Stelling van de Week: Rondemissen horen bij het wielrennen
foto: Sirotti
maandag 12 juni 2017 om 08:00

Stelling van de Week: Rondemissen horen bij het wielrennen

Iedere week poneren we in WielerFlits Live de Stelling van de Week. Deze keer gaat die over rondemissen. Sinds dit jaar kiest niet elke wielerwedstrijd ervoor om missen in te zetten op het podium. Horen rondemissen tegenwoordig nog in het wielrennen?

In de Tour Down Under zijn sinds dit jaar geen rondemissen meer actief. De organisatie maakte die keuze vanuit maatschappelijk oogpunt en laat die rol nu vervullen door jonge wielrenners en wielrensters. “De overheid huurt de rondemissen in, terwijl wij op hetzelfde moment geld uitgeven aan de geestelijke gezondheid van jonge vrouwen met een negatief zelfbeeld”, vertelde de Australische minister van sport destijds over dat besluit.

In navolging van de Tour Down Under liet de organisatie van het aanstaande WK in Bergen (Noorwegen) te kiezen voor lokale jeugd op het podium om de bloemen en medailles uit te delen. “Dat met de dames is een traditie, maar niet alle tradities behoren tot het heden”, zei de organisatie begin mei. “Degenen die gewend zijn aan de sport, weten altijd dat er een podiummiss is bij een ceremonie. Maar ik denk dat dit iets is waar we over een aantal jaar vreemd op terug zullen kijken.”

Wat vind jij?


[poll id=”532″]

Stem en laat je reactie op de Stelling van de Week achter onder dit bericht, of op Twitter met #WFLive.


WielerFlits Live, iedere maandag om 20:30 uur live op YouTubeFacebook en WielerFlits.nl. Wil je meepraten? Gebruik dan #WFLive op Twitter.

RIDE Magazine
74 Reacties
Sorteer op:
11 juni 2017 11:34
halfzacht emancipatiegelul. Krijgen we een 2e "zwartepietendiscussie" in het wielrennen?
11 juni 2017 11:41
Zolang de dames het allemaal goed vinden niks veranderen.
11 juni 2017 11:41
Wielrenners die na afloop van hun prestatie gehuldigd worden, dat hoort er wel bij natuurlijk. Het uitrijken van truitjes is daarnaast een belangrijk element binnen het wielrennen. De manier waarop dit alles gebeurd is in talloze vormen te gieten, waarbij geen enkele manier onmisbaar genoemd kan worden.
11 juni 2017 11:42
Het voegt voor mij totaal niets toe. Het maakt niets uit of het vrouwen of mannen zijn. Waarom staan daar twee personen een beetje dom en nep te lachen? Voor mij hoeft het niet zo nodig.

Het idee om dan lokale jeugd op het podium te vragen vind ik dan nog wel oke. Dat heeft net zo weinig zin, behalve dat deze jeugd en hun leeftijdsgenoten er misschien door geïnspireerd raken. Van de rondemissen zul je dat in ieder geval nooit kunnen zeggen.
11 juni 2017 11:48
@ONCE lekker inhoudelijk argument wel. Aangezien je de zwartepietendiscussie erbij betrekt vermoed ik dat je in beide gevallen vindt: tradities moet je niet veranderen, einde discussie. Kun je daar wat betreft de rondemissen ook inhoudelijk op ingaan, bijvoorbeeld omdat je tegen de Australische redenering bent, of blijft het bij een emotioneel argument?
11 juni 2017 11:54
Who cares?
De sponsor?
De winnaar?
Het publiek?
De dames ?
Wie betaalt die bepaalt.
Kansloze discussie. Zolang er betaald wordt zijn deze dames economische onafhankelijk en dat moeten wij als echte mannen ondersteunen met alle financiële middelen die we hebben.
11 juni 2017 11:55
Zo lang vrouwen massaal programma's als Hollands next top model kijken hebben ze geen recht van spreken. Ze zijn zelf onderdeel van de cultuur die het perfecte schoonheidsideaal creert. En daarmee basta.
11 juni 2017 11:58
Het maakt mij echt niet uit; wel rondemissen, geen rondemissen. Moet een organisatie lekker zelf beslissen.
Het enige maatschappelijke doel dat er mee bereikt lijkt te worden is dat er door de rondemissen geen 'boer zoekt vrouw' voor wielrenners gemaakt hoeft te worden ;)
11 juni 2017 12:04
Van mij hoeft het niet zo nodig, als ze door een vrouw de prijzen laten uitreiken: prima, maar ik zou het zelf toffer vinden om een prijs uit de handen van een wielerlegende te krijgen bijv. Of een koning. Die twee kusjes met 2kg lippenstift hebben mij nooit zo geboeid.

Ergo: als het blijft: soit, maar vernieuwende opties zijn zeker welkom.

Het hoeft ook niet zo veel met emancipatie te maken te hebben. We kunnen uiteraard ook pitspoezen gaan invoeren en een vrouw die ze op gang vlagt en weer finisht.. maar hoeveel boeit jullie dat?
11 juni 2017 12:05
Deze zever hebben jullie toch al eerder behandelt, vanwaar weer hetzelfde onderwerp?
11 juni 2017 12:06
@Blaudzun wat is dat nou voor argument? Omdat er vrouwen zijn die naar een bepaald tv-programma kijken hebben alle vrouwen geen recht van spreken? Ten eerste ga je eraan voorbij dat er ook mannen zijn die liever niet zien dat hun dochters consequent in een eyecandy rol worden gedrukt. Ten tweede is je argument een generalisatie waar zelfs geert wilders geen brood van zou lusten. Ten derde neemt het bestaan van een cultuur waarin vrouwen alleen mooi zijn en ja knikken niet weg dat die cultuur binnen de huidige maatschappelijk moraal volstrekt ouderwets en uit de tijd kan zijn.
11 juni 2017 12:09
Of de rondemisses het zelf leuk vinden, is volgens mij irrelevant. Wat we onze kinderen bijbrengen met dit voorbeeld is wat telt. Als je kind nu vraagt waarom die dames daar staan, zou een eerlijk antwoord zijn: vanwege hun sekse en hun uiterlijk. De stelling had dus evengoed kunnen luiden: seksisme en oppervlakkigheid horen bij het wielrennen.
11 juni 2017 12:23
@vluggejappie:

Onze kinderen ja? Sinds wanneer is er besloten dat de huldiging bij een wielerwedstrijd als opvoedkundig argument moet gelden voor onze kinderen. Als jij jouw kinderen er op die manier naar wilt laten kijken prima, maar betrek dat ajb niet op andermans kinderen.

Overigens ben ik zelf altijd erg huiverig wanneer sport gebruikt/misbruikt wordt voor maatschappelijke doeleinden. Sowieso vind ik dat een overheid helemaal niets te maken zou moeten hebben met het inhuren van rondemissen. Dat is aan de organisatie en zolang dat niet illegaal is zie ik het nut van dit soort discussies ook niet zo. Laat elke organisatie het lekker zelf bepalen. Ik weet dat keuzevrijheid tegen het zere been van een hoop mensen is, maar zo belangrijk is het ook allemaal weer niet. Een erg hoog first world problem gehalte.
11 juni 2017 12:24
Geen enkel deel van die ceremonies is onmisbaar, dus ook de dames niet. Die mensen die zich beroepen op traditie vergeten dat die ceremonie echt niet zo bijzonder is. Bovendien verdenk ik ze ervan dat ze het prima zouden vinden als er 4 schaarser geklede rondemissen kwamen in plaats van twee.

Ik vind dat organisatoren volledig vrij moeten zijn in hoe ze hun ceremonie aankleden. Dus geen verplichting maar ook geen verbod op rondemissen. Dan staat het de organisatoren vrij om te bepalen hoe "sekistisch" ze zijn. Enigszins gechargeerd: als ze graag een schaars geklede dame tegen de winnaar aan laten dry humpen: prima. Maar de keuze om gewon een wielrenner zelf zijn truitje om te doen moet ook kunnen. Dat brengt me trouwens op het uiteindelijke punt. Alle "tradities" rondom die ceremonie mogen wat mij betreft wel vrijblijvend worden.

Het handje schudden met de bobo's aan de zijkanten, de onvermijdelijke bos bloemen, champagnefles en natuurlijk het knuffelbeestje. Of het feit dat de truien apart het podium op komen, of dat ze op het podium zelf een nieuw truitje om krijgen. Kan allemaal anders en waarschijnlijk ook beter.
11 juni 2017 12:26
Quote:
Sowieso vind ik dat een overheid helemaal niets te maken zou moeten hebben met het inhuren van rondemissen.

De overheid is in de genoemde voorbeelden (onderdeel van) de organisatie.
11 juni 2017 12:29
Eens met vlek, Sephiroth en t731.
11 juni 2017 12:33
@ vlek:

Dank voor de zeer relevante toevoeging. Dat een overheid meebetaald aan een _professioneel_ sportvenement vind ik trouwens helemaal verwerpelijk. Dat is in mijn ogen absoluut geen taak voor de overheid. Die zou zich met hele andere sportzaken bezig moeten houden.
11 juni 2017 12:39
ik mis de optie 'maakt me niets uit' of 'interesseert me geen reet' in de poll.

want jawel, net als met die zwartepietendiscussie en andere traditie-dingetjes, het interesseert me werkelijk waar helemaal niets.

intrigerend zijn die discussies wel. wat bezielt de mensen toch die groot voor dan wel tegenstander zijn van zulke futiele dingetjes. als je je daar al druk over gaat maken....

edit;
ik ben het wel eens met de mensen die stellen dat wedstrijdorganisaties gewoon zelf mogen bepalen hoe ze de ceremonie inkleden.
11 juni 2017 12:51
Misschien kunnen ze een helm op. Is minder sexy en bovendien erg veilig. Kunnen alle papa's met een gerust hart naar hun dochters kijken als Dumoulin het podium bestijgt.
11 juni 2017 12:52
Voortaan elke winnaar een kopie van 50 shades laten uitreiken door Cisca Dresselhuys. Is dat een optie?
11 juni 2017 13:02
Edit redactie: Zo'n reactie is niet nodig.
11 juni 2017 13:02
Het afschaffen van rondemissen is een beetje als het uitblazen van een lucifer terwijl een eindje verderop het bos in brand staat. Zolang het overgrote deel van alle reclameuitingen rolpartoonbevestigend en seksistisch is, is de miss-discussie wat mij betreft geneuzel in de marge. Objectief gezien draagt de rondemiss bij aan het 'objectiveren van de vrouw', maar (voor mij) valt het gevoelsmatig in de categorie onschuldig vermaak. Iets vergelijkbaars dacht ik overigens ook aan het begin van de Pietendiscussie, en die liep vervolgens volkomen uit de hand, maar dat terzijde.
Dat de missen meerderjarig zijn en het zelf prima vinden is in zekere zin geen argument - als dat niet zo was, was er helemaal geen discussie. De anorexia-fotomodellen in allerhande reclames vinden het ook prima.
Dus ja, rondemissen horen (nu) bij het wielrennen en ik heb dus 'eens' gestemd, maar dat wil niet zeggen dat dat zo moet of zal blijven.
11 juni 2017 13:07
er zit een knop op de tv. Wil je geen rondemissen zien? Dan kijk je de huldiging niet!
11 juni 2017 13:16
Joop +10

Laten we het dan over salarissen van vrouwen hebben. Of andersom, over het feit dat je als man ook wel wat langer zwangerschapsverlof zou mogen hebben. Dat zijn een stuk meer relevante zaken dan dit geneuzel.
11 juni 2017 13:16
Tradities zijn geen natuurwetten, dus we kunnen er ook weer van afstappen. Maar een halsbrekende discussie hoeven we er ook niet van te maken. Heb een hekel aan het zwart-wit denken bij deze discussies.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.