Stybar verslaat Van Avermaet en Valverde in Strade Bianche
Foto: Sirotti
zaterdag 7 maart 2015 om 16:04

Stybar verslaat Van Avermaet en Valverde in Strade Bianche

Zdenek Stybar heeft de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Tsjech versloeg in het middeleeuwse centrum van Siena Greg Van Avermaet en Alejandro Valverde. Deze drie renners waren vooraan overgebleven na een zware koers met harde windstoten.

Weinig ruimte voor kopgroep
Direct vanuit het vertrek gingen acht renners in de aanval. Stefano Pirazzi (Bardiani), Giacomo Berlato, Daniele Colli (beiden Nippo-Vini Fantini), Julian Arredondo (Trek), Ilya Koshevoy (Lampre-Merida), Giuseppe Fonzi (Southeast), Artem Ovechkin (Rusvelo) en David Lozano (Novo Nordisk) kleurden lange tijd de koers. De acht leiders kregen bijna acht minuten voorsprong, maar dankzij achtervolgend werk van Movistar werden ze al op vijftig kilometer van het einde gegrepen.

Even voor de samensmelting maakte een klein groepje met favorieten zich op de Lucignano d’Assolos los van het peloton. Onder meer Lars Boom zat daarbij. De rest van het peloton wist echter snel terug te keren. Op de volgende grindstrook – de langste van allemaal – dunde het peloton opnieuw flink uit. Slechts tien renners bleven over in de kop van de koers. Het ging voornamelijk om dezelfde renners als bij de eerste schifting. Dit keer ontbrak Boom vooraan.

Tien favorieten vooraan
De tien namen waren Fabian Cancellara (Trek), Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step), Diego Rosa (Astana), Alejandro Valverde (Movistar), Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEDGE), Greg Van Avermaet, Daniel Oss (beiden BMC Racing) en Nathan Haas (Cannondale-Garmin). Sagan wilde de kopgroep nog verder uitdunnen en plaatste een demarrage. Hij kreeg Valverde en Stybar met zich mee, maar het drietal werd een aantal kilometer later bijgehaald door de overige zeven.

De kopgroep kreeg bijna anderhalve minuut voorsprong, maar het verschil werd snel kleiner toen Orica-GreenEDGE begon met achtervolgen. De Australiërs hadden met Nielsen in eerste instantie een man in de kopgroep, maar hij kon het tempo van voren niet meer volgen. Ondertussen plaatste Oss vooraan een aanval. De Italiaan reed een paar kilometer alleen voorop, maar werd op twintig kilometer voor de meet gepasseerd door Vanmarcke, Stybar, Valverde, Van Avermaet en Cancellara.

Spannende strijd
Sagan kon niet mee met de vijf leiders. Op de Colle Pinzuto moest vervolgens ook Cancellara passen. De overige vier mochten koersen om de zege, want het peloton had de strijd inmiddels opgegeven. Vlak voor de laatste grindstrook reed Van Avermaet weg van de rest. Op Le Tolfe, zoals de ongeplaveide kuitenbijter heet, wisten Stybar en Valverde de kloof naar de Belg te dichten. De andere Belg in de kopgroep kon niet mee. Vanmarcke kwam zichzelf tegen en viel stil.

Drie renners streden in de pittige slotkilometer om de overwinning. Van Avermaet, die in de aanloop beurten oversloeg en energie spaarde, zette als eerste aan. Alejandro Valverde kon zijn tempo niet volgen en moest lossen, maar Stybar bleef in het wiel van de BMC-renner. Vlak voor de laatste bocht passeerde de Tsjech zijn concurrent. Van Avermaet kon niet meer pareren, waardoor Stybar mocht juichen op het Piazza del Campo.

PIC522668779

flag-it Uitslag Strade Bianche (1.HC)
San Gimignano – Siena (200 km)
1. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) 5u22m13s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing)  op 2s
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 18s
4. flag-be Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) op 46s
5. flag-it Diego Rosa (Astana) op 56s
6. flag-it Oscar Gatto  (Androni Giocattoli) op 59s
7. flag-co Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) in z.t.
8. flag-it Fabio Felline (Trek) op 1m02s
9. flag-pl Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) in z.t.
10. flag-it Giampaolo Caruso (Katusha) op 1m03s

Volledige uitslag

RIDE Magazine
91 Reacties
Sorteer op:
7 maart 2015 17:59
Lars Boom: bijna als laatste binnen op 22:53. Dat valt niet mee. Wellicht wat veel klimwerk voor Lars, maar neem aan dat hij hier toch met iets meer ambities was gestart.
7 maart 2015 18:00
@ albertooo. Zeker, die mogelijkheid bestaat ook. Maar op een gegeven moment kan de concurrentie ook denken, 'ach, die Sep, laat hem maar even uitrazen, we zien hem zo wel weer, want dat is altijd nog gebeurd'. Voordeel, voor Sep en anderen is dat EQS nu heeft aangetoond de sterkste formatie te hebben voor RVV en PR (voor zover dat nog niet bekend was). Die ploeg zal dus het werk moeten doen.
7 maart 2015 18:03
Ik zie voor (vooral) Roubaix Ettix niet als de perse beste ploeg eigenlijk. Sky lijkt me daar echt dicht op te zitten, en die rijden als team toch ook een stuk beter over het algemeen, zullen meer voor elkaar rijden.
7 maart 2015 18:23
EQS niet te houden bij de start van dit seizoen.

PR schat ik sky toch ook hoog in
7 maart 2015 18:48
Gezien het seizoen totnogtoe zullen andere ploegen erg graag de favorietenrol bij EQS neerleggen. Sky is inderdaad niet te onderschatten, maar ik schat het team in de breedte niet hoger in. Eerder gelijkwaardig, maar zeker niet hoger.
7 maart 2015 18:50
@Matisz Of je nu op 5 minuten binnenkomt of op 3 minuten maakt dan ook niet uit. Hij rijdt gewoon uit en er is dan toch niks meer te winnen Hij reed lang in de kopgroep en die kopgroep bestond uit alleen maar goede renners. Gewoon niet goed genoeg vandaag en hij werd niet door een stel koekebakkers gelost. Dit is gewoon een loodzware wedstrijd.

Eigenlijk heb ik vanaf 14.00 koers gezien. Niet een peloton van 100 man of een peloton van 60 renners wat aan de finale begint. Ploegen konden niet controleren en het was man tegen man. Ik vind Strade Bianche echt 1 van de leukste wedstrijden op de kalender om naar te kijken. Een fenomenaal parcours door een prachtig gebied.
7 maart 2015 19:02
@LL
Waar zeg ik dat jullie gek zijn? Jeetje, over iemand zijn woorden verdraaien gesproken.

@tendam
Volgens jou niks bijzonders ja. Wil je dat wel benadrukken.

@MM
Er staan kan wel, maar winnen? No way. Hij wordt in de sprints weggeblazen door mannen als Kristoff, Cavendish en Viviani. En in het echte Vlaamse werk zal hij het onderspit moeten delven tegen Vanmarcke, Cancellara, Stybar, GvA etc.
7 maart 2015 19:57
@ MooieMario
Ik snap je punt maar ik blijf erbij dat een goeie Sagan hier minstens bij de eerste vijf moet eindigen. Een prestatie als vandaag van Sagan in zo'n koers hebben we van hem nauwelijks gezien. En alle toppers zijn hier nog niet eens vertegenwoordigd. Zoals Purito zegt moet hij in de sprint het onderspit delven en als je vandaag stybar, Vanmarcke en GvA ziet weet ik het zo niet. Laat mij maar besluiten dat het aan Sagan is om zelf aan te tonen wat hij kan en niet kan
7 maart 2015 19:59
Valverde heeft vandaag mee de koers gemaakt. Mag ook weleens gezegd worden.
7 maart 2015 20:04
Zoals voorspeld stybar gewonnen. Vanmarcke zeer sterk. Verwacht dat hij ronde van vlaanderen gaat winnen. En wie wordt nu kopman bij quickstep in de klassiekers? Zou stybar zeker naast boonen plaatsen. Mtber Fontana ook niet slecht. Laat toch veel grote namen achter zich
7 maart 2015 20:49
Eigenlijk kan ke niet verliezen hea, als je tegen Valverde en van Avermeat een finale rijdt. :p
7 maart 2015 21:49
Je kan er wel iets uit afleiden maar deze koers is geen typische vlaamse voorjaarskoers..veel klimwerk..wel zelfde namen maar daar dit is normaal, conditioneel staan die renners nu het verst. Vanmarcke toch wel grote stap voorwaarts gezet in het klimwerk.. +/-80kg tov anderen +/-70kg.... Denk dat dit toch het jaar wordt van de jongere generatie, laten we het hopen! Die gasten koersen met een open vizier, durven al eens een inspanning te veel doen en dit maakt de koers zoveel mooier.. Sagan grootste ontgoocheling van vandaag, niet verwacht nu hij bij Rijs zit..meester in zijn renners op juiste moment laten pieken, is nu toch 5voor12..
7 maart 2015 21:56
En boven al die piekmomenten en dito parcoursen staat toch wel Valverde..wat een klasbak is die man toch! Heel het jaar door zo presteren, zelfs in de vroeger ALGEMENE dubieuze periode(s) staat hij er altijd, mag toch ook wel eens gezegd worden ook al zullen er nu weer veel een tsunami aan reacties klaarhebben..
8 maart 2015 00:19
Ben ik de enige met algehele Sporza-storing op Horizonbox en een Eurosport 2 dat louter skieen uitzond? Heb de koers op Youtube terug moeten kijken.

Dik waard geweest, dat dan weer wel.
8 maart 2015 09:23
Volgens Riis heeft Sagan op 50 km van de streep teveel met zijn krachten gesmeten en door het vele kopwerk veel vol in de wind gezeten. Ze hebben bovendien voor een andere opbouw gekozen, de piek moet dit jaar liggen van RVV t/m LBL. En dus niet zoals in andere jaren al vanaf eind februari / begin maart.
8 maart 2015 10:22
Waar staat dat Sagan de Ardennen gaat rijden? Volgens mij heeft hij duidelijk gezegd dat zijn voorjaar tot en met Roubaix is. Net als vorig jaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.