Taaie Van der Breggen houdt Van Vleuten van nieuwe ritzege af in Giro Rosa
foto: Cor Vos
zaterdag 13 juli 2019 om 15:49

Taaie Van der Breggen houdt Van Vleuten van nieuwe ritzege af in Giro Rosa

Anna van der Breggen heeft de negende etappe in de Giro Rosa op haar naam geschreven. De Nederlandse renster van Boels-Dolmans moest passen toen Annemiek van Vleuten op enkele kilometers van de streep ten aanval trok, maar kreeg de rozetruidrager in de slotkilometer weer in het zicht, waarna zij de rozetruidrager van een nieuwe ritzege afhield.

Spectaculair waren de eerste 100 kilometer van de negende etappe in de Giro Rosa niet, maar des te spectaculairder waren de overige 25 kilometer. De finish was namelijk getrokken in Montasio, op meer dan 1500 meter hoogte.

Vroege vlucht krijgt weinig ruimte

In de beginfase van de wedstrijd gingen zeven rensters op avontuur uit. Nicole Steigenga, Maaike Boogaard, Hannah Barnes, Kelly Van den Steen, Malgorzata Jasinka, Rachel Neylan en Kseniia Dobrynina zouden een kans gemaakt hebben op de ritzege als zij de ruimte hadden gekregen van het peloton, maar dat kregen zij niet.

Een maximale voorsprong van twee minuten en dertig seconden wisten zij bij elkaar te trappen, maar die voorsprong bleek op de slotklim veel te klein te zijn. Na een vlucht van iets meer dan tachtig kilometer werden zij weer opgeraapt door het peloton, waar CCC-Liv op kop reed. Op dat moment moesten er nog twintig kilometer van de slotklim overbrugd worden, en kon de finale beginnen.

Finale komt pas laat op stoom
De finale kwam erg moeizaam op gang. Team Sunweb en Mitchelton-Scott toonden hun ambitie door op kop van het peloton te rijden, maar het duurde erg lang voordat er voor het eerst werd aangevallen. Dat gebeurde met nog negen kilometer te gaan. Onder aanvoering van rozetruidrager Van Vleuten wisten Amanda Spratt, Ashleigh Moolman en Lucinda Brand zich los te maken van de rest.

Van der Breggen sloot even later aan bij het viertal, waar Brand en Moolman op kraken stonden. Van der Breggen en Van Vleuten trokken vervolgens flink door. Dit kostte niet alleen Brand en Moolman de kop, maar ook Spratt. De Australische ploeggenoot van Van Vleuten moest passen met nog zes kilometer te gaan.

Taaiheid brengt Van der Breggen de ritzege
De nummers een en twee van het klassement zouden in de slotkilometers ten slotte betwisten wie er met de ritzege vandoor zou gaan. Van Vleuten leek vervolgens – net als in de voorgaande etappes – de betere te zijn van Van der Breggen. Op vier kilometer van de meet liet de rozetruidrager haar landgenoot achter, waarna zij op weg leek naar een nieuwe ritzege. Van der Breggen toonde echter haar taaiheid. In de laatste kilometer kwam Van der Breggen weer terug bij Van Vleuten, waarna zij de rozetruidrager in Montasio voorbleef.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.