Sven Nys over nieuwe schouderblessure Thibau: “Hij was klaar om mooie dingen te laten zien”
Nys met een met pijn vertrokken gezicht kort na zijn val op het BK - foto: Cor Vos
Youri IJnsen zondag 9 januari 2022 om 18:02

Sven Nys over nieuwe schouderblessure Thibau: “Hij was klaar om mooie dingen te laten zien”

Interview Thibau Nys heeft voor de tweede keer op een paar maanden tijd een schouderblessure opgelopen. De 19-jarige Belg van Baloise Trek Lions kwam tijdens het BK veldrijden ten val en wist meteen hoe laat het was. Zijn crosswinter zit er op. Vader Sven Nys was aanwezig op het Nederlands kampioenschap veldrijden, waar hij bij WielerFlits reageert op het nieuws: “Het zit hem niet mee.”

“Het begin van het seizoen is in het water gevallen door een ongelukkige val (in de Wereldbeker te Waterloo, red.)”, gaat Nys senior verder. “Thibau was in heel goede doen de afgelopen weken, hij was ook klaar om de komende wedstrijden mooie dingen te laten zien. Maar goed, dit hoort bij de koers. Op dit moment zijn ze in het ziekenhuis alles aan het klaarmaken voor een tweede operatie. Ik heb hem kort aan de lijn gehad en hij zei: ‘Papa, ik voel dat het gebroken is’. Hoe hij eronder was? In het begin toch wel heel verdrietig.”

Update 19.00 uur – Toch geen sleutelbeenbreuk voor Thibau Nys

Nader onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat het sleutelbeen van Thibau Nys toch niet gebroken was. Volgens dokter Toon Claes was het een ac subluxatie, waarbij het gewricht tussen schouder en sleutelbeen uit de kom ging. Ook heeft Nys een kneuzing in de rug en een hoofdwond.

“Hij zal twee tot drie weken moeten rusten, maar een operatie is niet nodig. Zijn crossseizoen zit er bij deze wel op”, reageert ploegarts Jan Mathieu van Baloise Trek Lions bij Het Laatste Nieuws. “Het plaatje dat na zijn sleutelbeenbreuk van oktober vorig jaar op zijn sleutelbeen geschroefd werd, is niet geraakt. Meer nog, het heeft waarschijnlijk de schok opgevangen waardoor een gecompliceerde sleutelbeenbreuk vermeden kon worden.”

De tweevoudig wereldkampioen zag zijn zoon er juist net doorkomen, dat gevoel had Nys junior zelf ook. “Hij heeft daar zo lang aan gewerkt om er klaar voor te zijn. Het valt dan in het water, dat is ook sport zeker. Daar moet je mee omgaan. Waarschijnlijk is het nu einde seizoen en moeten we ons richten op de volgende winter.” Thibau Nys won de laatste anderhalve week de X2O Trofee-manches in Loenhout, Baal en Herentals. Hij was topfavoriet voor de Belgische beloftentitel en was hard op weg naar een WK-selectie.

Het verdict lijkt hard: einde seizoen – foto: Cor Vos

“Ik denk dat je vooral heel positief moet blijven”, vertelt Nys senior over het vaderlijk advies aan zijn zoon. “Hij moet zich eerst goed laten verzorgen. Ik stap zo dadelijk de auto in en rijd naar hem toe. Natuurlijk wil je als vader graag bij hem zijn, maar anderzijds zullen we er waarschijnlijk tegelijkertijd arriveren. Thibau moet nu eventjes niet te veel nadenken over de toekomst en van dag tot dag zorgen dat die schouder terug in orde is. Daarna zullen we er weer aan beginnen, maar ik weet zeker dat hij sterker dan ooit terugkeert.”

Programma op de weg
Thibau Nys kan na het herstel opbouwen naar zijn wegcampagne. Daar is hij immers regerend Europees kampioen bij de beloften. “Daar hebben we al plannen voor gemaakt, maar dat is pas voor mei”, vertelt vader Sven. “We gaan daar ook niets aan wijzigen, denk ik. Thibau moet nu even op zijn positieven komen. Er is een mooi programma voor hem uitgewerkt en ook daar heeft hij ambities om iets te laten zien.”

Nys senior onderstreept dat die wegcampagne hem nu goed uitkomt. “Anders duurt het lang vooraleer de volgende cross is. Zoals het er nu voor staat, zal Thibau onder meer de Baloise Belgium Tour, de Tour de Wallonie, Dwars door het Hageland en eventueel de Ronde van de Toekomst rijden. Daar kijken we naar. De Tour de l’Avenir is een extra ronde die hij echt wel een keer kan gebruiken om te testen hoe ver hij daarin kan komen. Het ziet er mooi uit.”

Nys junior is ook Europees kampioen op de weg, vader Sven links van hem – foto: Cor Vos

Geef een reactie