Sunweb, Dwars door Vlaanderen, Giro Rosa, kijkcijfers, Deutschland Tour
foto: Sirotti (archief)
Nick Doup dinsdag 27 maart 2018 om 20:00

Sunweb, Dwars door Vlaanderen, Giro Rosa, kijkcijfers, Deutschland Tour

In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat te groot is voor het servet, maar te klein voor het tafellaken. Vandaag onder andere over de afwezigheid van Sunweb in de Volta Limburg Classic, de deelnemende ploegen van de Giro Rosa en het laatste nieuws over Dwars door Vlaanderen.

Organisatie Volta Limburg Classic baalt van afwezigheid Sunweb

Sunweb ontbreekt zaterdag op de startlijst van de Volta Limburg Classic. De Duitse WorldTour-ploeg, met Limburgers Tom Dumoulin, Roy Curvers en Mike Teunissen in de selectie, kiest ervoor geen team af te vaardigen. “Individuele renners kun je hier niet op aanspreken. Die rijden hun eigen programma, maar een ploeg die zich aan de Provincie Limburg verbindt, hadden wij wel aan de start verwacht”, zegt organisator Roy Packbier tegen 1Limburg. De provincie steekt 750.000 euro in de formatie de komende drie jaar en daarom had men deelname aan deze eendagskoers wel verwacht.

Ook BMC is afwezig, waardoor LottoNL-Jumbo de enige WorldTour-ploeg aan het vertrek is. Sunweb rijdt zondag wel de Ronde van Vlaanderen en begint maandag aan de Ronde van het Baskenland, al is deelname aan die WorldTour-wedstrijden verplicht.


Harde windstoten verwacht in Dwars door Vlaanderen

Dat het morgen tijdens Dwars door Vlaanderen zou gaan regenen, werd al verwacht. Volgens Noodweer Benelux komen daar in de loop van de dag ook nog eens de nodige windstoten bij. “Vooral op woensdag wordt het zeer wisselvallig met hevige buien in de loop van de namiddag”, schrijven zij op Twitter. “De windstoten halen 50 tot 70 kilometer per uur.” Windstoten van 70 km/h duiden volgens diverse tabellen op een stormachtige wind van kracht 8 op de schaal van Beaufort. Gaan er weer renners de grachten in waaien?


 Drie Nederlandse ploegen in Giro Rosa

Gisteren werd het parcours van de aanstaande Giro Rosa gepresenteerd en daarbij werden ook de deelnemende ploegen voorgesteld. Drie Nederlandse teams zullen aan de start verschijnen. Natuurlijk is het Boels-Dolmans van uittredend winnares Anna van der Breggen van de partij, evenals Sunweb en WaowDeals. In totaal staan 24 ploegen aan het vertrek. De Giro Rosa duurt van 6 juli tot en met 15 juli.

Deelnemende ploegen Giro Rosa 2018
flag-nl Boels-Dolmans
flag-nl Sunweb
flag-nl WaowDeals

flag-it Alé Cipollini
flag-it Aromitalia-Vaiano
flag-it Astana Women’s
flag-it Bepink
flag-es Bizkaia Durango-Euskadi Murias
flag-si BTC City Ljubljana
flag-de Canyon//SRAM
flag-dk Cervélo-Bigla
flag-al Concerci Zabri-Fanini
flag-us Cylance
flag-it Eurotarget-Bianchi-Vitasana
flag-fr FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope
flag-it G.S. Top Girls-Fassa Bortolo
flag-no Hitec Products
flag-au Mitchelton-Scott
flag-it S.C. Michela Fanini
flag-it Servetto-Stradalli-Alurecycling
flag-gb Trek-Drops
flag-it Valcar-BPM
flag-dk Virtu
flag-gb Wiggle High5


Vanmarcke zonder Breschel en McLay

Matti Breschel en Daniel McLay staan morgen niet aan de start van Dwars door Vlaanderen, meldt de ploeg. De ervaren Deen en de rappe Brit stonden aanvankelijk op de startlijst. Breschel is zelfs oud-winnaar (2010) in Dwars door Vlaanderen. Hij moet afhaken met ziekte. McLay kwam in Gent-Wevelgem ten val. Taylor Phinney en Tom Scully zijn aangewezen als vervangers en zullen kopman Sep Vanmarcke moeten bijstaan in de WorldTour-koers. Sebastian Langeveld is de Nederlander in de selectie van EF Education First-Drapac.


Kijkcijfers: Goed resultaat Gent-Wevelgem vrouwen, Driedaagse bijna gelijk

Gent-Wevelgem voor vrouwen is in België door meer dan 400.000 mensen bekeken. De uitzending van de finale werd door Sporza in beeld gebracht voor aanvang van de mannenkoers. Naar de koers bij de mannen keken bijna 700.000 mensen. “Een goed resultaat voor de vrouwenkoers, omdat het vroeg in de middag uitgezonden werd tussen 13.00 en 14.00 uur”, schrijft Daam Van Reeth, een Belgische onderzoeker op het gebied van sporteconomie op Twitter. Eerder kwam Van Reeth met de opvallende statistiek dat kijkcijfers van de Driedaagse Brugge-De Panne, op woensdag bij de mannen en donderdag bij de vrouwen, nauwelijks van elkaar verschilden. Naar de mannen keken 7,5% meer mensen op Sporza.

Ook over de Nederlandse kijkcijfers had Van Reeth cijfers verzameld. Naar Gent-Wevelgem keken 42.000 mensen op Eurosport, dat als enige in ons land de koers uitzond. Dat betekende een groei van 27.000 kijkers ten opzichte van vorig jaar. De cijfers voor de Ronde van Catalonië (ook Eurosport) daalden met 4% ten opzichte van vorig jaar naar gemiddeld 46.000 kijkers.


Deutschland Tour live bij ARD en ZDF

Nog meer televisie, want de organisatie van de Deutschland Tour heeft in een persbericht bekendgemaakt dat er live-uitzendingen komen op de Duitse publieke zenders. Onder meer Das Erste/ARD en ZDF zenden de nieuwbakken rittenkoers uit. De eerste twee etappes worden live uitgezonden bij de regionale omroepen waar de ronde die dagen door voert. Dit zijn WDR (Noordrijn-Westfalen), SWR (Baden-Württemberg en Rijnland-Palts), hr (Hessen) en SR (Saarland). De derde etappe wordt op zaterdag uitgezonden door publieke omroep ZDF, waarna de slotrit live in beeld wordt gebracht door Das Erste. In de meeste Nederlandse tv-pakketten zitten Das Erste en ZDF.

De organisatie geeft aan dat er van elke etappe de laatste twee uur livebeelden komen. Naast Duitsland wordt de koers in meer dan honderd landen uitgezonden. De Deutschland Tour wordt verreden van 23 tot en met 26 augustus.


Twee sleutelbeenbreuken bij AG2R La Mondiale

AG2R La Mondiale zal het enkele weken moeten stellen zonder Nans Peters en Clément Chevrier. Beide Fransen hebben namelijk afgelopen weekend hun sleutelbeen gebroken. De 24-jarige Peters, bezig aan zijn tweede seizoen bij de WorldTour-formatie, liep de blessure aan zijn rechterschouder op in de Classique Loire Atlantique, die hij overigens nog wel uitreed op de 90e plaats. In hoeverre het zijn voorbereiding op de Giro d’Italia verstoort is nog onduidelijk. De 25-jarige Chevrier ging in de slotrit van de Ronde van Catalonië onderuit en hij brak bij die val zijn sleutelbeen aan de linkerkant.


Verzekeraar Baloise Insurance blijft als sponsor actief in het wielrennen

Sport-Vlaanderen Baloise zal ook de komende twee seizoenen kunnen rekenen op de sponsoring van verzekeraar Baloise Insurance. Dit laat de ploeg weten op zijn digitale huis. Ook de sponsorcontracten voor de Baloise Belgium Tour en de Zesdaagse van Gent worden met dezelfde duur verlengd.

De samenwerking tussen Baloise Insurance en de wielerploeg loopt inmiddels al tien jaar. Hieruit hebben verschillende renners de stap weten te maken naar de WorldTour. Onder meer Sep Vanmarcke, Pieter Serry, Sander Armée, Kris Boeckmans en Jelle Wallays droegen in het verleden het tenue van de ProContinentale-formatie.

26 Reacties
Sorteer op:
Snap dat Limburg baalt, maar ook dat Sunweb met hun ziekenboeg weinig anders kan. Woot voor are en zdf, wielrennen beschikbaar voor mij. Hopelijk wordt dwars door dit jaar de legendarische koers zoals Gent in 2015
27 mrt
Stel dat ze zouden starten, moet je dan met een volledig team aan de start staan? Kan me ook voorstellen dat voor 750k je wel een renner of 4 wil sturen als een volledig team niet lukt. Maar die regels zijn me verder onbekend.
Sunweb doet het natuurlijk wel een klein beetje zelf met 23 renners onder contract. Dat is maar 2 renners 'reserve' om een driedubbel programma te rijden.
@chaba: bij 8 renners was 5 het minimum, hoe dat bij het huidige aantal van 7 is weet ik niet.
Ja, Sunweb roept dat zelf over zich af. Je weet van te voren, dat je met 23 renners in de problemen komt.
-Sunweb heeft wat goed te maken. -Ferm gemis voor Vanmarcke. Breschel en Mclay zouden van groot belang geweest zijn voor de positionering en om Vanmarcke te beschermen en uit de wind te houden. - Ik werd niet echt wild van het parcours van de Deutschland tour. Door hun plek op de kalender verwacht ik naast een paar duitse toppers niet al te veel grote namen. Toch een zegen voor de organisatie dat de ARD en ZDF het wedstrijd verslaan. Misschien kunnen ze groeien vanuit die belangstelling.
Sunweb moet het hebben van een driekwart mtthews so far, tssssja
Dat zijn prachtige kijkcijfers voor de vrouwenkoersen!
Lees voor de grap eens de comments bij het bericht dat TLJ niet mee zou doen aan de Ronde van Drenthe ;)
Ik mis Lotto Soudal in de Giro Rosa...
27 mrt
Lekker karig van Sunweb om hier niet te verschijnen. Schandalig eigenlijks. Maar daar heb ik het al eens over gehad. Anderzijds, voor een dikke zeven ton had Limburg deelname ook verplicht kunnen maken in het contractje. Als je dan toch je vinger in de pap hebt, doe er dan op zijn minst iets mee. Bijna iedereen die op de Woensdag van de driedaagse werkeloos was, was op Donderdag nog steeds werkeloos?
28 mrt
Haha @ gardeyn echt he! Ik was daar ook niet over te spreken destijds. Idem dito voor deze koers wat betreft SUBWEB, maar zij presenteren zich nadrukkelijk minder als NL ploeg en dus lijkt het minder mensen te deren. Mij incluis.
@ Gardeyn & Sebas Het verschil is dat TLJ een eigen bericht krijgt en Sunweb wordt ondergebracht bij klein nieuws
Het bericht over Sunweb zou duidelijk moeten maken dat Packbier niet namens de provincie spreekt, hetgeen nu wordt geimpliceerd. Niet nieuwswaardig.
Het blijft voor mij onbegrijpelijk dat Team Sunweb (nog steeds) op een Duitse licensie rijdt. Het team heeft een Nederlands management en Nederlandse subsponsoren. De damesploeg (met nota-bene hetzelfde shirt) rijdt wel onder Nederlandse licensie. De hoofdsponsor (Sunweb) maakt voor zover ik weet deel uit van een Zwitsers concern. Wat is in godsnaam nog de link met Duitsland? In de tijd dat ze met Alpecin als sub-sponsor rondreden kon ik het nog enigszins begrijpen (was volgens mij zelfs een eis van Alpecin), maar wat de reden is dat ze nooit terug-veranderd zijn weet ik niet. Iemand een verklaring?
28 mrt
@ Retro Lex .. Dat is bij lange na niet het enige verschil ALS het al daadwerkelijk een verschil is. Sunweb heeft haar roots naar mijn mening zelf (bewust) de rug toegekeerd. Zie maar eens wat voor extra druk een NL ploeg geeft. Lekker makkelijk om de redactie de schuld ervan te geven...
De kijkcijfers van Eurosport zijn echt bizar slecht. Nog geen 50000... wel mooi dat er zoveel mensen naar de vrouwenkoersen kijken. Ze verdienen het!
28 mrt
Eurosport helpt met hun formats (reclames) en hun commentatoren het wielrennen langzaam om zeep. Maar ja, soms moet je wel kijken bij gebrek aan beter .
@Frits des Jeux Hoezo? De top is extreem smal, afstanden van de koersen zijn korter en het parcours wordt makkelijker gemaakt. De jupiler league verdient ook niet meer kijkers.....
Uhm Sunweb deed de afgelopen 3 jaar ook al niet mee in Limburg. Zal dus niet enkel met een ziekenboeg en het inkrimpen van de selectie te maken hebben.
@FD Jeux, Zo gek slecht zijn die kijkcijfers niet. Vergeet niet dat Eurosport een zender is die zich focust op een bepaalde doelgroep. Ze zitten niet binnen handbereik (perongeluk langszappen en blijven hangen gebeurd dus niet). Relatief gezien hebben ze natuurlijk een laag marktaandeel, maar ik denk dat er binnen Eurosport weinig uitzendingen zijn die meer kijkers trekken. @sooike Onzin. Deze discussie is al 100x gevoerd. Je zou ook blij kunnen zijn dat een zender de moeite neemt om praktisch alle koersen uit te zenden. En ja, dit wordt niet met belastinggeld gedaan, dus er moet nu eenmaal reclame uitgezonden worden. Tot en met de GP Denain en de Ronde van Kroatie aan toe zijn de koersen dit jaar op TV, dus wat klaag je? Dan kijk jij toch lekker enkel de 2 koersen die met belastinggeld worden aangekocht op de NOS (AGR en WK). Er zitten niet alleen maar goede commentatoren bij Eurosport, maar Van Bellegem, Kroon, Traksel en incidenteel VD Berg zijn prima te pruimen. Oerhollands zeiken, dat ben je aan het doen.
28 mrt
@gardeyn Inderdaad, TLJ krijgt bij zo'n bericht bakken met stront over zich heen en het management wordt vervolgens beschuldigd van wanbeleid en waarschijnlijk nog een toevoeging over het salaris van Boom en Gesink.
Ik blijf mij toch ook altijd goed vermaken met het duo Been/Kroon. (Of is dit tegen het zere "been" van een aantal Wielerflitsers? ) Houdt het wat mij betreft levendig. Ik krijg bij de Belg te vaak dezelfde info. Maar goed smaken verschillen. Ik ben blij met Eurosport die meer uitzendt. De reclame is dan inderdaad wel ergerlijk, maar liever meer koers op TV met reclame dan minder koers.
Bijzonder overigens dat de nationale Duitse TV weer live wielerwedstrijden gaat uitzenden!
@Secondant Sunweb had wellicht ook een Duitse licentie voor de vrouwen gewild, maar gezien het merendeel van de rensters Nederlands zijn, krijgen ze automatisch een NL'se licentie. Tevens de reden dat de vrouwen van Astana nu onder Italiaanse vlag rijden ipv Kazachstan.

Geef een reactie