Taborre bezorgd om rechtszaak: “Kan boete niet betalen”
Foto: Sirotti
dinsdag 1 december 2015 om 15:45

Taborre bezorgd om rechtszaak: “Kan boete niet betalen”

Fabio Taborre ziet met angst en beven de rechtszaak tegemoet die zijn voormalige werkgever Androni Giocattoli-Sidermec tegen hem heeft aangespannen. De Italiaan tekende net als zijn toenmalige ploeggenoot Davide Appollonio een overeenkomst met de toezegging om bij een positieve dopingtest honderdduizend euro te betalen. Dat hangt nu als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd.

“Ik had een minimum inkomen van dertigduizend euro per jaar. Ze zullen mijn huis toch niet afpakken”, vraagt hij zich hardop af in gesprek met La Repubblica. Taborre werd in juni bij een controle out-of-competition betrapt op een middel dat het aantal rode bloedlichaampjes in het lichaam kan doen stijgen.

De 30-jarige renner geeft toe de verklaring getekend te hebben. “Daar maken ze nu gebruik van. Mijn carrière is over, mijn leven is geruïneerd. Ik vraag me af of dit de manier is om doping te bestrijden.” Volgens Italiaanse media is de totale claim inmiddels opgelopen tot een kwart miljoen euro, mede door de extra schade die de ploeg heeft ondervonden door een schorsing van de UCI.

“Mogelijk sabotage in het spel”
Wat het in de ogen van Taborre extra pijnlijk maakt, is dat hij zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust is. “Het is een ongelooflijk verhaal. Niets wat na 16 juni (dag van de controle, red) is gebeurd, kan logisch worden verklaard. Ik kan mijn waarden niet uitleggen. Na de controle zijn ze niet substantieel veranderd. Mijn hematocriet nam niet toe en ook het hemaglobine-gehalte bleef hetzelfde.”

Taborre sluit niet uit dat hij het slachtoffer is geworden van sabotage. “Het is een middel in poedervorm en dat kan moedwillig in mijn koffie zijn gestopt. Maar ik weet het niet. Ik weet echt niet wat ik moet denken.” De hoorzitting tegen Taborre vindt op 22 maart plaats in de rechtbank van Turijn. Vier dagen eerder moet Appollonio zich in Lucca verantwoorden.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
1 december 2015 16:00
Goed verhaal. Prima als je het risico neemt maar dan ook niet piepen als je op de blaren moet zitten
1 december 2015 16:12
Typisch geval van 'gegokt en verloren'
1 december 2015 16:19
Zou dat sabotage verhaal kunnen? Savio verdient zo wel lekker aan die 2 renners.
1 december 2015 16:34
Ik verdenk zijn Tattoo Bob de doping ingespoten te hebben tijdens het zetten van de 'body art'. Uiteraard geloof ik dat Fabio daar geen erg in had.
1 december 2015 16:41
Een voorbeeld van 'geen zuivere koffie'
1 december 2015 16:43
Dat middeltje van Taborre is wel wat vager dan dat van Appollonio.
Het enige 'probleem' bij doelbewuste 'sabotage' is dat het dan wel heel toevallig is dat hij net gecontroleerd is nadat het in zijn koffie is gegooid.
Maar ik vind die clausule van Savio ook te ver gaan. Een jaarsalaris terugvorderen lijkt met echt het maximale, want zoals gezegd, nu verdient Savio er ook nog eens aan. Terwijl hij verantwoordelijk is voor zijn renners en ze dus blijkbaar niet in de hand heeft en dat ook niet zal willen, want dan loopt hij 100.000 euro mis. Kan hij weer 3 extra renners van halen.
1 december 2015 16:51
Dat dit een (de) manier is om doping te bestrijden lijkt me duidelijk: deze man gaat een voorbeeld zijn van wat je op het spel zet wanneer je uit verboden potjes snoept. Iedere minimum loon renner zal wel tien keer nadenken als hij daadwerkelijk schuldig wordt bevonden. Ik hoop alleen dat dat laatste echt alleen gebeurd bij super mega onomstotelijk bewijs, anders zou het toch wel bijzonder lullig zijn. Of zelfs meer dan dat: zijn leven is vanaf dan op zeker totaal naar de knoppen.
1 december 2015 16:59
Ik hoop dat de rechtbank knotterhard de vloer met Savio en zijn vuile, buitenproportionele clausule afveegt, dergelijke contracten mag je mi niet opstellen en laten ondertekenen.
1 december 2015 17:18
Deze clausule lijkt me niet rechtsgeldig. In ieder geval voer voor juristen. Je kan maar teruggeven hetgeen je(valselijk) verdiend hebt maar boetes lijkt op uitbuiting en een raam voor (koffie)fraude. Astana zou nu de rijkste stad vd wereld zijn in dit geval en Poetin met Katusha de rijkste man op aarde.
1 december 2015 17:22
@romansviansteins de renner gaat toch akkoord? Die kan ook weigeren bij aanvang van zn contract. Als je clean bent is er niks aan de hand. Dit wordt een wellus/nietus spelletje. De rechtbank zal beslissen. Goed voorbeeld om geen doping te gebruiken en goede betrouwbare professionele teams uit te zoeken waar je carrière wilt beginnen.
1 december 2015 17:24
Edit; Er zou zeker maar 1 postbedrijf meer zijn in heel de wereld. Man man man wat een toestanden. Dat de UCI een plafond insteld voor zo boetes bij toprenners en naar een goed doel maar toch niet bij een B-of C renner.
1 december 2015 17:44
Ik hoop en verwacht dat de rechter echt die clausule wel annuleert of op zijn minst gaat verlagen. Je kunt zeggen 'hij tekent toch', maar als renner die een profcontract wil tekenen ben je al blij dat je een ploeg kunt vinden. De werkgever heeft dus een enorme machtspositie die hier enorm is misbruikt.
1 december 2015 17:59
Begrijpelijk ingrijpen van de ploeg, evenals begrijpelijk "het niet meer zien zitten" reactie van de beschuldigde. Eenvoudige oplossing: Boete af laten stemmen op het netto inkomen van de renner/atleet. Denk bijvoorbeeld aan 3 jaar inkomen vorderen wat boven het nationale minimum zit. Dan is het een soort van schuldsaneringsperiode voor de renner. En zo krijgen de grootverdieners (zoals een armstrong etc.) net zo'n schrale periode van leven als een Taborre.
1 december 2015 18:33
Zelfs al teken je zo'n clausule, dan is zo'n clausule nietig. Dit is tenminste het geval in Nederland. Dit is buitenproportioneel en zou in Nederland niet rechtsgeldig zijn, maar wellicht heeft iemand informatie over hoe dit in Italië gaat
1 december 2015 19:03
Mooi verdienmodel voor Savio..
1 december 2015 19:55
@Okidoki, ik hoop dat je gelijk hebt. Ik vind 't een rare, draconische maatregel.
1 december 2015 20:08
In Nederland gaat de hoogte van de boete te ver EN is het niet toegestaan voor hetzelfde vergrijp een boete en schadevergoeding in rekening te brengen. Italië zal hier net iets anders mee omgaan, maar ook daar zal dit onredelijk zijn verwacht ik.

Het boetebeding moet aan de volgende eisen voldoen:

A. De boete mag de werkgever niet ten goede komen.
B. Het bedrag dat een medewerker per week aan boeten verschuldigd is mag niet meer zijn, dan het loon over een halve werkdag per week.
C. De bestemming van de boete moet zijn overeengekomen en behoort op geen enkele wijze aan de werkgever zelf ten goede te komen. Het gaat bijvoorbeeld om een goed doel of om een geblokkeerde rekening die wordt opgebouwd en gebruikt voor (alle) medewerkers.
1 december 2015 21:05
Het feit dat deze clausule is ondertekend bij contractonderhandelingen zou het in NL al niet rechtsgeldig maken, er zijn wel onderdelen waar je individueel of collectief (CAO) van de wet kan afwijken maar niet in deze mate.
2 december 2015 06:58
We kunnen nog altijd een crowdfunding organiseren voor die jongens en wie weet kunnen ze terecht bij Amore&Vita zoals Santambrogio. Of wegkapitein bij Marco Polo. Als Pippo mag meedoen in San Luis dan Taborre toch ook? Arme jongen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.