dus dat was waarschijnlijk met behoorlijke snelheid en remmen had ook geen zin.
22 mei 2015 10:54
Dan maar het WK winnen hé :p
22 mei 2015 11:20
Zonde zeg
Hij was in goede conditie voor morgen
22 mei 2015 12:24
Jammer, was goed bezig dit seizoen. Leuke, sterke renner.

@redactie: het artikel leest wel een beetje apart. Nu lijkt het alsof de ploegleiding hem heeft geadviseerd ten tijde van de val om geen risico te nemen bij het uitwijken van de CCC renners.
22 mei 2015 14:45
Zonde hij was echt bezig aan een goed seizoen. Hopelijk komt hij er snel bovenop.
22 mei 2015 14:48
Tuurlijk heeft Lindeman met Küng te doen, maar stiekem slaakte BJ toch even een zucht van opluchting. ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.