‘Sunweb en Ineos strijden om Tiesj Benoot’
foto: Cor Vos
donderdag 20 juni 2019 om 07:15

‘Sunweb en Ineos strijden om Tiesj Benoot’

Tiesj Benoot verlaat aan het einde van het seizoen Lotto Soudal. Volgens Het Nieuwsblad kan de ploeg van Marc Sergeant niet wedijveren met de aanbiedingen van het Duitse Team Sunweb van kopman Tom Dumoulin en het Britse Team Ineos van kopmannen Chris Froome en Geraint Thomas. Daarnaast krijgt Lotto Soudal concurrentie in de strijd om John Degenkolb.

De Belgische kopman is nog altijd maar 25 jaren jong en gewild op de transfermarkt. AG2R La Mondiale, Cofidis en ook Movistar toonden interesse voor de renner van Lotto Soudal, dat Benoot zelf ook graag wilde verlengen. Teammanager Sergeant zou echter niet kunnen opboksen tegen de aanbiedingen die Team Ineos en Team Sunweb zijn poulain deden.

Die twee hebben volgens de Belgische krant een streepje voor bij Benoot vanwege de omkadering, de structuur en de zekerheid van de hoofdsponsoren; Cofidis heeft op haar beurt nog geen WorldTour-status (die ambieert ze wel) en bij AG2R La Mondiale is het nog niet zeker of de hoofdsponsor na 2021 verlengt. “Ik ben blij met de opties die zich aandienen”, wil Benoot erover zeggen.

Stormachtige ontwikkeling
Benoot groeide op bij Lotto Soudal in het U23-team, waar hij meteen indruk maakte met enkele knappe resultaten in het beloftencircuit. In 2014 kreeg hij vervolgens na anderhalf jaar al de kans om zich als stagiair aan te sluiten bij het WorldTour-team. Niet veel later werd dat omgezet in een eerste profcontract. De jongeling was toen niet ouder dan 20 jaar.

Benoots enige zege, in Strade Bianche 2018 – foto: LaPresse

Hij maakte snel furore. In zijn eerste jaar werd hij meteen vijfde in de Ronde van Vlaanderen, tweede in de Baloise Belgium Tour, achtste in de Eneco Tour en vierde in Parijs-Tours. Een nieuwe ster leek geboren, maar de laatste jaren kon Benoot het stapje naar de absolute top nog niet maken. Wel won hij een loodzware editie van Strade Bianche in 2018, zijn enige profzege tot nu.

De Belg is te typeren als een echte allrounder. Naast de klassiekers, scoort Benoot ook goed in het rondewerk. Zo werd hij in 2016 al eens vijfde in de Ronde van Polen, eindigde hij als twaalfde in het Critérium du Dauphiné 2017 en besloot hij Tirreno-Adriatico vorig jaar als vierde, inclusief winst in het jongerenklassement. Bovendien werd hij in de Tour de France 2017 twintigste.

John Degenkolb
Al bij al kloeke resultaten voor de Vlaming, maar winnen blijkt dus o zo moeilijk. Onlangs meldden wij al dat Lotto Soudal in de zoektocht naar een nieuwe kopman voor de klassiekers, uitgekomen is bij John Degenkolb. Tegenover de ene profzege van Benoot, staan er bij de snelle 30-jarige Duitser liefst 47 overwinningen op zijn palmares. Waarbij niet de minsten.

Degenkolb won de kasseienrit in de Tour van 2018 – foto: ASO

Degenkobl is namelijk snel aan de meet. De pure spurters gaat-ie heden ten dage niet meer kloppen, maar na een zware koers is hij steevast op de voorposten. Hij won tijdens zijn carrière onder meer de monumenten Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix (beide in 2015). Daarnaast won hij tien etappes in de Vuelta a España, één in de Giro d’ Italia en vorig jaar zijn eerste in de Tour.

Toch zijn er voor de Duitse klepper – die ook al eens Gent-Wevelgem, Parijs-Tours, Eschborn-Frankfurt én de Vattenfall Cyclassics won – meer kapers op de kust, aldus Het Nieuwsblad. Naast Lotto Soudal, zou ook EF Education First brood zien in de snelle man van Trek-Segafredo. Met Alberto Bettiol, Sebastian Langeveld en Sep Vanmarcke kan hij er rekenen op een sterke voorjaarskern.

Dries Van Gestel
Team Sunweb is bedrijvig op de Belgische rennersmarkt. Naast Benoot is er ook de interesse voor Dries Van Gestel, kon je eerder bij ons lezen. De concurrentie voor de handtekening van de 24-jarige renner van Sport Vlaanderen-Baloise komt vooral uit Franse hoek. Naast AG2R La Mondiale, Cofidis en Total Direct Energie, meldt Groupama-FDJ zich nu ook in de debatten.

Van Gestel (rechts) wekte interesse tijdens de voorjaarsklassiekers – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.