Stybar verslaat Van Avermaet en Valverde in Strade Bianche
Foto: Sirotti
zaterdag 7 maart 2015 om 16:04

Stybar verslaat Van Avermaet en Valverde in Strade Bianche

Zdenek Stybar heeft de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Tsjech versloeg in het middeleeuwse centrum van Siena Greg Van Avermaet en Alejandro Valverde. Deze drie renners waren vooraan overgebleven na een zware koers met harde windstoten.

Weinig ruimte voor kopgroep
Direct vanuit het vertrek gingen acht renners in de aanval. Stefano Pirazzi (Bardiani), Giacomo Berlato, Daniele Colli (beiden Nippo-Vini Fantini), Julian Arredondo (Trek), Ilya Koshevoy (Lampre-Merida), Giuseppe Fonzi (Southeast), Artem Ovechkin (Rusvelo) en David Lozano (Novo Nordisk) kleurden lange tijd de koers. De acht leiders kregen bijna acht minuten voorsprong, maar dankzij achtervolgend werk van Movistar werden ze al op vijftig kilometer van het einde gegrepen.

Even voor de samensmelting maakte een klein groepje met favorieten zich op de Lucignano d’Assolos los van het peloton. Onder meer Lars Boom zat daarbij. De rest van het peloton wist echter snel terug te keren. Op de volgende grindstrook – de langste van allemaal – dunde het peloton opnieuw flink uit. Slechts tien renners bleven over in de kop van de koers. Het ging voornamelijk om dezelfde renners als bij de eerste schifting. Dit keer ontbrak Boom vooraan.

Tien favorieten vooraan
De tien namen waren Fabian Cancellara (Trek), Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step), Diego Rosa (Astana), Alejandro Valverde (Movistar), Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEDGE), Greg Van Avermaet, Daniel Oss (beiden BMC Racing) en Nathan Haas (Cannondale-Garmin). Sagan wilde de kopgroep nog verder uitdunnen en plaatste een demarrage. Hij kreeg Valverde en Stybar met zich mee, maar het drietal werd een aantal kilometer later bijgehaald door de overige zeven.

De kopgroep kreeg bijna anderhalve minuut voorsprong, maar het verschil werd snel kleiner toen Orica-GreenEDGE begon met achtervolgen. De Australiërs hadden met Nielsen in eerste instantie een man in de kopgroep, maar hij kon het tempo van voren niet meer volgen. Ondertussen plaatste Oss vooraan een aanval. De Italiaan reed een paar kilometer alleen voorop, maar werd op twintig kilometer voor de meet gepasseerd door Vanmarcke, Stybar, Valverde, Van Avermaet en Cancellara.

Spannende strijd
Sagan kon niet mee met de vijf leiders. Op de Colle Pinzuto moest vervolgens ook Cancellara passen. De overige vier mochten koersen om de zege, want het peloton had de strijd inmiddels opgegeven. Vlak voor de laatste grindstrook reed Van Avermaet weg van de rest. Op Le Tolfe, zoals de ongeplaveide kuitenbijter heet, wisten Stybar en Valverde de kloof naar de Belg te dichten. De andere Belg in de kopgroep kon niet mee. Vanmarcke kwam zichzelf tegen en viel stil.

Drie renners streden in de pittige slotkilometer om de overwinning. Van Avermaet, die in de aanloop beurten oversloeg en energie spaarde, zette als eerste aan. Alejandro Valverde kon zijn tempo niet volgen en moest lossen, maar Stybar bleef in het wiel van de BMC-renner. Vlak voor de laatste bocht passeerde de Tsjech zijn concurrent. Van Avermaet kon niet meer pareren, waardoor Stybar mocht juichen op het Piazza del Campo.

PIC522668779

flag-it Uitslag Strade Bianche (1.HC)
San Gimignano – Siena (200 km)
1. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) 5u22m13s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing)  op 2s
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 18s
4. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 46s
5. flag-it Diego Rosa (Astana) op 56s
6. flag-it Oscar Gatto  (Androni Giocattoli) op 59s
7. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) in z.t.
8. flag-it Fabio Felline (Trek) op 1m02s
9. flag-pl Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) in z.t.
10. flag-it Giampaolo Caruso (Katusha) op 1m03s

Volledige uitslag

RIDE Magazine
91 Reacties
Sorteer op:
7 maart 2015 16:20
Wederom een topkoers. Ik gun het Stybar van harte.

Ik vind wel dat van Marcke iets economischer moet koersen (als dat uberhaupt kan in zo'n wedstrijd), maar drie keer aanvallen en dan net niet meekunnen... Niet dat hij meteen gewonnen zou hebben maar toch.

Ik zou deze koers ook wel eens wat later op de kalender willen zien. Dan is Toscane nog veel mooier!
7 maart 2015 16:21
Hele mooie koers. Erg genoten.

Eigenlijk is deze wedstrijd de perfecte combinatie tussen de Waalse en Vlaamse klassiekers. Daardoor ook wel jammer dat er niet meer Waalse specialisten aan de start staan. Als je naar de top 10 kijkt met Valverde, Uran, Gatto, Niemec zijn dat toch meer heuvel dan kasseienspecialisten.
7 maart 2015 16:22
@LL
Ja, jij had Cancellara als topfavoriet;)

Dat van Vanmarcke had ik verkeerd gezien, maar ik heb alsnog een beetje gelijk dat het aantal klimkilometers net iets te zwaar voor hem was op het eind.

Chaves eindigt gewoon bij Cancellara, rond de 15e plek, na een hele tijd het kopwerk gedaan in de achtervolging. Als klein Colombiaans lichtgewicht is dat gewoon prima.

@VBN
Het is heel simpel. Buiten de monumenten en grote rondes is Valverde een beest die de keurs kleurt en aanvalslustig is. Maar als de koersen echt belangrijk worden, neemt angst de bovenhand en wordt het een plakker. Wat zonde is.
7 maart 2015 16:22
Heerlijk begin van het jaar: na een geweldige Omloop nu een nog geweldigere Strade gezien: genieten vanaf het begin van de uitzending met een puntje van je stoel finale!!
7 maart 2015 16:23
Stybar zou ik samen met vanmarcke favoriet noemen voor de rvv
Maar voor prb zou ik toch alles op vanmarcke zetten die kan heel snel rijden. Die kan hetzelfde doen wat boonen deed een paar jaar geleden in prb aanvallen op 60km en winnen.
7 maart 2015 16:24
@ haanaf +1. Hij neemt weer een tas vol complimenten mee naar huis, maar verder weer niks.
Voordeel is wel dat de concurrentie heeft gezien dat hij op het laatst moest afhaken en misschien onderschatten ze hem (en dan vooral op het gebied van tactisch inzicht) daarom wel in RVV en PR.
7 maart 2015 16:24
@LL
Bovendien vond ik Sagan vorig jaar al een stuk kleurlozer dan in zijn eerste jaren. Dit is gewoon een tendens die je ziet. Dat sprankelende heeft hij niet meer, wat mede komt door het verlies in gewicht.

Hij wordt hier gewoon weggereden door een man of tien, op een uiterst pijnlijke manier, en Milaan-San-Remo en Vlaanderen staan voor de deur! Steeds minder renners hebben schrik van Sagan, omdat zijn explosiviteit is afgenomen en zeker zijn sprintsnelheid.
7 maart 2015 16:26
Valverde en Van Avermaet kunnen elkaar de hand schudden, weer ereplaatsen.
7 maart 2015 16:26
@Ti-raleigh
De concurrentie van Vanmarcke is al gewaarschuwd... Zijn achterwiel zal het meest geviseerd worden in de klassiekers.
7 maart 2015 16:30
Een koers van onverwachte momenten van 'instorten'. Valverde deed zo veel serieuze kopbeurten, dat ik had verwacht dat hij met genoeg overschot zat om makkelijk te winnen. En Sagan eruit op het punt waar hij vorig jaar juist het verschil wist te maken en weg kwam met Kwiatkovski. Heeft het dit seizoen nog niet. Vanmarcke en Oss voor mij de verrassingen van de dag. Had niet verwacht dat ze dit zouden kunnen vandaag. En hopelijk blijft Vanmarcke in april gewoon zo koersen als hij deze weken doet. Ik zou echt niet weten waarom iemand het anders zou wensen..


Quote:
Voordeel is wel dat de concurrentie heeft gezien dat hij op het laatst moest afhaken en misschien onderschatten ze hem

Zijn concurrenten voor Vlaanderen en Roubaix gaan in hun aantekeningen boekje de naam Vanmarcke na vandaag nog een extra laagje inkt geven. Wat hij vandaag deed is echt geen aanleiding om hem te onderschatten, eerder het tegendeel.
7 maart 2015 16:30
@Purito

Daarom ben ik ook tegen de (te) snelle overstap van Van der Poel naar de weg. Laat hem nog maar tot zijn 23ste in het veld blijven.
7 maart 2015 16:31
Fantastische wedstrijd. Stybar had ik verwacht en zal volgens mij nog een mooie Vlaamse koers winnen. Sagan en Cancellara echt teleurstellend. Die 2 zullen RVV of PR niet winnen.
Van Avermaet blijft de eeuwige 2de.
7 maart 2015 16:33
@Hoofdisvrij
+1 en daarna een groot kanshebber zijn in deze koers. ;)
7 maart 2015 16:33
Wat kan wielrennen toch mooi zijn ! Schitterende wedstrijd met een puike winnaar. Petje af voor Van Avermaet, hoe het verder deze week ook met hem afloopt. Maar vooral diep respect voor Vanmarcke, al had hij met zijn aanvallen misschien wat langer moeten wachten. Hij wist dat hij op de slotklim kansloos was, dus misschien wat meer geduld en in de laatste 2 kilometer demarreren. Hij leek er sterk genoeg voor. Maar ja, zoals gewoonlijk hebben wij hier weer gemakkelijk praten, "lullen" zo je wilt, vanuit onze luie stoel..
En als je die prachtige natuur ziet krijg ik zo weer zin om naar Toscane te rijden...maar ja, de zware lasten in Frankrijk....
7 maart 2015 16:35
@ purito

Ja, maar hij is ook nog hartstikke jong. Punt. En je hebt weer een Colombiaan gevonden om lekker enthousiast over te doen dus? ;) Durbridge eindigt bijvoorbeeld voor hem, ook veel kopwerk gedaan en dus best opmerkelijk.
7 maart 2015 16:35
@purito
Vandaag heb ik hem zien afhaken op een treurige wijze, en ik verlang steeds meer naar de Sagan van de lentes van 2010/2011/2012. Dat was een monster. Of hij nu in Oman, Tirreno, Strade, of een klassieker reed, hij maakte alle typen renners het leven zuur. Nu lijkt hij een niche renner voor de sprints na een zware koers, die misschien een paar keer top tien kan halen in een klassieker.

Hopelijk verbetert het weer.
7 maart 2015 16:37
@sooike
Volgend jaar met een gele WF/Lotto Jumbo NL karavaan naar deze koers afreizen? ;)
7 maart 2015 16:38
@LL
Wat maakt leeftijd nu uit? Je hebt renners die te goed zijn op jonge leeftijd. Sagan kan best zo'n geval zijn. Het is in elk geval geen schim meer van de renner die hij ooit was. En dat is al ruim een jaar zo.

En ik heb het over Chaves, niet over Durbridge. Chaves heeft slechts twee wedstrijden gereden tot dusver, en om dan op een parcours als dit zo goed te eindigen en veel kopwerk te doen in de tweede groep. Dat geeft aan dat hij een goede wedstrijd heeft gereden.
7 maart 2015 16:39
@albertooo
Precies, dat bedoel ik. Maar ja, LyndaLid is een fan van Sagan. Die wil natuurlijk de realiteit niet onder ogen zien;)
7 maart 2015 16:40
Geweldige koers en een geweldige winnaar!! Weer een sterke Sep en Greg gezien!
7 maart 2015 16:40
pracht koers gezien.dit is echt wel 1 van de zwaarste 1 dags wedstrijden door het wisselende parcours.als dit nog eens in natte omstandigheden moet dan is het helemaal chaos denk ik.
7 maart 2015 16:45
Prachtige koers, wat een strijd! Weer net niet voor Van Avermaet. Dan klets je Valverde uit het wiel op een steile klim, is het nog niet genoeg. Straf van Stybar dus ook! En Nibali gaat in deze vorm in de Tirreno op een halfuur gereden worden door Froome en Contador.
7 maart 2015 16:45
Wel relatief weinig kilometers voor een klassieker. Gooi er maar 50 bij in de Chianti streek! Maakt het nog mooier
7 maart 2015 16:51
Quote:
Purito - 7 maart 2015 om 16:38
@LL
Wat maakt leeftijd nu uit? Je hebt renners die te goed zijn op jonge leeftijd. Sagan kan best zo’n geval zijn. Het is in elk geval geen schim meer van de renner die hij ooit was. En dat is al ruim een jaar zo.


En precies het woordje kan is hier van cruciaal belang. Jij doet alsof ie dat nu al is, en dat is veel te voorbarig. Leeftijd speelt geen rol? Tuurlijk wel! Genoeg talenten die een terugval kennen en er weer bovenop komen, in alle sporten. Sagan KAN ook zo'n geval zijn. Dat ie nu niet het niveau heeft van twee jaar geleden dat klopt, maar dat ie dat niet kan terugkrijgen is natuurlijk onzin.

Overigens won ie vorig jaar nog een vrij aardige klassieker en deed ie in Roubaix ook behoorlijk mee hè.
Quote:
Nu lijkt hij een niche renner voor de sprints na een zware koers, die misschien een paar keer top tien kan halen in een klassieker.
Dit is dan helemaal mooi.... De waan van de dag regeert weer bij sommigen! Chaves rijdt een berekoers en Sagan kan misschien een paar keer top 10 halen in een klassieker, haha!
7 maart 2015 16:58
@lyndalid
Maak je niet zo druk over onze comments, de toekomst zal het uitwijzen. Zo simpel is het.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.