Superieure Bernal neemt voorschot op eindzege na winst in South Lake Tahoe
foto: ©Getty images
zaterdag 19 mei 2018 om 00:28

Superieure Bernal neemt voorschot op eindzege na winst in South Lake Tahoe

Egan Arley Bernal heeft de leiding in de Tour of California heroverd. De Colombiaanse topklimmer van Sky greep op de zesde en voorlaatste dag de de macht terug in de bergetappe naar South Lake Tahoe. Hij neemt de leiderstrui over van BMC-renner Tejay van Garderen.

Sky zet Van Garderen onder druk
Nadat een vroege kopgroep met onder meer Tom-Jelte Slagter (Dimension Data) en Floris De Tier (LottoNL-Jumbo) ingerekend was, namen de mannen uit de top van het klassement het commando over. Op de beklimming van Daggett Summit, een col van 12,7 kilometer aan 6,1%, was het Sky dat het tempo de hoogte in gooide, waarna Bernal zijn duivels ontbond. De Colombiaan moest dertien seconden terugpakken op Van Garderen.

Bernal oppermachtig
Bernal reed op de klim meer dan een minuut weg van Van Garderen en zijn eigen Sky-ploeggenoot Tao Geoghegan Hart. Adam Yates, Daniel Felipe Martinez, Brandon McNulty en Rafal Majka wisten ook nog aan te sluiten, vlak voor de top van Daggett Summit. Na een korte afdaling volgde de slotklim naar South Lake Tahoe, maar daarin gaf Bernal zijn voorsprong niet meer uit handen. Hij boekte zo zijn tweede ritoverwinning van deze rittenkoers.

Strijd om podiumplekken
In de achtergrond ging het nog wel ergens om; twee podiumplekken stonden op het spel. Adam Yates pakte de tweede plek in de daguitslag op bijna anderhalve minuut van Bernal, vlak voor Geoghegan Hart. In het klassement wist Van Garderen zich op de tweede plek te handhaven. De strijd om de derde plek is nu nog in het voordeel van Martinez beslecht, maar Yates is door zijn late aanval tot op twee seconden genaderd. Mogelijk zijn de bonificaties nog van invloed op die derde plaats.

Morgen staat in Sacramento een vlakke, laatste etappe op het programma.

RIDE Magazine
44 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2018 00:31
Wat een talent.
19 mei 2018 00:32
Van Garderen heeft zich goed verweerd, maar aan Bernal was niets te doen. Wat een talent!
19 mei 2018 00:41
Mocht Bernal dit jaar de Vuelta gaan rijden, dan verwacht ik hem stiekem nu al op het podium. Eerste grote ronde van het jaar rijden is een enorm voordeel in de Vuelta en zijn niveau is echt hoog.
19 mei 2018 00:41
Bizar verschil... vind het eigenlijk te groot. Wil geen valse beschuldigingen doen maar als je zijn plots extreme groei vergelijkt met bijv. een Sivakov dan zie ik hem normaal groeien en Bernal exploderen qua groei...
19 mei 2018 00:42
Tolhoek en powless hadden het helaas niet. Zal vooral voor de laatste teleurstellend zijn, die had hier toch naartoe gewerkt
19 mei 2018 00:44
Zeker als je ziet hoe Mcnulty hier rijdt, en die zal hier ook naartoe gewerkt hebben.
19 mei 2018 00:44
Mooi optreden van de nieuwe Froome en de nieuwe Poels van Sky.
19 mei 2018 00:45
Dit noem ik een toekomstig tourtalent. Als die later een grote ronde wint, stel ik mij daar geen vragen bij. Het klimtalent is aanwezig. Net zoals destijds bij Quintana , Uran, Nibali, enz. Echter voor renners die in hun eerste grote rondes eerst op grote achterstand worden gereden in de bergen en achteraf plots toch nog meerdere rondes winnen, daar stel ik mij vragen bij. En van één iemand heb ik al gelijk gekregen. Wie volgt ?
19 mei 2018 00:46
Poe wat een niveau van Bernal!
19 mei 2018 00:46
@Jandepandaman >>> 'Wil geen valse beschuldigingen doen', dan zou je de post niet tikken ;) Maar wat betreft Sivakov, die heeft een valse start van het seizoen gehad. Tijd eruit geweest met een blessure. Begon pas eind maart met z'n eerste wedstrijd dacht ik. En Bernal heeft natuurlijk al een jaar als prof in de benen. Maakt ook aardig wat verschil. En waarschijnlijk sowieso het veel betere talent.
19 mei 2018 00:46
Jammer dat Tolhoek en Powless er niet aan te pas zijn gekomen.
Tolhoek komt wel terug van een langdurige blessure. Datzelfde kun je zeggen van De Plus, die zich toch kranig heeft verweerd.
19 mei 2018 00:54
@Chefspijker: Nieuwe Poels? sorry maar nu moet ik toch eens hardop lachen :-p
19 mei 2018 01:14
Groot talent.
19 mei 2018 01:43
@wesley1983 >>> Je mag lachen zo hard als je wil. Maar Hart is de Poels van Bernal. In Catalonië, deze week en zelfs in dat Colombiaanse rondje begin dit jaar. En vervult die rol uitstekend. Ook nog maar net 23. Dit zag ik Poels niet doen voor z'n 23e.
19 mei 2018 02:21
Bernal is een heilige grens aan het doorbreken. Geen enkele grote renner was zo jong, zo lang, zo goed. Contador niet, Quintana niet, Valverde niet, Cunego niet. Alhoewel, als je lang genoeg terug gaat...

Na decennia knielen in de kerk zijn de gebeden van alle Belgen verhoord, de nieuwe Merckx is opgestaan! Het is alleen wel een Colombiaan.
19 mei 2018 02:55
Gefeliciteerd Jody. Ik word niet warm of koud van deze Colombiaanse veelwinner die in januari 21 jaar oud is geworden.
Ronde van Romandië de klimtijdrit winnen en nu weer dit?

Ik zie Erik Hutsebaut uit Lommel of Tom Waanders uit Denekamp die even oud zijn niet zo snel op dit nivo presteren.
19 mei 2018 07:23
Bye Bye Froome
19 mei 2018 07:47
Laten we nog wat afwachten. Die Colombianen zijn altijd vroeg rijp. Quintana en Miguel Angel Lopez zouden ook alles winnen, maar ondertussen rijden zij zeker niet harder dan in hun eerste jaar.

Maar toch, als je die Bernal ziet rondfietsen, dan moet je hem eigenlijk nu al bestempelen als topfavoriet voor de Vuelta. Ook de prestaties van Geoghegan Hart even vermelden, dat talent begint er eindelijk uit te komen.
19 mei 2018 07:49
Zo op gevoel vind ik het geen plezierige ontwikkeling daaro, we zullen het wel zien met dat 'tour, Merckx, Poels, doeiFroome, de beste ooit' - blabla maar vooralsnog wordt ik er niet happy van.

Hem de vuelta laten rijden lijkt me iets dat de volger wel verdiend om igg al een eerste kans te krijgen om de loftrompet weer tot koperdraad te stampen mocht hij daar een wat minder momentje hebben.
19 mei 2018 07:55
@RV weet niet of Bernal een luchtje aan zit. Nou is de tegenstand in Californië ook niet wereldtop. Maar Sky dat collectief faalt in de Giro daarentegen...En ja het is de ploeg van Bernal
19 mei 2018 08:04
Het gaat me niet eens om een eventueel luchtje aan Bernal maar de hele manier van opereren van hem + ondersteuning.
19 mei 2018 08:06
Wij zitten als Nederlanders te hopen op Sam Oomen, maar deze gast is op 21-jarige leeftijd al drie keer zo goed.. Een beetje deprimerend.
19 mei 2018 08:15
@raketvuist: dat noemen ze ‘baas boven baas’. Colombia is de laatste jaren het mekka voor klimtalenten aan het worden. Het zou zomaar eens zo kunnen zijn dat in de aankomende tien jaar, we jaren zullen zien dat alle GT’s worden gewonnen door Colombianen.
19 mei 2018 08:28
Oei, zijn er mensen die zich nu al vragen stellen bij Bernal? Ik zal jullie toch moeten waarschuwen: volgend jaar rijdt hij nog 3x zo hard. 'T is maar dat je het weet...

Trouwens ook fijn om zijn band te zien met Hart en Seb Henao. 2 knechten die met oprecht enthousiasme voor hun kopman rijden en de successen van Bernal als eigen triomfen zien.
19 mei 2018 08:28
Enorm sterke prestatie maar we moeten ook niet ook overdrijven he, wat is de tegenstand hier nou helemaal? Yates is de enige die bij wereldtop hoort.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.