dinsdag 11 juni 2024 om 10:00

Sven Nys wil Pim Ronhaar helpen bij wegambities: “In augustus krijgt hij kans bij Lidl-Trek”

Video Pim Ronhaar krijgt deze zomer zijn kans als stagiair bij Lidl-Trek. Een constructie die Sven Nys, general manager van crossploeg Baloise Trek Lions, eerder al opzette voor Thibau Nys, maar nu dus ook voor de 22-jarige Nederlander. Nys is benieuwd waar de limieten liggen van zijn poulain, zo vertelt hij voor de camera van WielerFlits.

Ronhaar kan intussen al wat adelbrieven op de weg voorleggen. Begin mei schreef hij voor het tweede jaar op rij de Flèche du Sud op zijn naam, en ook in de proloog van de Tour de la Mirabelle was het prijs. Dat zijn natuurlijk ‘maar’ UCI 2.2-koersen, maar Ronhaar kleurde ook de finales van de Antwerp Port Epic en Dwars door het Hageland. In die laatste wedstrijd kwam hij als zevende over de aankomst.

“Als ploeg hebben we het redelijk goed gedaan”, vindt Nys. “Voor ons als crossploeg is het puur denken richting de eerste weken van het veldritseizoen. Uiteraard is het wegprogramma heel belangrijk om klaar te zijn richting cross. Net als vorig jaar en het jaar daarvoor zijn we heel goed aan de wegcampagne begonnen. De renners, en dan zeker Pim Ronhaar, rijden op niveau rond. Het is ook een mooi programma dat we afwerken, de renners zijn heel gretig om een mooie uitslag te rijden.”

Sinds vorige zomer rijdt Thibau Nys op de weg alleen nog bij zusterploeg Lidl-Trek, wat meer kansen biedt voor Ronhaar om uit de schaduw te treden. Iets wat hij ook vorige crosswinter deed met Wereldbekerzeges in Dendermonde en Dublin. “Pim is stilaan onze kopman aan het worden op de weg. Als je ziet hoe hij de Flèche du Sud naar zijn hand heeft gezet, dat was sterk. In de wedstrijden daarna had hij wat tegenslag. Thibau heeft dat tikkeltje meer sprint in huis om het ook af te maken. Maar Pim is dan weer een hardrijder die in wedstrijden zoals de Antwerp Port Epic en het Hageland in de juiste groep kan meeschuiven.”

Nieuwenhuis neemt Ronhaar op sleeptouw – foto: Cor Vos

Stage bij Lidl-Trek
“Pim is echt wel iemand met capaciteiten. Iemand die ook de ambitie heeft om op de weg te kijken waar hij kan uitkomen”, legt Nys uit. “Vandaar ook dat hij stagiair wordt bij Lidl-Trek in augustus. Om te kijken of we daar ook mogelijkheden hebben naar de toekomst toe. Maar ook in deze periode van de zomer zijn wedstrijden als Dwars door het Hageland een uitgelezen kans voor hem om te tonen wat hij echt kan.”

Als stagiair mag Ronhaar nog geen WorldTour-koersen betwisten. “We zijn nog bezig met zijn koersprogramma uit te stippelen. Er zijn zeker een aantal wedstrijden die daarvoor in aanmerking komen. Maar er is nog geen concreet plan”, legt Nys uit. Op de kalender van Lidl-Trek staan in deze periode onder andere de Vuelta a Burgos, Deutschland Tour en een rist eendagskoersen op Belgische bodem, zoals de SUPER 8 Classic en het Kampioenschap van Vlaanderen.

Maar first things first: de Baloise Belgium Tour wacht komende week voor de Baloise Trek Lions. Het is de grootste rittenkoers die de ploeg in de zomer afwerkt. “We doen daar al X aantal jaar mee. Het is een heel mooie ronde, die het hele land doorgaat en elke dag live op TV is. Een heel mooie extra troef is de rit naar Durbuy, waar we Thibau vorig jaar – toen wel al in de trui van Lidl-Trek – zagen schitteren. Ik denk dat we met Pim, Joris Nieuwenhuis en Lars van der Haar renners hebben die daar hun mannetje kunnen staan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.