Stybar verslaat Van Avermaet en Valverde in Strade Bianche
Foto: Sirotti
zaterdag 7 maart 2015 om 16:04

Stybar verslaat Van Avermaet en Valverde in Strade Bianche

Zdenek Stybar heeft de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Tsjech versloeg in het middeleeuwse centrum van Siena Greg Van Avermaet en Alejandro Valverde. Deze drie renners waren vooraan overgebleven na een zware koers met harde windstoten.

Weinig ruimte voor kopgroep
Direct vanuit het vertrek gingen acht renners in de aanval. Stefano Pirazzi (Bardiani), Giacomo Berlato, Daniele Colli (beiden Nippo-Vini Fantini), Julian Arredondo (Trek), Ilya Koshevoy (Lampre-Merida), Giuseppe Fonzi (Southeast), Artem Ovechkin (Rusvelo) en David Lozano (Novo Nordisk) kleurden lange tijd de koers. De acht leiders kregen bijna acht minuten voorsprong, maar dankzij achtervolgend werk van Movistar werden ze al op vijftig kilometer van het einde gegrepen.

Even voor de samensmelting maakte een klein groepje met favorieten zich op de Lucignano d’Assolos los van het peloton. Onder meer Lars Boom zat daarbij. De rest van het peloton wist echter snel terug te keren. Op de volgende grindstrook – de langste van allemaal – dunde het peloton opnieuw flink uit. Slechts tien renners bleven over in de kop van de koers. Het ging voornamelijk om dezelfde renners als bij de eerste schifting. Dit keer ontbrak Boom vooraan.

Tien favorieten vooraan
De tien namen waren Fabian Cancellara (Trek), Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step), Diego Rosa (Astana), Alejandro Valverde (Movistar), Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEDGE), Greg Van Avermaet, Daniel Oss (beiden BMC Racing) en Nathan Haas (Cannondale-Garmin). Sagan wilde de kopgroep nog verder uitdunnen en plaatste een demarrage. Hij kreeg Valverde en Stybar met zich mee, maar het drietal werd een aantal kilometer later bijgehaald door de overige zeven.

De kopgroep kreeg bijna anderhalve minuut voorsprong, maar het verschil werd snel kleiner toen Orica-GreenEDGE begon met achtervolgen. De Australiërs hadden met Nielsen in eerste instantie een man in de kopgroep, maar hij kon het tempo van voren niet meer volgen. Ondertussen plaatste Oss vooraan een aanval. De Italiaan reed een paar kilometer alleen voorop, maar werd op twintig kilometer voor de meet gepasseerd door Vanmarcke, Stybar, Valverde, Van Avermaet en Cancellara.

Spannende strijd
Sagan kon niet mee met de vijf leiders. Op de Colle Pinzuto moest vervolgens ook Cancellara passen. De overige vier mochten koersen om de zege, want het peloton had de strijd inmiddels opgegeven. Vlak voor de laatste grindstrook reed Van Avermaet weg van de rest. Op Le Tolfe, zoals de ongeplaveide kuitenbijter heet, wisten Stybar en Valverde de kloof naar de Belg te dichten. De andere Belg in de kopgroep kon niet mee. Vanmarcke kwam zichzelf tegen en viel stil.

Drie renners streden in de pittige slotkilometer om de overwinning. Van Avermaet, die in de aanloop beurten oversloeg en energie spaarde, zette als eerste aan. Alejandro Valverde kon zijn tempo niet volgen en moest lossen, maar Stybar bleef in het wiel van de BMC-renner. Vlak voor de laatste bocht passeerde de Tsjech zijn concurrent. Van Avermaet kon niet meer pareren, waardoor Stybar mocht juichen op het Piazza del Campo.

PIC522668779

flag-it Uitslag Strade Bianche (1.HC)
San Gimignano – Siena (200 km)
1. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) 5u22m13s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing)  op 2s
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 18s
4. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 46s
5. flag-it Diego Rosa (Astana) op 56s
6. flag-it Oscar Gatto  (Androni Giocattoli) op 59s
7. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) in z.t.
8. flag-it Fabio Felline (Trek) op 1m02s
9. flag-pl Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) in z.t.
10. flag-it Giampaolo Caruso (Katusha) op 1m03s

Volledige uitslag

RIDE Magazine
91 Reacties
Sorteer op:
7 maart 2015 16:59
@LL
Nee, je kunt altijd terugkomen. Maar als hij op deze voet doorgaat, dan zie ik het niet goed komen. Hij zal wel echt iets moeten veranderen in zijn voorbereiding, of in zijn gewicht.

Maar goed, het is inderdaad te voorbarig om hem al af te schrijven. Laten we stellen dat hij op een kruispunt staat.
7 maart 2015 17:01
@ purito

Wanneer heeft ie zijn gewicht aangepast dan? Want hij is toch niet meer of beter gaan klimmen? Dacht juist dat hij zwaarder was geworden toen hij zich op kasseien ipv heuvels ging focussen?
7 maart 2015 17:02
Quote:
Dit is dan helemaal mooi…. De waan van de dag regeert weer bij sommigen! Chaves rijdt een berekoers en Sagan kan misschien een paar keer top 10 halen in een klassieker, haha!


Ja, meer dan een jaar is echt de waan van de dag.....

Jij bent het blijkbaar niet eens dat Chaves een sterke koers heeft gereden (ik heb geen berekoers gezegd, over een boodschap verdraaien). Dan heb je gewoon niet goed opgelet, simpel.
7 maart 2015 17:03
Misschien heeft Sagan wel het EBH-syndroom. Als het echt voor de taaie mannen wordt zakt hij er doorheen.

Knap hoor van Stybar. En die Vanmarcke, wat een heerlijke renner. Gewoon blijven gaan, wat maakt het uit dat je veel te zwaar bent voor die koers. Of dat je geen ploeg hebt.
7 maart 2015 17:07
Wat een geweldige koers is dit toch. Geweldige finale. Dit was echt genieten.
7 maart 2015 17:08
@ purito

Minder dan een jaar geleden won hij toch nog de E3, reed hij in zijn eerste Parijs-Roubaix met de allerbesten en pakte ook nog een klein prijsje dat de groene trui heet. Toch niet zo slecht? Ik denk wel dat hij te veel gereden heeft de afgelopen jaren, maar daar zal Riis hem vast beter in begeleiden. En over Chaves: dat vind ik gewoon leuk omdat jij altijd zo overdreven enthousiast over elke Colombiaan doet ;). Net als met die Alex Cano voor de Ruta del Sol, niet gezien... Ben fan van Chaves, maar opvallend sterk was het toch niet? Maakt verder ook niet uit, het was genieten en met Sagan blijft het afwachten!
7 maart 2015 17:10
het zou best kunnen dat Sagan iets te enthousiast gebracht is en daarom nu misschien wat minder is. dat is geen goed teken voor de vlaamse klassiekers, maar ik denk nou ook weer niet dat hij nu al opgebrand is. die komt vanzelf wel weer bovendrijven.
7 maart 2015 17:20
Quote:
Minder dan een jaar geleden won hij toch nog de E3, reed hij in zijn eerste Parijs-Roubaix met de allerbesten en pakte ook nog een klein prijsje dat de groene trui heet. Toch niet zo slecht?


In de Tour won hij geen enkele rit, en was in mijn ogen vrij kleurloos. Met het puntensysteem van de afgelopen jaren, kan Sagan ook niet verliezen. Dus zo'n grote prestatie vind ik dat niet.

Roubaix en E3 waren prima, maar in die laatste koers moest hij bijvoorbeeld al passen op de versnelling van Thomas op de Oude Kwaremont. Maar ok, hij won, dus de credits gaan naar hem.

Hij won slechts 7x dat jaar, wat schril afsteekt bij de 22 en 16 overwinningen in respectievelijk 2013 en 2012.

Quote:
n over Chaves: dat vind ik gewoon leuk omdat jij altijd zo overdreven enthousiast over elke Colombiaan doet smiley.


Ik doe helemaal niet overdreven enthousiast over iedere Colombiaan. Ik heb bijvoorbeeld niks met Uran, Betancur, Duarte en Henao. Om er enkele te noemen.

Quote:
Net als met die Alex Cano voor de Ruta del Sol, niet gezien


Is ook moeilijk als je in de openingsrit valt en een serieuze rugblessure oploopt. Maar ja, als je dat niet weet komt het je natuurlijk goed uit;)

Quote:
Ben fan van Chaves, maar opvallend sterk was het toch niet?


Ik vind het voor een Colombiaans lichtgewicht die nog nooit een dergelijke koers heeft gereden een sterk optreden.
7 maart 2015 17:22
Al heel vaak gezegd hier, en het wordt weer eens bevestigd... Misschien wint Sagan zijn grote klassieker, maar nooit ofte nooit wordt hij een Cancellara of een Boonen...
7 maart 2015 17:22
Quote:
Ik vind het voor een Colombiaans lichtgewicht die nog nooit een dergelijke koers heeft gereden een sterk optreden.

Slagtertje reed hier in z'n eerste keer toch ook prima? Die was ook nog eens in beeld, wat van Chaves niet echt gezegd kan worden.

Het grappige aan deze koers is juist dat alles samenkomt: op sommige stroken zijn de kleine klimmertjes in het voordeel, op andere de grote powermannen.
7 maart 2015 17:24
@miguelon
Misschien geen Boonen of Canc, maar een nieuwe Freire kan hij altijd nog worden...
7 maart 2015 17:26
@tendam
Nogmaals, hij reed een kilometer of 15 op kop van de achtervolgende groep. Dat jullie dat niet zien, is echt niet mijn probleem.
7 maart 2015 17:27
Wat Sagan betreft: hij is het aan stand verplicht hier vandaag bij de eersten over de streep te komen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Cancellara, die signalen van ziekte te kennen gaf, mogen we van Sagan stellen dat het momenteel niet goed zit. Ook in de voorbereidingskoersen zat het niet snor. Als die echt grote overwinning er niet snel komt, laat staan een kleine (ritzege in Tirrenno bijvoorbeeld), is de negatieve spiraal reeds ingezet.

Maar als Sagan Milaan- San Remo wint is al dit gediscussieer voor niet geweest
7 maart 2015 17:32
@ purito

Niet alleen, samen met nog een andere Greenedge rijder. En dat een Colombiaans klimmertje op de muur van Siena het dan weer goed doet is toch niet raar? Hij is ook niet de eerste klimmer ofzo die het goed in de Strade. Maargoed, klaar over hem. Je moet alleen niet doen alsof wij gek zijn omdat we de opvallend sterke prestatie van Chaves niet gezien zouden hebben.
7 maart 2015 17:33
@albertooo
Hij is bepaald geen Freire, die was juist erg taai. Die kon sprinten als niemand anders dat meer kon. En viel natuurlijk ook nooit aan.

@purito
Ok. Nou, goed gereden dan... maar niks bijzonders.
7 maart 2015 17:40
Volgens mij is Chavez niet bij de eerste 20 geëindigd. Met deze aankomst helemaal niet zo heel knap dus. Durbridge vind ik stukken indrukwekkender. Of Vanmarcke.

Edit: 21e zie ik.
7 maart 2015 17:42
@Matisz
Als Sagan MSR wint is dat toch nog niet genoeg bevestiging voor mij. Tenzij hij wheeliend over de meet gaat natuurlijk. ;)
7 maart 2015 17:45
@tendam
Als Sagan een paar keer het WK en MSR wint komen de erelijsten in ieder geval aardig overeen ;)
7 maart 2015 17:45
Nederlanders doen het niet lekker in deze editie, volgende keer moeten Slagter, Mollema en Poels maar weer meedoen. Tot dat Mathieu er is natuurlijk!
7 maart 2015 17:45
Wat een opportunisme weer. Sagan is een klasbak die staat er echt wel vanaf milaan san remo Cancellara idem dito. Die willen deze klassieker graag winnen maar hun hoofddoelen zijn de komende klassiekers. Parijs-Nice en de Tirreno worden gebruikt om de puntjes op de i te zetten.

Ik geloof echt als je deze wedstrijd in april of september op de kalender zet dat je een top deelnemersveld krijgt zoals Luik-Bastenaken-Luik. Het viel me vandaag ook op dat gewicht een rol speelde. De wat zwaardere renners zoals Cancellara en Vanmarcke moesten passen op de steile stroken.

Ik heb genoten van Valverde. Das 1 van de weinige renners die je het hele jaar ziet en strijdt altijd om de knikkers. Stybar reed zeer sterk en uitgekookt. Ik vind het kopmanschap bij Quickstep geen uitgemaakte zaak. Terpstra en Stybar zijn niet minder dan Boonen op dit moment. Vanmarcke smijt wel erg met zijn krachten. Leuk om te zien maar zo win je geen wedstrijden. Hij wil te graag laten zien dat hij de beste is in de koers.
7 maart 2015 17:47
Ik vroeg het straks ook al, waarom geen Weening hier vandaag? Wist toch in deze etappe in de Giro te winnen en roze te pakken.
7 maart 2015 17:49
Voor Vanmarcke met zo'n kleine ploeg als ondersteuning krijg ik steeds meer respect. Hij laat zien, dat hij de AGR ook prima kan rijden.
7 maart 2015 17:50
@purito

Je doet dan wel niet enthousiast over elke Colombiaan, maar je kan niet ontkennen dat jij een zwak hebt voor de Colombianen. Ik vindt trouwens dat je wel wat overdrijft met hoe je de prestatie van Chaves typeert. Hij zat gewoon in het mini peloton achter de mannen die de koers maakten, hij bleef dus leuk bij.
7 maart 2015 17:50
@wheely
Gesink was hier ook wel een eind gekomen, denk ik. Mits in vorm natuurlijk.

@albertooo
Eh... ja, dan wel ja.
7 maart 2015 17:53
@Wheely draait niet zozeer om bevestiging maar gewoon om het feit dat iedereen dan weer zegt hoe een klasbak hij wel is en alle verheerlijkingen van dien :D

@MooieMario
niks opportunisme op meer dan 5 minuten binnenlopen is not done voor Sagan, that's it. Wie goed wil zijn in de komende weken moet hier al een mooie basisconditie voorleggen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.