Sven Vanthourenhout pareert EK-kritiek: “Aan Van der Haar was niets te doen”
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
maandag 8 november 2021 om 08:00

Sven Vanthourenhout pareert EK-kritiek: “Aan Van der Haar was niets te doen”

Interview Crossland bij uitstek is nog altijd België. Maar met slechts één Europese titel op zes categorieën, is er niet bepaald sprake van hosanna-stemming. Dat komt vooral doordat er bij de mannen een vrijwel zeker geachte gouden medaille werd kwijtgespeeld. Kwelduivel was Nederlander Lars van der Haar, die zeven Belgen de das om deed. Na afloop klonk er kritiek op de Belgische equipe, omdat ze vooral tegen elkaar zouden rijden. WielerFlits belde zondagavond met bondscoach Sven Vanthourenhout.

Sven, allereerst: wat zijn jouw bevindingen van de mannenwedstrijd?
“Daar heeft de beste man in koers gewonnen, vind ik. Ik had Lars van der Haar sowieso getipt om op het podium te staan, omdat hij op de VAM-berg zijn terrein zou terugvinden. Als outsider had ik hem zeker voorspeld, dat hij op die manier kon winnen of ons kon verrassen. Maar hij heeft uiteindelijk meer dan verdiend gewonnen.”

Hoe kijk jij dan naar de koers die België gereden heeft?
“In het begin vond ik Lars nog niet echt super goed, omdat hij veel foutjes maakte. Hij zat niet echt in de koers. Daardoor komen er vier Belgen vooraan en op dat moment dacht ik dat ze onder elkaar zouden uitmaken wie de titel zou grijpen. Dan is het logisch dat ze proberen om de wedstrijd zwaar te maken. Ze rijden de koers zoals ze die elke week moeten doen. Maar gaandeweg merkte je dat Van der Haar beter in koers kwam en beter werd. Tegen het einde bleek dat hij simpelweg de beste was. Als je ziet hoe hij de kloof dichtrijdt naar Quinten Hermans en onmiddellijk de koers in handen neemt en de finale kleurt… Dan mag je daarbij vijf of zes Belgen zetten en dan nog moet je het afleggen.”

Eli Iserbyt was de grote favoriet op voorhand, daar liep hij ook niet voor weg. Hoe heb jij naar zijn koers gekeken?
“Ik moet zeggen dat ik eigenlijk al vanaf de eerste ronde doorhad dat hij niet op zijn beste niveau was. Dan hoop je altijd dat hij er een beetje doorheen komt, maar hij had een heel slechte dag. Op de stroken waarvan je weet dat hij het verschil kan maken, daar kwam hij zondag voor te kort. Dat moet je eerlijk durven zeggen. Is Eli wel in zijn normale doen, dan had hij – zeker gezien het koersverloop – altijd een kandidaat-winnaar geweest. Maar hij was echt niet goed genoeg om een rol van betekenis te kunnen spelen.”

Van der Haar zegevierde uiteindelijk – foto: Cor Vos

Er is altijd veel te doen om de tactiek van de Belgen op dit soort kampioenschappen. Hadden we deze koers op een andere manier kunnen winnen?
“Nee, dat denk ik niet. Gewoonweg om de simpele reden dat Van der Haar in de tweede koershelft de beste was. Quinten Hermans had een goede dag en had misschien iets minder voortvarend van start kunnen gaan, waardoor er misschien iets beter de tweede koershelft had kunnen doorkomen. Toon Aerts is dan weggevallen door een valpartij, maar hij was ook niet op zijn best. Michael Vanthourenhout was goed, maar ook niet super. Ik denk alleen dat je vooral moet kijken naar wat Van der Haar in de tweede helft van de koers doet. Dan is er weinig tegen te beginnen. Je merkte in die fase dat het een fysieke veldslag werd en dat Lars dan alles naar zijn hand zette vanaf het moment dat hij Hermans in zijn vizier kreeg. Daar moeten we ons bij neerleggen.”

Kun je dan berusten in het feit dat jullie naast het goud grijpen?
“Jawel, uiteraard. We zijn teleurgesteld dat we de koers niet hebben gewonnen. Maar dat is wel op een heel goede manier gebeurd, met een fantastische winnaar. Lars is een goeie coureur. In het verleden heeft hij ook al dit soort type koersen gewonnen, ik denk spontaan aan de Wereldbeker in Valkenburg van een paar jaar geleden. Dat waren koersen die hij naar zijn hand kon zetten. Ik had hem dus al als outsider in mijn hoofd. Maar toen ik vrijdag voor het eerst op het parcours kwam, werd Lars voor mij een serieuze kans op het podium. Dat hij het dan zo afmaakt, dat is straf.”

Als je kijk naar het gehele weekend, hoe waardeer jij dan dit EK?
“We hebben het maar in één wedstrijd echt laten liggen en dat is bij de beloften-mannen. Dat heb ik ook tegen de jongens gezegd. Ryan Kamp is een mooie winnaar, maar ik denk zeker niet dat hij de beste man in koers was. Maar verder kijk ik er positief op terug. We pakken uiteindelijk vijf medailles, waarvan één goud. Dat had er misschien één meer mogen zijn. Zeker in de beloftencategorie had dat het geval moeten zijn.

Het gaat mis als ze met z’n tweeën richting de finish rijden. Je ziet ze daar allebei twijfelen en laten ze Kamp terugkeren, terwijl die in de slotronde al twee keer moest passen. Daar geven ze hem echt de motivatie terug om de koers te kunnen winnen. Zowel Niels Vandeputte als Thibau Nys, namen daar niet hun verantwoordelijkheid om de koers te winnen. Ik denk dat ze eerder schrik hadden om de koers te verliezen, dan dat ze het lef hadden om de koers te winnen. Kampioenschappen zijn al zeldzaam en kans om te winnen liggen niet zo voor het grijpen.”

België verspeelde een titel bij de U23-mannen – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.