Superieure Roglic pakt eindzege in Romandië na winst in slottijdrit
foto: Cor Vos
zondag 5 mei 2019 om 15:00

Superieure Roglic pakt eindzege in Romandië na winst in slottijdrit

Primož Roglič had zich geen betere voorbereiding kunnen wensen op de Giro d’Italia. De kopman van Jumbo-Visma won vandaag namelijk de 73e editie van de Ronde van Romandië. De Sloveen wist de puntjes op de i te zetten in de afsluitende tijdrit in en rond Genève.

Primož Roglič kwam ‘niet’ voor het klassement, maar de Sloveen begon toch maar mooi als leider aan de slottijdrit van de Ronde van Romandië. De eindzege leek binnen handbereik, aangezien concurrenten als Rui Costa en Geraint Thomas al op achterstand waren gezet. En daar kwam nog bij dat Roglič een ideaal tijdritparcours kreeg voorgeschoteld.

De slottijdrit voerde namelijk van en naar Genève, wat voor de nodige afwisseling zorgde. De tijdrit was op te delen in twee gedeeltes. De eerste acht kilometer gingen op en af, terwijl de slotkilometers weer biljartvlak waren. Spek naar de bek van tijdrijder Roglič. Of kregen we toch nog een verrassende ontknoping?

Ganna met de eerste richttijd, maar Campenaerts duikt eronder 
Maar eerst was het tijd voor de renners die niet meer in aanmerking kwamen voor een goed klassement. Filippo Ganna bijvoorbeeld. De Italiaan van Team Ineos mag dan geen klimmer zijn, tijdrijden kan de voormalig baankampioen als geen ander. De 22-jarige renner wist met 20:13 de eerste richttijd neer te zetten.

Meerdere specialisten beten hun tanden stuk op de tijd van Ganna, zoals Maciej Bodnar, Tony Martin en proloogwinnaar Jan Tratnik. De grootste specialist moest echter nog komen met Europees kampioen Victor Campenaerts. De uurrecordhouder stelde niet teleur met een tijd van 20:11. Maar was dit ook genoeg voor de dagzege?

foto: Heinz Zwicky/BettiniPhoto

Leider Roglič demonstreert 
Campenaerts moest nog even wachten op het antwoord, aangezien de favorieten voor de eindzege nog moesten vertrekken. Emanuel Buchmann rolde als een van de eerste klassementsrenners van het startpodium. De Duitser gaf aan de finish bijna driekwart minuut toe op Campenaerts. De kopman van BORA-hansgrohe zou dan ook niet op het podium finishen.

Buchmann moest genoegen nemen met een ereplaats, net als Steven Kruijswijk. De klimmer van Jumbo-Visma bleek zelfs enkele honderdsten langzamer dan Buchmann. Geen toptijd dus voor Kruijswijk, maar hoe verging het zijn ploeggenoot Roglič? Zeer goed, zo bleek aan het eerste tussenpunt. De Sloveen was maar liefst vijftien seconden sneller dan Campenaerts.

Roglič blijft maar winnen
David Gaudu, Thomas en Costa reden zeker geen slechte tijdrit, maar ze kwamen niet in de buurt van een superieure Roglič, die zijn tempo wist te behouden richting de finish in Genève. De 29-jarige ronderenner bleek uiteindelijk dertien tellen sneller dan Campenaerts.

De 29-jarige ronderenner kan dit jaar nog altijd een perfect rapport voorleggen. De Sloveen won dit seizoen alle rittenkoersen waarin hij deelnam. Zo was hij eerder al de beste in de UAE Tour en Tirreno-Adriatico. Komende zaterdag begint Roglič als een van de topfavorieten aan de Giro.

foto: Heinz Zwicky/BettiniPhoto

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.