Stijn Devolder: “Geen spijt dat ik ben doorgegaan”

woensdag 20 november 2019 om 11:54
Stijn Devolder: “Geen spijt dat ik ben doorgegaan”

Stijn Devolder - foto: Cor Vos

Stijn Devolder heeft er geen spijt van dat hij tot zijn veertigste beroepsrenner is gebleven. Dat vertelt de West-Vlaming in een afscheidsinterview met Het Nieuwsblad. “Ik heb na 2013 niks meer gewonnen, maar ik heb geen spijt dat ik heb voortgedaan”, aldus Devolder.

Devolder reed vorige maand tijdens de Tacx Pro Classic in Zeeland zijn laatste wedstrijd als beroepsrenner. De tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen maakte maar liefst 18 seizoenen deel uit van het profpeloton. De West-Vlaming boekte tijdens zijn carrière 17 profoverwinningen, waarvan de laatste het Belgisch kampioenschap in 2013.

Na een carrière in de World Tour bij onder meer Discovery Channel, Quick-Step, Vacansoleil-DCM en Trek, koos hij er in 2017 voor om zijn loopbaan bij een ProContinentale ploeg voort te zetten. Hij kijkt met een goed gevoel terug op de herfst van zijn carrière. “Veranda’s Willems en Corendon-Circus waren nog mooie jaren in twee toffe ploegen. Ik was de ervaren man naast Wout van Aert en Mathieu van der Poel, maar je moet eerlijk zijn: die gasten zijn zo goed, die hebben geen ervaring nodig. Mathieu kende voor de Ronde van Vlaanderen alleen de Koppenberg, omdat hij daar al had gecrost. Maar in de koers zit hij gewoon altijd waar hij moet zitten.”

‘Geen flauw idee wat mijn Vo2max is’
Devolder stond bekend als een eigenzinnige renner. Dat uitte zich onder meer in de manier waarop hij trainde. “Een coureur moet toch vooral zijn eigen lichaam kennen. Als je op de letter uitvoert wat je trainers je zeggen, dan ben je een idioot”, stelt hij. “Ik heb altijd mijn gevoel gevolgd op training. Geen flauw idee wat mijn Vo2max is. Niet ­belangrijk.”

Hij verruilt vanaf volgend jaar de fiets voor de tractor. “Ik ga vanaf volgend jaar werken bij een loonwerker (iemand die (landbouw)machines met personeel aanbiedt, red.). Ook niet voor het geld, maar gewoon omdat ik door landbouw gepassioneerd ben. En ik ben pas veertig: dat is veel te jong om met je vingers te zitten draaien.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair