Sven Nys pakt de zege in Loenhout
dinsdag 29 december 2009 om 16:05

Sven Nys pakt de zege in Loenhout

Sven Nys heeft weer eens een cross gewonnen. De Belg uit Baal was in de Azencross van Loenhout, die mee telt voor de GVA-trofee, iets sneller dan nummers twee en drie Niels Albert en Zdenek Stybar. De vierde plek was voor de Nederlander Gerben de Knegt.

Zdenek Stybar ging als een komeet van start en sloeg meteen een gat met de rest van het veld. Gerben de Knegt en Bart Aernouts leken enigszins te kunnen volgen, maar dat was slechts schijn. Aernouts viel al binnen ronde terug naar de achtervolgers, terwijl De Knegt pas aan het eind van de eerste ronde werd bijgehaald door Albert en Nys.

De twee Belgen gingen er echter in de tweede ronde bij liggen, want hun toch al gauw tien seconden kostte. Maar ze zaten niet bij de pakken neer en zette de achtervolging in. Zo kwam Albert bij een groepje met de Knegt, Pauwels en Vanthourenhout, terwijl Nys daar iets achter hing. Aan het einde van de tweede ronde was een tussensprint voor respectievelijk 3,2 en 1 punt. Stybar pakte daar de volle mep, terwijl De Knegt Albert boos maakte, door zijn wiel als tweede over de streep te drukken.

In een zwaar modderstuk reed Albert weg bij de achtervolgers in de jacht op Zdenek Stybar. Nys zag het gevaar en zette alles op alles om bij Albert te komen. Zo kwamen de twee Belgen vlak na elkaar bij Stybar. Maar dat trio duurde niet voor lang, want Nys ging er voor de tweede keer in de wedstrijd bij liggen. Dat resulteerde erin dat hij werd bijgehaald door Dieter Vanthourenhout en tegen een kleine achterstand aankeek. Hij ging echter niet bij de pakken neerzitten en reed op een lastig stuk naar de twee leiders toe.

Hij ging erop en erover en had meteen een voorsprong van vijf seconden op Albert, Stybar en Vanthourenhout. Maar na exact vier ronden kwamen ze allemaal weer bij elkaar en kon het weer opnieuw beginnen. Dat de vier om de zege gingen strijden was inmiddels duidelijk geworden, want nummer vijf, De Knegt, keek al tegen een achterstand van achttien seconden aan. Vanthourenhout, moest in de vijfde ronde de drie laten gaan, en zag zijn voorsprong langzaam oplopen.

Vooraan leek er een gewapende stilstand getekend zijn, want ze bleven lange tijd bij elkaar. Met Vanthourenhout ging het steeds slechter, hij werd voorbij gereden door de sterke Gerben de Knegt. Tot overmaat van ramp kreeg hij bij een fietswissel een fiets met een lekke achterband, waardoor De Knegt uit het zich verdween. De grote drie deden het nog steeds rustig aan en er ontstonden slechts sporadisch verschillen.

In de voorlaatste ronde, wist Nijs toch een gaatje te slaan met Stybar en Albert. Hij slaagde erin om boven te rijden op een heuvel, terwijl Stybar en Albert dat niet lukte. Maar op het rechte stuk naar de finish kwamen de drie toch weer samen. Achter hen reed Gerben de Knegt nog steeds op de vierde plek. De laatste ronde werd fataal voor Stybar, de Tsjech moest de twee Belgen laten gaan en zag zo zijn achterstand in het klassement groter worden.

Op een lastig heuveltje besliste Nys vervolgens de wedstrijd door in één keer boven te rijden. Iets wat Niels Albert niet lukte en hem een achterstand van een handvol seconden bezorgde. In het laatste stuk kwam de zege van Nys niet meer in gevaar, hij kon zo weer eens een zege bijschrijven. Tweede werd Albert op zeven seconden, tien minder dan nummer drie Zdenek Stybar.

Uitslag GVA Loenhout
1. Sven Nys (Bel/Landbouwkrediet) 1u2m25s
2. Niels Albert (Bel/BKCP) + 8s
3. Zdenek Stybar (Tsj/Fidea) + 17s
4. Gerben de Knegt (Ned/Rabobank) + 1m21s
5. Rob Peeters (Bel/Landbouwkrediet) + 1m42s
6. Dieter Vanthourenhout (Bel/BKCP) + 1m45s
7. Bart Wellens (Bel/Fidea) + 1m47s
8. Enrico Franzoi (Ita/Liquigas) + 1m50s
9. Bart Aernouts (Bel/Rabobank) + 1m54s
10. Christian Heule (Zwi/Rendemethypo) + 1m58s
11. Petr Dlask (Tsj/Fidea) + 2m2s
12 Thijs Al (Ned/AA-Drinks) + 2m17s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.