Taylor Phinney zwaait af na Japan Cup

woensdag 16 oktober 2019 om 20:41
Taylor Phinney zwaait af na Japan Cup

foto: Cor Vos

Taylor Phinney rijdt zondag zijn laatste koers als profrenner in de Japan Cup. Daarmee komt voor de Amerikaanse renner voor EF Education First een einde aan zijn elfjarige carrière in het peloton, die hem onder meer etappewinst in de Giro d’Italia en WK-eremetaal opleverde.

Phinney koerste in 2009-10 voor Trek-Livestrong in het continentale circuit, voordat hij bij BMC de sprong maakte naar de WorldTour. Sindsdien reed de Amerikaan de grootste koersen ter wereld. Zo was hij in 2012 de nummer vier zowel in de Olympische wegwedstrijd als op de tijdrit, zagen we hem in actie in de Tour de France en was hij vorig seizoen nog achtste in Parijs-Roubaix, zijn favoriete wedstrijd.

Een zware beenbreuk, opgelopen tijdens het Amerikaans kampioenschap van 2014, wierp hem ver terug. Phinney stond daardoor ruim een jaar aan de kant, terwijl aanvankelijk hem een herstel van zes tot acht weken werd voorgehouden. Ook na zijn rentree bleef hij last houden van zijn knie, waardoor hij zelden meer de oude was. Ook dit seizoen nog, toen hij aangaf blij te zijn dat hij de Tour niet hoefde te rijden.

De afgelopen drie jaar reed hij in de kleuren van EF Education First en voorganger Cannondale-Drapac. “Dit is een beslissing waar ik al heel lang mee worstelde, en daarmee bedoel ik een paar jaar”, vertelt Phinney in een persbericht van zijn ploeg. “Uiteindelijk heb ik het gevoel dat mijn lichaam deze keuze voor mij gemaakt heeft. Het is tijd om alle energie in iets nieuws, iets onbekends te stoppen.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.