Steven de Jongh: “Heel bizar wat er is gebeurd”
foto: WielerFlits
donderdag 18 oktober 2018 om 10:15

Steven de Jongh: “Heel bizar wat er is gebeurd”

Steven de Jongh kan drie dagen na zijn vermissing nog altijd moeilijk bevatten wat hem is overkomen. De ploegleider van Trek-Segafredo herstelt thuis van zijn opmerkelijke val. Tegenover De Telegraaf doet hij zijn verhaal: “Ik wil iedereen die geholpen heeft hartelijke bedanken, anders had ik dit waarschijnlijk niet meer kunnen vertellen.”

Onze 44-jarige landgenoot vindt het vooral lastig dat hij een paar uur van zijn leven kwijt is. “Het voelt allemaal heel raar. Er spoken allerlei vragen door mijn hoofd. Tot vier kilometer voordat mijn Strava (een sportapp, red.) stopte, weet ik nog waar ik reed. Het was een nieuwe weg, waar ik eerder ben geweest. Daarna is het lange tijd een grote zwarte vlek. Het is vooral heel vreemd dat ik al die uren kwijt ben. Maar ik ben vooral heel erg blij dat ik er nog ben.”

De pechvogel herinnert zich niet veel van het incident. “Ver weg staat me iets bij van het geluid van een portofoon (van hulpdiensten, red.), maar ik heb niet het idee dat ik dat bewust heb meegemaakt. Pas op het moment dat ik mensen Nederlands hoorde praten, kwam ik bij mijn positieven. De stemmen waren van Robert Gesink en dokter Paul Jorna die daar bij me waren. Het schijnt dat je in zo’n penibele situatie terug naar de basis gaat en op iets bekends reageert en daardoor bijkomt. Ik reageerde dus op de Nederlandse taal.”

“Het is eigenlijk allemaal heel bizar wat er is gebeurd”, gaat De Jongh verder. “Wat heel apart is dat ik alleen een hersenschudding heb, maar verder niks heb gebroken. Mijn geluk is wat dat betreft waarschijnlijk geweest dat ik al ’van de wereld’ was toen ik het diepe in vloog. Volgens de dokter ben ik als een soort vaatdoek in dat ravijn gevallen en daarom heb ik niks gebroken.” Over de toedracht van De Jonghs val is nog niet veel bekend. “Er staan daar in de buurt camera’s. Op de beelden is te zien dat een auto met enorme snelheid rijdt, maar verder wordt er niks duidelijk. Het is vooral gissen en afwachten wat er uit het politie-onderzoek komt.”

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
18 oktober 2018 10:24
Het begint allemaal een beetje te klinken als een aanrijding als je de signalen zo leest
  18 oktober 2018 10:30
  Zo klinkt het wel, maar ik heb tot dusverre niets gelezen over andere verwondingen dan die opgelopen zijn door de val in het ravijn. Als er een auto met veel snelheid hem heeft aangereden, moet hij daar haast wel botbreuken oid aan overhouden lijkt mij.
  18 oktober 2018 10:52
  Dat lijkt mij inderdaad ook.
  Vreemd verhaal wel.
  Enige wat ik dan nog zou kunnen bedenken is dat hij geschrokken is omdat die auto zo snel langs hem reed en daardoor het ravijn in gereden is, maar dat verklaard nog niet dat hij waarschijnlijk al bewusteloos naar beneden is gestort
  18 oktober 2018 10:56
  De enige die hierin duidelijkheid kan geven is meneer of mevrouw de bestuurder, maar of hij/zij daartoe bereid is? Hij bekent dan schuld terwijl hij/zij al is doorgereden is.
  18 oktober 2018 11:14
  Hoe ziet zijn fiets er uit? Daar kan je denk ik wel veel aan afleiden.

  Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. Strava is toch echt wel een uitkomst.
18 oktober 2018 10:25
Hoop dat ze het nummerbord kunnen achterhalen met de camera’s, ik kan me niet voorstellen dat hij zomaar is gevallen.
18 oktober 2018 11:15
Weet iemand hoe zijn Strava rit is geüpload? Kan dat automatisch? Ik moet daarvoor nog wel een paar stappen doorlopen op mijn Garmin.
  18 oktober 2018 11:56
  Met Strava summit kan je van je telefoon live je rit delen. Ik weet niet of dat met een Garmin ook kan.
  19 oktober 2018 02:27
  Ja maar deze rit was beëindigd en geüpload. Niet de live functie. Toch wel een beetje vreemd verhaal.
18 oktober 2018 11:32
Voor mij begint het juist minder en minder als een aanrijding te klinken. Ik vermoed dat De Jong een een appelflauwte heeft gekregen tijdens het fietsen en daardoor het ravijn is ingedoken. De hersenschudding die hij daarbij heeft opgelopen zal niet geholpen hebben om uit de appelflauwte te raken.
  18 oktober 2018 11:47
  Zo iets moet het haast geweest zijn... de impact van een auto, zelfs niet eens zo snel rijdende, is overduidelijk terug te herkennen op zowel mens en machine.... voornaamste is dat hij het overleefd heeft....
18 oktober 2018 13:09
Klink alsof ie ech wel teveel gezope had voor mij. Don't drink 'n drive!!
18 oktober 2018 13:14
Hier een verslagje van zijn strava van de kerel die Steven wellicht heeft zien rijden uit het kleine wegje met nieuw wegdek:

"I am very happy to talk to the police but doubt we can help very much. My wife (Annette) was about 100 metres behind me and we have both been trying to remember the details from that section of the ride. We were heading toward Calonge and I remember a cyclist in yellow kit and a nice bike approaching on a minor road from the right and being surprised because I wasn’t aware of it. My wife remembers him passing her on the road toward Bisbal. There was a group of four cyclists (two male and two female) wearing Mallorca cycling shirts behind my wife who caught up with us but we overtook them twice before the summit. It might be worth trying to trace them. We don’t remember anything out of the ordinary, for example large vehicles or cars driving fast."

https://www.strava.com/activities/1906169652#comments
18 oktober 2018 13:58
mijn garmin (of strava) heeft nog nooit uit zichzelf een rit beëindigd en geupload…
Dat strava hier dus een redding is geweest, is dus hoogst uitzonderlijk. daarvoor zou je livetrack al elke rit moeten gebruiken. én je op een plaats bevinden waar je telefoon de locatie kan verzenden, dat is in Spanje niet zoals in belgië of Nederland.
18 oktober 2018 16:46
Uitwijken voor een gevaarlijk rijdende auto en de kant invliegen zonder geraakt te worden kan ook nog zomaar. Dan heb je dus geen schade aan je fiets of botbreuken van een niet plaatsgevonden aanrijding.
19 oktober 2018 03:14
Of ontvoerd door aliens, na het wissen van je geheugen krijg je daar ook behoorlijke hoofdpijn van...
19 oktober 2018 18:03
Hele verhaal klopt van geen kant natuurlijk. Als je de Flyby op Strava bekijkt stopt hij in die vier kilometer voor einde Strava nog driemaal 30-60 seconden. Dat kan hij zich dus al niet meer herinneren. Geheugenverlies heeft dus niets met val of aanrijding te maken. Bovendien herinner je je na een hersenschudding niets meer na het incident, het geheugen ervoor wordt er niet door aangetast. Meerdere uren zoek, fiets geen schade en hijzelf ook beperkt. Ik vind het een dubieus verhaal op z'n minst. Fijn voor zijn naasten dat hij er gewoon nog is hoor natuurlijk... Maar dat er hier meer aan de hand is wat nog niet bekend is lijkt me duidelijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.