Sven Nys over WK e-Mountainbike: “Stap in het onbekende”

Sven Nys over WK e-Mountainbike: “Stap in het onbekende”

© Sven Nys

donderdag 17 september 2020 om 15:37
Interview

Sven Nys neemt volgende maand deel aan het WK e-Mountainbike in het Oostenrijkse Leogang. “Het idee ontstond bij onze sponsor Baloise”, geeft Nys ons de nodige duiding. “Fietsfabrikant Trek wilde graag mee in het verhaal. Van mijn kant is het vooral de bedoeling om ervaring opdoen in het e-biken. Niet om wereldkampioen te worden.”

“Toegegeven, ik ben vandaag nog een leek in de discipline”, vertelt Nys eerlijk. “Het e-mountainbiken is ook nog een jonge discipline. Pas vorig jaar werd voor het eerst een WK gehouden, en zelf ben ik nog maar een aantal weken op de hoogte van dit project. Mijn fiets heb ik pas deze week ontvangen. Vandaag ga ik er een eerste keer mee op pad. Een stap in het onbekende.”

Het betreft uiteraard een exemplaar van Trek, de fietssponsor van Telenet-Baloise, de ploeg waar Nys teammanager van is. “Twee van onze sponsoren vonden elkaar hierin”, zegt hij. “Baloise Verzekeringen wil inzetten op veiligheid in het e-mountainbiken. En Trek brengt, samen met Bosch die de batterijen levert, een nieuwe innoverende e-MTB (de Trek Rail, red) op de markt. Dan ben ik een ideaal gezicht om beide partners via deelname aan het WK e-MTB onder de aandacht te brengen.”

‘Ik ben geen topsporter meer’
Nys geeft zichzelf nu een paar weken de tijd om zich te verdiepen in deze discipline. “Ik ben ondertussen gestart met het doornemen van de reglementen en het aanleren van het tactische aspect. En ik begin nu ook te testen met de fiets zelf. Hoe is de batterij gelimiteerd? Hoe tactisch gaat het er aan toe? Hoe belangrijk is de conditionele paraatheid? Want ik heb wel een basisconditie, maar ik ben geen topsporter meer.”

Dat het maar een eenmalige deelname aan een wedstrijd is, vertelt Nys ook. “Puur om die ervaring te hebben in de sport. Ik zal mijn best doen, maar ik heb niet de intentie om wereldkampioen te worden, want ik hoorde dat het niveau best hoog is. Niet toevallig nam vorig jaar Julien Absalon (vijfvoudig wereldkampioen MTB, red.) ook deel. Nee, dit is voor mij een start en moet de basis zijn om later amateur-bikers bij te staan op het vlak van veiligheid.”

Sven Nys, Trek Rail

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.