Sven Nys: “Mathieu heeft iets heel aparts, zoals een jonge Sagan”
foto: Rudie Ottens
dinsdag 29 november 2016 om 09:11

Sven Nys: “Mathieu heeft iets heel aparts, zoals een jonge Sagan”

Sven Nys vergelijkt het talent van Mathieu van der Poel met dat van Peter Sagan. Dat zei Nys gisteravond in het Belgische televisieprogramma Van Gils & gasten: “Mathieu heeft iets heel aparts, zoals een jonge Sagan. Die maken ze niet elk jaar.”

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
“Bij de jeugd heeft hij ook altijd nét iets beter gescoord dan Van Aert. Dat gaat zich nu ook weer uiten”, voorspelt Nys. “Er zijn omlopen waar Van Aert ook een Van der Poel op zijn top kan verslaan. De cross leeft niet van één kampioen, die heeft altijd een tegenpool nodig. Poulidor is het beste voorbeeld. Dat was de eeuwige tweede, maar hij was wel de populairste van zijn tijd. Ik zeg niet dat Van Aert dat is. Het zijn gewoon twee heel grote kampioenen waar we nog veel mooie dingen van zullen zien.”

De Vlaamse veldritvedette, die afgelopen seizoen stopte met crossen, reageerde ook op de mindere belangstelling voor de cross. “Het is moeilijk om daar zelf iets over te zeggen, maar het is natuurlijk een feit dat ik dat twintig jaar lang heb opgebouwd”, zegt Nys. “Dat zal tijd nodig hebben voor die jonge gasten.

Nys vermoedt dat de aangekondigde ambities op de weg van Van Aert en Van der Poel ook een rol spelen: “Dat zorgt ook nog eens voor een negatieve sfeer binnen de cross en dat is wel jammer.” Op de Belgische zender Eén is Nys vanavond te gast in Het Huis, de Vlaamse variant van 24 uur met.

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
29 november 2016 09:53
Mathieu van der Poel is top in de Belgensport die Veldrijden heet. Om hem nu al te gaan vergelijken met Peter Sagen die top is in de wereldsport wegwielrennen lijkt me te snel door de bocht. Hoeveel opvolgers van Eddy Merckx en Joop Zoetemelk zijn er al niet geweest en wat is daar van uitgekomen? Voor mij eerst zien en dan geloven!
29 november 2016 09:58
Pfff, zsm de weg op en kijken wat er nog van overblijft, die 'Sagan' met Mercxcxkxkx-achtige klimkwaliteiten, nu is er gewoon nauwelijks tot geen vergelijk om dergelijke lofliederen te zingen, daar krijgt hij toch ook alleen maar last van.
29 november 2016 10:12
Lars boom werd dit natuurlijk niet verwacht maar werd Parijs-Roubaix al wel toegedicht, maar die is ook niet helemaal tot onbolstering gekomen op de weg. (hij is een subtopper in de kassei-klassiekers) daar hadden we eigenlijk meer van verwacht. Stybar door pech beetje hetzelfde als Boom. Het is dus inderdaad wat vroeg om dat potentieel succes op weg te garanderen. (maar hij zal er niet misstaan)
Waar de vergelijking wel op gaat is de mate van showmanschap en spelenderwijs rond rijden. Mathieu is ook potentieel de betere klimmer (maar de mindere sprinter) dan Sagan dus mocht dat talent er ooit uitkomen dan belooft dat voor de tour klassementen.

(maar het kan zijn dat de verveling toeslaat en Mathieu beter kan blijven veldrijden - wel wordt het ook tijd Mathieu een grote ronde gaat rijden - op zijn 23ste op zijn laatst denk ik zo.)
29 november 2016 10:26
Spijker op de kop.

Hij zegt dat hij 'iets weg heeft van de jonge Sagan', hij zegt niet dat hij net zo goed/groot wordt. Hij doelt op het onmiskenbare talent en waarschijnlijk ook zijn speelse houding.

Ook zijn analyse over de afgenomen populariteit is juist. Nijs trok zeker extra publiek. En het verdwijnen van crossers naar de weg de afgelopen jaren en in de toekomst degradeert de sport natuurlijk ook. Misschien jammer, maar logisch en onvermijdelijk denk ik.
29 november 2016 10:37
#Guushovd Het gedrag (met bier gooien en uitjoelen) van een aanzienlijke groep Belgische supporters richting de Nederlandse veldrijders (toppunt op WK) maakt het veldrijden ook niet populairder bij het publiek. Zou toch mooi zijn als deze mooie Belgensport een wereldsport zou worden?
29 november 2016 10:43
@Romāns Vainšteins
Je plaat blijft hangen, misschien wordt het eens tijd een nieuwe naald te kopen.

Laat Mathieu lekker doen wat hij zelf wilt. Zeer begrijpelijk dat hij geen zin heeft in ellenlange sprint etappes in de Tour. Zowel Tom Dumoulin, Sagan als Mathieu zijn lieden van de nieuwe generatie die pleitte voor kortere etappes. Tijd dat daar naar geluisterd wordt anders zul je meer renners zien die liever gaan veldrijden/BMXen/Moutainbiken.
29 november 2016 10:53
@richi

De reden dat Fransen/Zwitsers/Italianen/etc. zijn weggetrokken van de cross heeft natuurlijk te maken met dat MTB Olympisch is geworden. Het enige wat veldrijden ook een globale allure kan geven is de Olympische status, anders is het vechten tegen de bierkaai. Het probleem is echter dat de wetgeving omtrent de winterspelen (ondergrond van sneeuw/ijs) veranderd moet worden en dat gaat niet gebeuren.
29 november 2016 10:54
Simpele oplossing is om de 30km wat planken opzetten en hier en daar wat stenen uit de straat halen om Matje en Aertje te plezieren.
29 november 2016 11:04
@richi
Eens, zou het ook mooi vinden als veldrijden groter was, qua nationaliteiten, deelnemers en publiek. Al is het maar omdat veldrijden het gat van het wegseizoen een beetje opvult.
29 november 2016 11:09
Matje en woutje de weg op . Die gaan het daar helemaal maken .
29 november 2016 11:26
Nee de naald van dwepen en bewierroken van Starboy vd Poel blijft stevig hangen en ik kan niet wachten totdat hij eens met wielrennen gaat beginnen zodat we eens kunnen peilen of al dit soort loftrompetgetetter terecht is.
29 november 2016 11:42
@ RV:
dat Mathieu talent voor de weg heeft lijkt me wel duidelijk. maar naar zijn uiteindelijke niveau is het natuurlijk nog gissen. maar vooralsnog mogen we toch wel hopen, toch?
29 november 2016 11:52
Ik hoop al twee jaar! Gaan er nog twee bijkomen zeker! Er zijn zoveel argumenten voor beide keuzes te benoemen, maar ik begin em ieder jaar toch wel iets meer te knijpen voor de weg.. 19 .. 20 .. 21 .. 22? Tuurlijk, hij is een geweldig talent en we gissen als gekken naar de groeimarge die er eventueel nog in zit, maar hij is NU zoo goed ... Moet je dan niet gewoon de overstap maken? Blij dat er een goed team om hem heen staat, waardoor hij voor zichzelf iig de goede keuze kan maken (volgend jaar of wanneer dan ook).
29 november 2016 12:32
Iedereen mag hopen wat hij/zij wil, zo hoop ik dat zowel hij als van Aert gaan 2.0-llen en de weg op gaan.
29 november 2016 12:54
Als hij dit winter nog een keer superprestige wint en wereldkampioen wordt na een rechtstreeks duel met WvA, dan kan het snel gaan. Zie hem in de jaren daarna terugkomen in het veld voor een beperkt programma van klassiekers, maar met in het achterhoofd het wegwielrennen: un deze combi eerst meedoen aan AGR en de Waalse klassiekers. Na een aantal jaar, geen veldprogramma en vol op de Vlaamse klassiekers.
29 november 2016 14:43
@rv
Bewierroken doet nooit kwaad, herinner me de lange Kerstmis van vroeger waar de verveling te niet werd gedaan door het high worden van de wierrook. Hij is wat minder clown dan Sagan
maar heeft een veel bredere basis , in de tour gaan ze nooit een uur voluit dus deze gozer maakt alle kans zolang we hem niet te vaak naar beneden halen.
29 november 2016 16:55
Grappig, de verwijzing naar opa Poulidor zonder dat de familieband expliciet gemaakt wordt... zou "Poel" groter worden dan "Poul"? Vooral benieuwd of de klasse ook in moeilijke omstandigheden, bij zware tegenslag overeind blijft, zoals bij opa...
29 november 2016 17:18
Feit is wel dat ze zich beiden (meer dan) in de kijker rijden als ze op de weg bezig zijn.
Ik vind Van Aert een prachtatleet (lichaam, houding op de fiets,..) en ben dan ook héél benieuwd wat het wordt als hij zich een eerste keer in (semi)klassiekers kan laten zien.

Van der Poel... Die is niet normaal. Ik sta met open mond te kijken wat hij nu presteert :p. Na die geweldige zomer van Van Aert dacht ik dat die alles en iedereen verrot ging rijden. Van der Poel z'n basis is stukken minder door dat gesukkel met zijn knie, en die schittert nu al!

Daar zit toch wat in hoor. Een anekdote van Niels Albert van toen ze nog ploegmaats waren: Mathieu hervatte de training na een rustperiode en reed z'n eerste training meteen meer dan 200km. Dan spreken we van zeker 3 jaar terug.. Ja hallo.
29 november 2016 18:46
Ze gaan beiden hun mannetje wel staan op de weg. Van Aert won schaal Sels en van der Poel wordt nog steeds beter. Die zijn binnen een paar jaar de cross ontgroeid.
29 november 2016 18:47
@Nederbelg Poulidor heeft heel wat overwinningen geboekt. Ook in de Tour. Daar heeft hij echter nooit de gele trui gedragen maar heeft wel 8x het podium gehaald.
29 november 2016 18:51
Nijs bedoelt dat Matje de Sagan van het Veld is. Dat klopt natuurlijk.
29 november 2016 19:19
@Lalsacien
Waar uit mijn bijdrage leid jij af dat ik niet vertrouwd zou zijn met de erelijst van Poupou? Die behaal je nu net niet op zuiver talent, maar ook met grinta. Bij kleinzoon lief zag ik al een paar keer het kopje snel naar beneden gaan op een slechte dag...
30 november 2016 07:29
Vergelijkingen met Sagan zijn volgens mij gebaseerd op hoe Sagan tijdens zijn mountain-bike-periode presteerde. Sagan is daarna alleen maar groter geworden en laten we hopen dat die progressie zo stilaan begint af te zwakken of koers kijken wordt een saaie bedoening. Vergelijkingen met Merckx zou ik persoonlijk niet als een compliment zien, daarvoor is de kannibaal iets teveel tegen de lamp gefietst.
30 november 2016 07:47
Ik snap de vergelijking wel. ;)

http://nos.nl/data/image/2016/01/17/248921/xxl.jpg

http://petersagan.org/images/peter-sagan-gent-wevelgem-2013-wheelie-source-sportwereld.jpg
30 november 2016 10:28
Nys doelt op de onbevangenheid van beiden en het onmiskenbare talent voor sporten op 2 wielen. Ik hoop beiden na een gedegen voorbereiding in Tokio tegen elkaar te zien strijden.


Maar dan wél op de mtb! :-p

Om te reageren moet je ingelogd zijn.