Stybar verslaat Van Avermaet en Valverde in Strade Bianche
Foto: Sirotti
zaterdag 7 maart 2015 om 16:04

Stybar verslaat Van Avermaet en Valverde in Strade Bianche

Zdenek Stybar heeft de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Tsjech versloeg in het middeleeuwse centrum van Siena Greg Van Avermaet en Alejandro Valverde. Deze drie renners waren vooraan overgebleven na een zware koers met harde windstoten.

Weinig ruimte voor kopgroep
Direct vanuit het vertrek gingen acht renners in de aanval. Stefano Pirazzi (Bardiani), Giacomo Berlato, Daniele Colli (beiden Nippo-Vini Fantini), Julian Arredondo (Trek), Ilya Koshevoy (Lampre-Merida), Giuseppe Fonzi (Southeast), Artem Ovechkin (Rusvelo) en David Lozano (Novo Nordisk) kleurden lange tijd de koers. De acht leiders kregen bijna acht minuten voorsprong, maar dankzij achtervolgend werk van Movistar werden ze al op vijftig kilometer van het einde gegrepen.

Even voor de samensmelting maakte een klein groepje met favorieten zich op de Lucignano d’Assolos los van het peloton. Onder meer Lars Boom zat daarbij. De rest van het peloton wist echter snel terug te keren. Op de volgende grindstrook – de langste van allemaal – dunde het peloton opnieuw flink uit. Slechts tien renners bleven over in de kop van de koers. Het ging voornamelijk om dezelfde renners als bij de eerste schifting. Dit keer ontbrak Boom vooraan.

Tien favorieten vooraan
De tien namen waren Fabian Cancellara (Trek), Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step), Diego Rosa (Astana), Alejandro Valverde (Movistar), Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEDGE), Greg Van Avermaet, Daniel Oss (beiden BMC Racing) en Nathan Haas (Cannondale-Garmin). Sagan wilde de kopgroep nog verder uitdunnen en plaatste een demarrage. Hij kreeg Valverde en Stybar met zich mee, maar het drietal werd een aantal kilometer later bijgehaald door de overige zeven.

De kopgroep kreeg bijna anderhalve minuut voorsprong, maar het verschil werd snel kleiner toen Orica-GreenEDGE begon met achtervolgen. De Australiërs hadden met Nielsen in eerste instantie een man in de kopgroep, maar hij kon het tempo van voren niet meer volgen. Ondertussen plaatste Oss vooraan een aanval. De Italiaan reed een paar kilometer alleen voorop, maar werd op twintig kilometer voor de meet gepasseerd door Vanmarcke, Stybar, Valverde, Van Avermaet en Cancellara.

Spannende strijd
Sagan kon niet mee met de vijf leiders. Op de Colle Pinzuto moest vervolgens ook Cancellara passen. De overige vier mochten koersen om de zege, want het peloton had de strijd inmiddels opgegeven. Vlak voor de laatste grindstrook reed Van Avermaet weg van de rest. Op Le Tolfe, zoals de ongeplaveide kuitenbijter heet, wisten Stybar en Valverde de kloof naar de Belg te dichten. De andere Belg in de kopgroep kon niet mee. Vanmarcke kwam zichzelf tegen en viel stil.

Drie renners streden in de pittige slotkilometer om de overwinning. Van Avermaet, die in de aanloop beurten oversloeg en energie spaarde, zette als eerste aan. Alejandro Valverde kon zijn tempo niet volgen en moest lossen, maar Stybar bleef in het wiel van de BMC-renner. Vlak voor de laatste bocht passeerde de Tsjech zijn concurrent. Van Avermaet kon niet meer pareren, waardoor Stybar mocht juichen op het Piazza del Campo.

PIC522668779

flag-it Uitslag Strade Bianche (1.HC)
San Gimignano – Siena (200 km)
1. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) 5u22m13s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing)  op 2s
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 18s
4. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 46s
5. flag-it Diego Rosa (Astana) op 56s
6. flag-it Oscar Gatto  (Androni Giocattoli) op 59s
7. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) in z.t.
8. flag-it Fabio Felline (Trek) op 1m02s
9. flag-pl Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) in z.t.
10. flag-it Giampaolo Caruso (Katusha) op 1m03s

Volledige uitslag

RIDE Magazine
91 Reacties
Sorteer op:
7 maart 2015 16:07
Fantastisch, op zijn lijf geschreven deze koers!
7 maart 2015 16:07
Prachtige koers gezien met een terechte winnaar! Maar man man man, diepe buiging voor Vanmarcke.
7 maart 2015 16:07
Sep strak in vorm al. Dat beloofd voor Roubaix!
7 maart 2015 16:07
Stybar, wat een groot kampioen. Gewoon veruit de sterkste op de slotklim.

Valverde die vandaag koerst als een beest, maar opnieuw naast de zege grijpt. Nog te meer een reden om de wieltjeszuig-tactiek weer toe te passen;)

Sterke Gatto en Chaves ook. Sagan zijn beste tijd is geweest.
7 maart 2015 16:07
Ja kerel, je hebt er goed aan gedaan het veld te verlaten.
7 maart 2015 16:08
Mooie koers, verdiende winnaar.
7 maart 2015 16:08
Wat een heroïsche koers is dit toch.
Prachtige renners die strijden op een prachtig parcours.
Petje af voor Seppie, die toch de beste klassiekerrenner is voor de grote klassiekers, heb het dan vooral over PRB en RvV. Maar, de heuvelklassiekers zou hij ook best wel aan moeten kunnen in LBL late aanval laatste 50 km of in AGR.
7 maart 2015 16:09
Prachtige finale en mooi voor Stybar! Van Avermaet zoals altijd met een prachtige punch, maar weeral diezelfde plek..
Maar vooral, wat een sterke Vanmarcke!!!
7 maart 2015 16:09
wow, wat een wedstrijd!
fantastische overwinning voor Stybar, Greg natuurlijk weer eens tweede en een hard werkende Valverde. daarnaast Vanmarcke ook ijzersterk, ik dacht dat dit toch te zwaar voor hem was. maar op karakter kwam hij een heel eind!
7 maart 2015 16:09
@Purito,
Beetje vroeg niet om Sagan af te schrijven, zou die conclusie pas gaan trekken na het voorjaar.

Wel een fantastische koers gezien vandaag en leuk voor Stybar dat hij kan winnen. Zeer sympathieke renner. Als je dit ziet zou hij eigenlijk ook de Waalse klassiekers kunnen rijden, maar dat is niet vol te houden als je ook Vlaanderen en Roubaix gaat rijden.
7 maart 2015 16:09
Heerlijke koers. Ademloos zitten kijken vanaf strook 6/7.. sterke coureurs die niet bang waren om aan te vallen. Kan me niet heugen dat ik afgelopen jaren zo'n leuke koers gezien heb!
7 maart 2015 16:10
@Purito
Zo jong, maar ohh zo verstandig gekoerst. Hij heeft ruim het minste op kop gereden en niet tot nauwelijks echt moeten reageren op aanvallers. Valverde daarentegen was weer overmoedig.
7 maart 2015 16:11
Schitterende koers! Verdiende winnaar, same old story voor Van Avermaet en Valverde (ondanks hoed af voor hun prestatie)! Sep wordt mss wel de man van het voorjaar (als hij dat al niet is)

Maar wat met Sagan, of mogen we nog geen conclusies trekken??
7 maart 2015 16:11
Man man, wat een kijkfeest weer. Het 6e monument dit! En een fijne winnaar ook. Styby is er zo een die altijd mag winnen. En Sep is een beer. Die gaat er staan straks in Vlaanderen.
7 maart 2015 16:12
Prachtige koers! Als Belg baal ik natuurlijk om Van Avermaet, als hij gewoon had gevolgd had hij volgens mij een plaatsje hoger kunnen eindigen, aangezien Stybar het eerst ook moeilijk had toen Van Avermaet aanzette... Maar dit zijn slechts praatjes achteraf.
7 maart 2015 16:12
Van Avermaet... wat gun je die jongen een mooie overwinning, maar weer net niet.
Vanmarcke, Avermaet en Stybar zijn toch de mannen die al in vorm zijn, dat belooft wat voor de kasseien klassiekers!
7 maart 2015 16:13
Geweldig podium, drie verschillende types weer op het podium.
7 maart 2015 16:13
En wie wordt nu de kopman voor de RVV? Lijkt me duidelijk.
7 maart 2015 16:14
@Cavendish
Sagan heeft gewoon teveel gewicht verloren de afgelopen twee jaar.
7 maart 2015 16:15
Het lijkt er op dat Sagan elk jaar minder word sinds 2013. Of zeg ik nu iets raars?
7 maart 2015 16:15
Sep lijkt mij nog wat druistig om te springen met zijn krachten. Ik hoop dat hij vanaf eind Maart wat zuiniger gaat koersen.
7 maart 2015 16:15
Wat een feest, wat een feest, wat een feest is deze wedstrijd!! Nonstop genoten, wat een beelden, wat een strijd, wat een parcours, wat een klasbakken die hier altijd naar boven drijven!

Stybar dus echt veruit de beste, op vrijwel alle aanvallen als eerste of sterkste gereageerd en het dan ook nog zo afmaken. Wow!

@ purito

Jou geloof ik niet meer want jij vond het ook veel te zwaar voor bijvoorbeeld Vanmarcke :). Nu Sagan al definitief afschrijven.. Kom op nou. En waarom Chaves zo sterk? Die heb ik de hele wedstrijd niet gezien..?

Overigens rijdt Vanmarcke wéér top 5, werkelijk waar onvoorstelbaar!

En ik vind een hoop van Valverde, maar als coureur is ie toch geweldig. Die kan echt bijna alles. Pozzato mijn grootste tegenvaller!
7 maart 2015 16:15
En dan noemen mensen Valverde een volger. Wat initiatief van hem zeg, mogen de Valverde-haters ook wel eens toegeven vind ik.

Knap van Stybar dat hij het zo afmaakt. Echt een wedstrijd voor hem. Valverde had iets te veel gegeven denk ik.
7 maart 2015 16:18
Alweer een geweldige SB gezien. Net als elk jaar het hele zootje uit elkaar getrokken en dat de sterkste winnen mag. Echt een koers voor Stybar, Cancellara weer ontzettend sterk, maar mist M.I. net het laatste stukje macht dat hij in voorgaande jaren al wel had in deze fase van het seizoen....
7 maart 2015 16:18
Wat een koers :D

Om te reageren moet je ingelogd zijn.