Taco van der Hoorn verschalkt peloton in Primus Classic
foto: Sirotti
zaterdag 15 september 2018 om 15:40

Taco van der Hoorn verschalkt peloton in Primus Classic

Taco van der Hoorn heeft de Primus Classic gewonnen. De coureur van Roompot-Nederlandse Loterij viel in de laatste vijftig kilometer van de wedstrijd aan samen met Frederik Frison en Ruben Guerreiro en bleef in de laatste kilometer na een aanval zijn landgenoot Huub Duijn en het peloton nipt voor.

Dylan Groenewegen ging na zijn overwinning in het Kampioenschap van Vlaanderen zaterdag op jacht naar de winst in de Primus Classic. De klassiekerrenners dachten daar echter anders over. Zij hoopten de Amsterdammer te lossen.

Kopgroep krijgt zeven minuten
In de openingsfase van de koers zou dat niet gebeuren. Het peloton liet daarin drie coureurs ontsnappen. Ludovic Rubeet, Olav Hjemsaeter en Maksim Vasilyev kregen een vrijbrief van het peloton. De drie renners vooraan kregen een maximale voorsprong van zeven minuten.

Van der Hoorn trekt ten aanval
De voor Groenewegen gevaarlijke aanvallen kwamen in de laatste zestig kilometer. BMC probeerde het tweemaal met Tom Bohli en Greg Van Avermaet, terwijl Ruben Guerreiro, Van der Hoorn en Frederik Frison succesvol een gat wisten te slaan op vijftig kilometer van de meet.

LottoNL-Jumbo krijgt gat van tien seconden niet dicht, Van der Hoorn wint

Zij veegden de kopgroep op en reden een voorsprong van één minuut bij elkaar, maar LottoNL-Jumbo had de touwtjes stevig in handen. Althans, zo leek het. In de laatste vijftien kilometer leken Van der Hoorn en compagnons opgeraapt te worden, maar de voorsprong van tien seconden werd in de slotfase met verve verdedigd.

Met een lepe aanval in de laatste kilometer wist de Nederlander zijn vluchtgenoten voor te blijven. Duijn, Frison en Aimé de Gendt kwamen nog in de buurt, maar konden een nieuwe zege voor Van der Hoorn niet voorkomen.

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
15 september 2018 15:43
Klasse overwinning weer van Taco hoor. Beetje mazzel dat Degenkolb lek rijdt denk ik, en ook geluk dat Jumbo hier weer zo'n slappe selectie neer weet te zetten. Net als in de Binckbank tour gewoon een gebrek aan kwaliteit die ze meenemen. Stuk of drie man die gewoon nauwelijks werk kunnen verzetten op dit niveau.
  15 september 2018 15:51
  Ach 33 overwinningen, dan mag en kan je ook weleens verliezen
  15 september 2018 16:08
  Welke drie zijn dat dan?
  15 september 2018 16:17
  Tankink is een jaar te laat gestopt. Wagner laat dit jaar ook echt heel weinig zien. Derde man die ik heel vaak niet erg sterk vind is van Hoecke, al is die wel een tandje beter dan de andere twee.

  Maar al met al gaat het geen seconde pijn doen dat deze drie de ploeg verlaten. En uiteraard mag je wel eens verliezen, neemt niet weg dat het wel zonde is dat Groenewegen toch al een aantal keer heel zwak omringd is in koersen die hem liggen. Ergens wel zonde. Maar goed een mooie overwinning voor Taco!
15 september 2018 15:43
Super!!
15 september 2018 15:44
Te weinig organisatie in peloton, laatste 4 km moest van Emden het volgens mij alleen doen, en dat werd m niet.

Knappe overwinning van van der hoorn. Als die idd naar de jumbo ploeg komt, is dat een sterke toevoeging.
15 september 2018 15:49
Idd niet de sterkste selectie van Jumbo, maar volgens mij hadden ze in normale omstandigheden de boel terug gehaald. Die val in de laatste 5k en niet meewerkende ploegen hebben de boel vooral verstierd.
  15 september 2018 15:54
  Die val was niet echt voorin hoor, als je als Jumbo man daar nog kracht over hebt moet je je afvragen waarom je daar in godsnaam zit in volle finale.
15 september 2018 15:51
Natuurlijk zijn dit soort koersen vrij zwaar gewaardeerd qua punten (de nummer 10 in de Vuelta krijgt er minder dan de winnaar van deze koers), maar Taco van der Hoorn heeft in een seizoen dat net 5 weken bezig is voor hem al meer CQ-punten dan ie vorig jaar in het hele seizoen heeft gehaald.
15 september 2018 15:52
Wat een motor heeft die gast.. Rijdt iedereen aan gort in de kopgroep en dan heeft hij nog steeds een flinke versnelling.
15 september 2018 15:56
Heeft die nu weeral gewonnen? Ik denk: dat wordt sprinten, ik ga effe naar de winkel. tedjuuuehh
15 september 2018 15:59
In dit peloton is van der Hoorn eigenlijk gewoon de grootste naam (na Van Avermaet, Degenkolb en Groenewegen), dus op zich niet zo'n rare winnaar, maar wel professioneel afgemaakt natuurlijk.
  15 september 2018 16:06
  Voor iemand die vijf weken geleden nog geen seconde in competitie had gereden dit seizoen is het des te knapper dat ie nu die status heeft in jouw ogen.
15 september 2018 16:37
Wint er een Nederlander en toch beginnen de Team Lotto Jumbo groupies te klagen...
15 september 2018 17:05
Zo. TLJ lijkt weer eens voortreffelijk gescout te hebben.
  15 september 2018 22:22
  Als je scouts deze jongen niet gevonden hebben moeten ze echt iets anders gaan doen. Na zn rijden vorig jaar had heel wf hem 'gescout'. Nog zichtbaarder dan winnaar van hc koers Slovenië roglic.
15 september 2018 18:43
Toeval dat van der Hoorn na de finish in beeld werd gebracht met op de achtergrond de auto's van Lotto-Jumbo ??
15 september 2018 19:02
We weten al van het voorjaar dat een aantal renners van TLJ in dit soort koersen niet een WTwaardig niveau haalt. Daarom presteerden ze toen zo beestachtig slecht, muv Roosen.
De renners die er nu bij gaan komen zijn een slag beter en meer dan WTwaardig (beter dan gemiddeld)
  15 september 2018 22:40
  'beestachtig slecht', right.
15 september 2018 22:44
Taco was vorig jaar in Het Hageland en de schaal Sels de evenknie van van der Poel en van Aert. Dat zegt genoeg. Hij heeft het voordeel dat(nog) niet alle druk op hem ligt, terwijl hij wel veel kwaliteiten in huis moet hebben.

Zijn aanvallende manier van koersen maakt hem tot een aantrekkelijke renner.
Opmerkelijk is hoe redelijk fris hij over de meet komt. Zowel na Hageland als De schaal Sels oogden van der Poel en van Aert veel vermoeider.
  15 september 2018 23:06
  Tsja VdP won daar en heeft de gave zich in een sprintje helemaal leeg te kunnen trekken. Ligt wel vaker na een koers op de grond, hersteld daar ook vaak extreem vlotjes van. Van Aert meer een type die zich een koers lang uit kan wringen (Strade Bianchi) ..... Taco in vorm kan prachtige dingen laten zien, heerlijke renner om te zien koersen, gaat volgend jaar PR winnen ;)
16 september 2018 22:01
Voorlopig maar eens zien hoe hij zich mag profileren binnen TLJ. Vrijheid blijheid is dan wel verleden tijd. Ze werken daar met een strak koersplan. Voorlopig is hij steeds de sterkste van een kopgroep,maar in het peloton van 50 man kwam hij vandaag qua uitslag er niet aan te pas. Hij had ook mee kunnen sprinten toch?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.