Stevige kritiek op organisatie en renners die wilden doorrijden in Parijs-Nice: “0,0 solidariteit”
Meerdere renners waren na afloop van de vierde rit in Parijs-Nice not amused met de beslissing om nog door te koersen. Hoewel het weer nog enigszins opklaarde in de laatste kilometers, had de neutralisatie voor veel chaos en extra kou bij de renners gezorgd. Onder meer Oliver Naesen en Ilan Van Wilder haalden na de finish uit naar de organisatie en collega’s. Ook Jonas Vingegaard was het niet eens met de beslissing om door te rijden.
Nog even resumerend: woensdag begon het op vijftig kilometer van de streep in Parijs-Nice hard te regenen, hagelen en sneeuwen, waardoor de etappe moest worden stilgelegd. Voor de meeste renners was die beslissing meer dan logisch, maar wat er daarna gebeurde dan weer niet. Naesen en Van Wilder beklagen zich over het gebrek aan communicatie vanuit de wedstrijdorganisatie en menen dat renners als Ben O’Connor en Aleksandr Vlasov hierdoor uiteindelijk in de problemen geraakten en tijd verloren voor het algemeen klassement.
Volgens Naesen begon Movistar na de neutralisatie al te rijden, terwijl een deel van de renners nog niet was teruggekeerd in het peloton. “Ik kwam vooraan en toen zei men me dat we over 2 minuten zouden starten. Daar sta je dan, net zoals de helft van het peloton, met al je kleren. Movistar draaide meteen de kraan open”, fulmineert Naesen bij Sporza. “Sommige jongens hingen nog tussen de wagens. De solidariteit was 0,0. Dit is koersvervalsing. Zelf heb ik hier niets bij te winnen, maar ik denk aan mannen als Ben O’Connor en Aleksander Vlasov. Zij gaan ervan uit dat de koers stilgelegd wordt en het eerste wat ze zien, is dat de groep in drie stukken ligt. Zo mag dit niet verlopen.”
Nooit mogen doorrijden
Volgens Naesen had de call gemaakt moeten worden om uiteindelijk niet meer door te rijden. “Ik had bij de teams om hun standpunt gevraagd en vervolgens een steekproef gedaan. Zeven ploegen zeiden dat ze wel wilden stoppen en twee teams wilden zich aansluiten bij de meerderheid”, raast hij verder. “In de Dauphiné zijn we vorig jaar met 120 man gevallen. Dat had nu weer kunnen gebeuren, maar dat hebben ze gelukkig vermeden.”
Leider Vingegaard was net als Naesen ook zwaar geïrriteerd over de beslissing van de organisatie, zo liet hij weten in het interview na de meet. “Deze finale hadden we nooit mogen rijden. Het vroor en niemand in het peloton voelde nog enige vorm van warmte. Na de herstart heb ik het niet meer warm gekregen en zelfs nu voel ik me nog onderkoeld”, aldus de Deen.

foto: Cor Vos © 2025
Aanstaande zaterdag wordt er opnieuw een flinke dosis regen in Frankrijk verwacht. Naesen en Van Wilder hopen tot slot dat de organisatie dan wel anders beslist. “Ik denk dat ze nu best al zoeken naar een alternatief voor zaterdag, want anders krijgen we weer taferelen zoals vandaag en daar staat niemand om te springen”, aldus Van Wilder. Naesen: “Zaterdag wordt er ook nog eens dertig centimeter verwacht. Ik weet niet hoe we daar zullen passeren, maar blijkbaar wordt er niet geluisterd. Dit is wegwielrennen, hé. Geen reuzenslalom.”
-
Lees ook Ook koninginnenrit Parijs-Nice in gevaar? Liefst 30 centimeter sneeuw voorspeld op slotklim
Niet alleen maar kritiek
Overigens was er niet alleen maar kritiek. Yves Lampaert vindt dat de organisatie het woensdag goed heeft gedaan. “Dat is koers, hé. Je krijgt nooit iedereen op één lijn. Maar ik denk dat het al bij al meeviel en dat het redelijk sportief verlopen is. De neutralisatie was meer dan nodig. Van tien graden ging het plots naar tweegraden met smeltende sneeuw. Dat is moordend voor iedereen. De organisatie heeft goed ingegrepen”, eindigt hij bij Sporza.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.