Sven Nys organiseert ‘Girls Day’: “EK schudde me wakker”
foto: Photopress.be
woensdag 14 november 2018 om 17:24

Sven Nys organiseert ‘Girls Day’: “EK schudde me wakker”

Interview Hoe populair het veldrijden in Vlaanderen ook is, bij de dames jeugd hinkt België steeds meer achterop tegenover Nederland. Sven Nys onderneemt actie met een ‘Girls Day’. “Ik verwacht dat dit een lang proces wordt, maar ik heb het er voor over. Hiervoor wil ik mijn naam ‘misbruiken'”, vertelt de tweevoudige wereldkampioen aan WielerFlits.

“Ik speel al langer met het idee om iets specifiek richting het damesveldrijden te doen”, begint Nys zijn verhaal. “We moeten immers al een tijdlang toezien hoe goed de Nederlandse dames het doen. Maar de resultaten op het EK in Rosmalen hebben me pas echt wakker geschud.”

95 % jongens
De Sven Nys Cycling Academy ontving tijdens de schoolvakanties in 2018 maar liefst vijfhonderd jongeren op de Balenberg. “Ook hier moest ik vaststellen dat maar liefst 95 procent van die deelnemers jongens zijn. Blijkbaar hebben meisjes schrik om de stap te zetten. Daarom heb ik het initiatief genomen om op pinkstermaandag (10 juni 2019, red.) een heuse Girls Day te organiseren. Een dag waarop alleen meisjes tussen zeven en veertien jaar welkom zijn.”

“Of dit een succes wordt, blijft afwachten. Maar ik vind dat ik het zeker moet proberen. Hiervoor wil ik mijn naam wel ‘misbruiken’. Met de steun van Golazo, mijn teamsponsors, een pak vrijwilligers én minstens één van onze dames van de Telenet-Fidea: Ellen Van Loy, Marthe Truyen of Fleur Nagengast.”

Proces van lange adem
Dat het een proces van lange adem wordt, beseft Nys. “Dit probleem kan je niet in een handomdraai rechtzetten. Maar het is wel aan de basis dat we moeten beginnen. Ik wil ook niet onmiddellijk starten met een volle week. Laat ons beginnen met één dag en zien hoe dat loopt. Op de Balenberg hebben we alle faciliteiten om hen bij te staan. Spelenderwijs en in groep, de leukste manier om de smaak te pakken te krijgen. Zijn het er twintig, dan zal ik ze die dag een voor een persoonlijk begeleiden. Zijn het er honderd, dan staan er nu al medewerkers te popelen om bij te springen. Als het meevalt, overweeg ik zeker om ook meisjes apart te begeleiden tijdens een vakantiekamp.”

Wie interesse heeft, kan zich alvast via deze link inschrijven.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.