Tadej Pogacar wil niets weten van ‘zekere Girozege’: “Niet respectvol naar andere renners”
Foto: Cor Vos
zaterdag 4 mei 2024 om 14:15

Tadej Pogacar wil niets weten van ‘zekere Girozege’: “Niet respectvol naar andere renners”

Interview We hebben al veel stemmen gehoord in aanloop naar de Giro d’Italia, maar donderdagavond liet ook de absolute topfavoriet van zich horen, in de vorm van een online persconferentie. Daarin bleef Tadej Pogacar opvallend hard op de vlakte, ondanks dat hij de afgelopen weken al grote indruk maakte in de Strade Bianche, Vuelta a Catalunya en Luik-Bastenaken-Luik.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Na Luik-Bastenaken-Luik heb ik nog een paar goede trainingen gedaan. Ik heb een beetje tijd met mijn familie gespendeerd, en ben gaan karten met vrienden. Nu merk ik dat de Giro steeds dichterbij komt, en je wil er gewoon graag aan beginnen. Ik tel de dagen af, de spanning groeit. Er komen ook wat zenuwen bij kijken, maar wel op een goede manier.”

Tadej, veel mensen zeggen dat je de Giro op voorhand al gewonnen hebt. Wat denk je als je zoiets leest?
“Dat is… shit, en niet leuk. Het is niet respectvol naar de andere renners. Het gaat niet allemaal alleen om mij en UAE Emirates. Er is niet zo veel verschil tussen ons en de rest op de grote beklimmingen. Iedereen is hier goed op voorbereid en elke ploeg wil voor de zege gaan. In de media is het, zoals wel vaker, bullshit.

Je hebt de afgelopen maanden wel indruk gemaakt op een manier zoals weinig anderen dat hebben gedaan.
“Misschien is dat mijn fout. Ik heb dit jaar een paar wedstrijden uitgekozen, waar ik me heel goed op had voorbereid. Ik won, maar ik heb mijn seizoen gewoon niet zoals de meeste anderen aangepakt. Zij hebben meer voorbereidingswedstrijden gedaan, om hun vorm langzaam te doen groeien. Ik koers gewoon wat minder. Je moet het hele brede plaatje bekijken.”

Trekt Pogacar zijn voorjaarsvorm door? – foto: Cor Vos

Wie zie je als je grootste concurrenten voor de eindzege?
“Er zijn veel goede jongens die naar de Giro komen. In drie weken kunnen er veel verrassingen gebeuren, veel jonge renners komen hier ook in een goede vorm heen. Daarnaast is Romain Bardet goed in orde, hij heeft recent getoond dat hij in vorm is. Geraint Thomas zal, zoals altijd, dik in orde zijn in de Giro. Hij is goed voorbereid en zal niet teleurstellen in zowel de bergen en de tijdritten. Na de tweede dag zullen we al weten wie goed is.”

Is het ook de bedoeling om na dat eerste weekend al in het roze te staan?
“Dat is geen specifiek doel, nee. In Rome moet ik de trui hebben, maar niet per sé na de eerste ritten. We bekijken dag per dag hoe het gaat, hoe de benen zijn zullen we de eerste dagen zien. Dan is het afwachten hoe de wedstrijd ontwikkelt. Als er een kans is om te winnen en het roze al te pakken, dan grijp je die natuurlijk. Maar we moeten ook slim zijn.”

Hier en daar worden er ballonnetjes opgelaten over jouw ploeg, die niet sterk genoeg zou zijn om drie weken te controleren. Hoe kijk jij daar zelf naar?
“Ik denk niet dat ik twijfels moet hebben over de ploeg. Natuurlijk zal ik soms geïsoleerd zitten in de bergen, maar ik denk dat ik veel vertrouwen mag hebben in Rafal Majka en Felix Großschartner. Ook Domen Novak en Mikkel Bjerg kunnen goed werk leveren in de bergen. We hebben dan nog een sterke Vegard Stake Laengen, die op het vlakke een echte sneltrein is. Op die manier kunnen de anderen wat meer relaxen. Ik heb veel vertrouwen in de ploeg, Juan Sebastian Molano en Rui Oliveira kunnen helpen positioneren. Als alles normaal verloopt, hebben we over de hele Giro gezien een goede ploeg.”

Is het lastig om opnieuw die favorietenrol te moeten dragen?
“In elke wedstrijd die ik doe, daar ben ik de favoriet. Daar ben ik al gewend aan. Ik ben goed voorbereid, maar je moet wel in je achterhoofd houden dat iedereen tegen ons zal koersen. Dat is altijd zo. We zullen de Giro van bij de start in handen moeten nemen. Iedereen zal naar ons kijken. Als je een goede ploeg rond je hebt, valt die druk mee. We moeten ons eigen plan volgen, en voldoende overhouden voor de slotweek.”

In Luik maakte Pogacar grote indruk – foto: Cor Vos

Het is een Giro met opvallend veel tijdritkilometers. Heb je jezelf daar specifiek op voorbereid?
“Ik heb meer tijd op de tijdritfiets gespendeerd de afgelopen maanden. Ik voel me redelijk goed op dat tuig, maar niet zo goed als op de wegfiets. Ik had graag nog een beetje meer tijd op de tijdritfiets doorgebracht, maar je kan niet op alles trainen. Het was wel al veel meer dan vorig jaar, en ik voel dat ik steeds meer vertrouwen krijg in mijn tijdrit.”

Het wordt je eerste Giro. In welke mate verwacht je dat het anders wordt dan de Tour en de Vuelta?
“Iedereen weet hoe hard de grote rondes onderling van elkaar verschillen. Maar eens je ze gereden hebt, kan je pas echt weten hoe het is. Ik verwacht van de Giro vooral slecht weer, lange etappes, niet al te hoge temperaturen. Aan de andere kant misschien ook wat minder stress dan de Tour. Het heeft z’n goede kanten, maar ook mindere.”

Naar welke beklimming kijk je het meeste uit?
“Ik ken ze niet allemaal bij naam. Ik kijk uit naar de eerste dag, om eindelijk weer te kunnen koersen. De tweede dag op Oropa zou al een goede finish kunnen zijn. Ik hou ervan om te beginnen met een paar zware ritten. Ook zijn er die etappes naar Livigno en de rit over de Monte Grappa op de laatste zware dag. Er zijn ook veel mooie beklimmingen tussenin, die ik nog ken van vroeger of waar ik al heb getraind.”

Tot slot, ben je extra hongerig nu je veel hebt getraind en minder gekoerst de afgelopen weken? Hoe is die aanpak bevallen?
“Goed, ik hou van hard trainen. Al heb ik tussendoor ook enkele rustperiodes genomen. Dat is hoe je beter wordt. Als je van koers naar koers gaat, kan je soms vermoeid worden zonder dat je het zelf doorhebt. Voor mij werkt deze aanpak, met minder koersdagen en meer training, goed. Je hebt meer gestructureerde weken. Maar nu ligt er wel veel competitie te wachten. Mentaal ben ik iets frisser om die aan te gaan.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.