Supportersgeweld houdt ook Flanders Classics bezig: “Willen niet raken aan benaderbaarheid renners”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
woensdag 16 april 2025 om 07:48

Supportersgeweld houdt ook Flanders Classics bezig: “Willen niet raken aan benaderbaarheid renners”

Het vraagstuk over supportersgeweld in het wielrennen beroert niet alleen Parijs-Roubaix, maar ook andere grote spelers in de koers. Flanders Classics kende een incidentloze klassieke campagne, maar ziet maar één oplossing om misdadigers zoals de man die een bidon naar Mathieu van der Poel gooide in de Helleklassieker definitief een halt toe te roepen.

“Qua sensibilisering heeft Parijs-Roubaix het niet heel anders aangepakt dan wij”, zegt CEO van Flanders Classics Tomas Van Den Spiegel in gesprek met onze website. “Zij hebben op voorhand opgeroepen tot respect. Dat doen wij ook. Ons probleem is natuurlijk dat, wanneer je honderdduizenden mensen langs de kant van de weg hebt, er altijd wel onverlaten tussen zitten die willen opvallen. Je kunt als organisator heel weinig anders doen dan sensibiliseren, oproepen tot respect en zo goed mogelijk proberen handhaven.”

In dat laatste heeft zijn organisatie stappen gezet, zegt Van den Spiegel. “We hebben dit jaar beter gehandhaafd en nog meer ingezet op politionele aanwezigheid. Op de Oude Kwaremont was in de Ronde van Vlaanderen, dankzij een goede samenwerking met de overheden, nog meer toezicht en extra stewards. Of dat er effectief toe heeft bijgedragen dat er geen incidenten waren, is lastig in te schatten. Het is in ieder geval een thema wat ons constant bezig houdt. Maar wel eentje dat heel moeilijk aan te pakken is.”

Volgens Van Den Spiegel is er één oplossing. “Alle mensen die hun boekje te buiten gaan, identificeren en vervolgen. Dat is de enige manier om effect te genereren. Wij stellen ons steeds burgerlijke partij, dan is het aan het parket om daar gevolg aan te geven. We dachten dat de spuw- en biergrens niet nog erger kon overschreden worden, maar het is toch gebeurd.”

CEO Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics – foto: Cor Vos

“Waar eindigt het dan? Op een bepaald moment moet er een duidelijke rode lijn worden getrokken”, doelt Van Den Spiegel op het voorval in Parijs-Roubaix. “Dan is nu het perfecte moment om te laten verstaan dat dit niet kan, net zoals het in de voetbalstadions al jaren gebeurt.”

Voorzichtig met barrières
Alleen, voetbalstadions zijn een beveiligde omgeving. “En wij organiseren in de publieke ruimte, waar mensen vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen. Bovendien heeft de populariteit van de koers ook te maken met de benaderbaarheid van de renners, het feit dat de mensen dichtbij hun helden kunnen zijn. Als je daaraan moet raken, raak je aan de ‘core’ van het wielrennen. En waarom wielrennen zo populair is. Dat is een heel moeilijk evenwicht.”

Daarom wil Van den Spiegel ook voorzichtig zijn met nog meer afstand creëren tussen renners en publiek in zijn wedstrijden. “Je zou kunnen zeggen: overal waar we kunnen, gaan we barrières inbouwen. Maar het zou toch ook jammer zijn om 99,9% van de mensen te straffen, omdat enkele ‘onnozelaars’ zich elk jaar geroepen voelen om op te vallen. We moeten vooral isoleren en zorgen dat ze twee keer nadenken.”

Nochtans, in de Ronde van Vlaanderen zie je veel meer dranghekken dan in Parijs-Roubaix, waar de fans achter een touwtje moeten plaatsnemen. “Daar doen we in belangrijke zones geen compromissen op. Maar dat doen we met name om een veilige passage van het hele konvooi te garanderen. Als iemand het in zijn hoofd steekt om een renner te bekogelen, dan kan hij dat eender waar doen. Over dranghekken kun je ook nog dingen gooien. Juist daarom focus ik vooral op sensibilisering en vervolging als hoofdmaatregel.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.