Stijn Devolder (39), gids van Mathieu van der Poel: “Leeftijd is een nummer”
©Cor Vos
woensdag 6 maart 2019 om 11:54

Stijn Devolder (39), gids van Mathieu van der Poel: “Leeftijd is een nummer”

Interview Stijn Devolder wordt in augustus 40. Maar een tweede Rebellin, die nog koerst op zijn 47ste, wil hij niet worden. “Anderzijds is leeftijd niet meer dan een nummer. Corendon-Circus is een mooi project. Als ik het mentaal nog kan opbrengen om er voor te leven, waarom dan stoppen?” Dit voorjaar zal hij Mathieu Van der Poel wegwijs maken in de Vlaamse Ardennen. “En hem zo lang mogelijk bijstaan in de finale.”

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Vraagt Katushaploegleider Dirk Demol, streekgenoot en jarenlang mentor van Stijn Devolder, ons in de Ronde van de Algarve: “Volderke al gesproken? Hoe gedreven is die nog… Een tijdje terug was ik onderweg met de wagen. Het had gesneeuwd. Geen fietser te bespeuren. Plots doemde er toch een op: Stijn Devolder. Al moest ik twee keer goed kijken, want hij is fel vermagerd.” Twee weken geleden spotte een alerte lezer van WielerFlits ook al Devolder in het schemerdonker. Vreemd, want dat was uitgerekend op de dag dat Corendon-Circus terugkeerde van de Ronde van Antalya.

Mentale aspect
“Maar het klopt wel”, lacht Devolder. “Ik was net terug thuis uit Turkije. Het was nog niet donker en ik wilde absoluut nog een uur fietsen. Maar ik was net voor het donker binnen, hoor. Nu, is dat zo uitzonderlijk? Ik ben prof en leef voor mijn vak. Ik ben overtuigd dat elke profsporter dat doet. Ik heb in elk geval niet het gevoel dat ik extreem ben. Dat die gedrevenheid de reden is dat ik zo een lange carrière maak? Ik denk dat vooral het mentale aspect de doorslag geeft”, vindt hij.

“Fysiek kan een lichaam zo een lange carrière wel aan. Maar je moet het wel blijven opbrengen om er honderd procent voor te leven en ik kan me wel voorstellen dat dat niet bij iedereen evident is. Zelf vind ik het nog altijd plezant. Als ik moet trainen, stap ik met de glimlach op de fiets. Natuurlijk heb ik liever dat het mooi weer is. Dat heb je echter niet zelf in de hand. Part of the job. Ik ben trouwens niet de enige die het zo lang volhoudt. Kijk naar Valverde. Die wordt straks ook 39, maar presteert beter dan ooit.”

Zeven kilogram afgevallen
Een fin de carrière zoals Davide Rebellin – die op zijn 47ste nog steeds renner is – ziet de West-Vlaming dan weer niet zitten. “Ik heb absoluut geen zin om nog een paar jaar aan te modderen in een continentaal team zoals de Italiaan doet. Maar in een mooi project zoals dat bij Corendon-Circus kan ik me wel voor de volle honderd procent opladen. Dat is trouwens wat me vorig jaar heeft overtuigd om de overstap te maken: ik had een lang gesprek met het teammanagement en merkte snel dat de aanpak en begeleiding er op en top professioneel is. In zo een omgeving koers ik graag en dat motiveert me nog meer.”

Stijn Devolder is maar liefst zeven kilogram afgevallen in vergelijking met vorig jaar. “Voornamelijk spiermassa”, vertelt hij. “Ik had het gevoel dat ik iets te veel bodybuilder aan het worden was en ik voelde me daar niet zo goed bij. Ik miste vinnigheid in de koers. Af en toe moet je als renner eens iets nieuw proberen. Ik heb een deel van de krachttrainingen vervangen door looptrainingen.  Die verandering zorgt voor het verschil in gewicht en spiermassa.”

Laatste man van Cancellara
“In de eerste koersweken heb ik alvast vastgesteld dat ik langer mee kan in de finale.  In de Omloop Het Nieuwsblad ben ik best ver geraakt.” Devolder finishte in Ninove als 27ste. “In het begin van de wedstrijd liep het niet zo goed, maar naarmate de kilometers aandikten, voelde ik me beter. Toen ik rondom mij keek en alleen nog favorieten zag zitten, besefte ik dat ik redelijk oké was. Ik had – mits wat anders te koersen – misschien nog langer kunnen overleven. Maar ik was tevreden.”

Corendon-Circus vorige week tijdens een verkenning van de Omloop Het Nieuwsblad  –  © Cor Vos

Devolder wordt straks de gids van Mathieu van der Poel tijdens diens eerste klassieke voorjaar op de weg. “Gids is een te groot woord”, vindt de dubbele Ronde van Vlaanderen-winnaar. “Mathieu is zelf coureur genoeg om te weten wat hij moet doen in de koers. Maar ik denk wel dat het belangrijk kan zijn dat hij in de finale van de topklassiekers nog iemand bij zich heeft. Als je helemáál geïsoleerd zit… Tot een paar jaar geleden was ik bij Trek de laatste man voor Cancellara. Als er iets moest rechtgezet worden in de finale, was ik er. Dat wordt opnieuw mijn taak. Al denk ik dat binnen ons team ook Jimmy Janssens lang kan meegaan.”

“Waar zijn we nu?”
Mathieu van der Poel verkende vorige week al mee het parcours van de Omloop. De wereldkampioen veldrijden kende tot voor kort alleen de Paterberg en de Oude Kwaremont. “Hij kwam nu en dan wel vragen: ‘waar zijn we nu?’ Wat is dit nu?‘ Het is natuurlijk beter als je weet hoe ver het nog is tot die of die bocht. In dat opzicht is het niet slecht dat ik er nog bij zou zijn in de finale. Ik denk dat het kan, want ik ben sterker dan een jaar geleden.”Lazen we onlangs in een interview: Devolder zegt dat Van der Poel meer talent heeft dan Boonen en Cancellara. “Ik zag die titel ook opduiken in de media. Voor alle duidelijkheid: ik heb dat niet met die woorden gezegd. Het talent stroomt uit zijn kont, om het in het West-Vlaams te zeggen. Maar vergelijken met Boonen en Cancellara, dat kan je niet. Al zeker niet qua palmares. Maar ik ben wel overtuigd dat hij het in zich heeft om een gelijkaardige erelijst bijeen te fietsen. Maar dat moet hij wel nog doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.