Ster van Zwolle niet langer UCI-wedstrijd
foto: Topcompetitie/Léon van Bon
maandag 7 november 2016 om 10:05

Ster van Zwolle niet langer UCI-wedstrijd

De Ster van Zwolle is vanaf 2017 een nationale wedstrijd. Deze stap is gezet om onderdeel te blijven van de Topcompetitie, bevestigt Flavio Pasquino, organisator van de Topcompetitie.

De officieuze opener van het Nederlandse wedstrijdseizoen was de afgelopen jaren een internationale koers van met de status UCI 1.2.

Door te kiezen voor een plek op de nationale wielerkalender is de organisatie niet gebonden aan de regels van de internationale wielerunie wat betreft het deelnemersveld. De organisatie van de Topcompetitie kan hierdoor alle deelnemende teams een startplek in alle Topcompetitie-wedstrijden garanderen.

De overwinning in de Ster van Zwolle ging dit jaar naar Jeff Vermeulen.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
7 november 2016 10:53
Dit is toch frappant.

Je zou zeggen dat de Topcompetitie het nationale rennersveld is onder het ProContinental niveau. Dat niet alle renners in deze competitie zouden kunnen meedoen volgens de regels van de UCI-koersen, betekent dat er toch iets raars aan de hand is met één van de twee.

Slaan de regels van de UCI-koersen de plank mis?
Of heeft de Topcompetitie een raar deelnemersveld?
7 november 2016 11:00
goedpraten van een devaluatie van de koers.
7 november 2016 11:05
@shorts: In de topcompetitie komen alle ploegen uit Nederland en is het grootste deel van de deelnemende teams een amateurteam, (want er zijn 6 Nederlandse CT's), bij een .2 koers in Europa moet het grootste deel van het peloton bestaan uit CT ploegen en is er maar beperkt ruimte om amateurteams uit te nodigen. (als je alleen ploegen uit eigen land aan de start wil hebben, kan het net zo goed een nationale wedstrijd worden en dat is nu ook gebeurd)
7 november 2016 11:10
Zoals ik het lees, kan de ster van Zwolle niet alle teams uit de topcompetitie uitnodigen als ze aan alle UCI-regels moeten voldoen.
Om alle teams uit de topcompetitie dezelfde kans te geven, moet de koers een klassement lager geklasseerd worden. (UCI met zijn "globalisering")

Voor Ster van Zwolle zou ik het als een verstandige keuze zien. Hoeveel 1.2 koersen worden er in het buitenland gevolgd (volgens mij geen een). En de topcompetitie wordt wel nationaal op Eurosport uitgezonden.
7 november 2016 11:12
@shorts: Het regeltje gevonden:
Quote:
2.1.003 To be able to be registered on the international calendar, a race must guarantee the participation of
at least 5 foreign teams. A mixed team is regarded as a foreign team if the majority of its riders are of foreign nationality

7 november 2016 11:21
Pff dan maar wat minder amateurteams lijkt me. Ik denk dat het ook gewoon een budget kwestie is. Anders ga je niet zo naar de pijpen dansen van Flavio en zijn clubje. Hij moet blij zijn dat een wedstrijd met deze historie onderdeel van die topcompetitie wil zijn en niet andersom. Goed initiaief hoor, maar het slaat nu allemaal wel door en wordt enorm overhyped.
7 november 2016 11:35
@Frits

Nogal voorbarig om te concluderen dat Pasquino hier zijn wil en wet heeft opgelegd. Wie zegt dat de Ster van Zwolle-organisatie zelf dit niet graag wilde? Bijvoorbeeld omdat ze dan wél op tv komen.
7 november 2016 12:01
Toch jammer, was wel leuk al die buitenlandse teams en renners.
7 november 2016 16:00
Wat Solitary zegt. Flavio heeft met de Topcompetitie een dusdanig sterk merk gecreëerd dat organisaties het relevanter vinden om onderdeel te zijn van die competitie dan een losstaande 1.2-koers te zijn met (terecht) bizar weinig publicitaire aandacht.
7 november 2016 18:25
de Ster is altijd vooral gericht geweest op Nederlands talent en natuurlijk is het leuk om buitenlandse teams aan de start te hebben. maar dan wel in die volgorde. niet dat je perse een stapel buitenlandse teams aan de start moet hebben en daarna het mag opvullen met Nederlandse(en vlaamse...) teams.
dus een logische keus
7 november 2016 18:37
Ik vind het wel jammer, vond de buitenlandse teams een leuke toevoeging aan het deelnemersveld.
7 november 2016 20:11
Jammer dit. De Ster van Zwolle heeft van zichzelf toch al zoveel allure. Deze wedstrijd heeft de topcompetitie helemaal niet nodig.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.