Team Ineos schrijft oudgediende Cameron Wurf in als opvolger Kiryienka
Cameron Wurf tijdens de Giro van 2013 - foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 31 januari 2020 om 10:33

Team Ineos schrijft oudgediende Cameron Wurf in als opvolger Kiryienka

Team Ineos heeft razendsnel gehandeld na het wegvallen van Vasil Kiryienka. De 38-jarige Wit-Rus maakte donderdag bekend per direct te stoppen wegens hartproblemen. Een dag later is de opvolger al daar. De Britse formatie heeft namelijk de 36-jarige Cameron Wurf aangetrokken.

Kiryienka was jarenlang een zeer gewaardeerde kracht binnen Team Ineos, maar de wereldkampioen tijdrijden van Richmond kampt al een tijdje met een hartaandoening. “Het is een triestige dag, maar het is wel de juiste beslissing om te nemen, gezien het medische advies vanuit de ploeg.” Zijn plek zal nu worden ingenomen door Wurf.

Wat blijkt: de ervaren Australiër staat bij de internationale wielerunie UCI ingeschreven als nieuwe renner van Team Ineos. Wurf begon zijn carrière bij enkele nietige ploegjes, maar maakte eind 2008 de stap naar Fuji-Servetto. De hardrijder reed slechts één seizoen voor de ploeg van Mauro Gianetti.

Hij kwam daarna uit voor Androni Giocattoli-Sidermec, Champion System en Cannondale. Wurf nam in 2014 afscheid van het wielrennen en werd triatleet, maar werd onlangs gespot op een trainingskamp van Team Ineos. Het bleek een duidelijk signaal, want Wurf mag zich op zijn 36e opmaken voor een terugkeer als wielerprof.

Wurf in actie tijdens het WK tijdrijden – foto: Cor Vos

Debuut in Cadel Evans Road Race, focus op Ironman 
Wurf zal aanstaande zondag al zijn debuut maken voor Team Ineos, als de Cadel Evans Great Ocean Road Race op het programma staat. De ervaren renner zal in de eerste seizoenshelft meerdere wedstrijden voor Team Ineos afwerken, om dan weer de focus te leggen op de belangrijkste triatlonwedstrijd van het jaar: de Ironman van Hawaï.

Deze wedstrijd fungeert sinds 1978 als het officiële wereldkampioenschap voor deze triatlonafstand. Wurf eindigde vorig jaar nog als vijfde in Kailua en wil dit jaar een gooi doen naar de titel. “Het grote doel is de Ironman, maar Cameron heeft verder een flexibele agenda en ervaring op WorldTour-niveau”, zo vertelt Tim Kerrison, hoofdcoach van Team Ineos en de persoonlijke trainer van Wurf.

“Cameron zal in de eerste maanden van 2020 volledig beschikbaar zijn voor de ploeg, maar we zullen hem daarna ondersteunen in zijn Ironman-missie.” Wurf: “Ik ben gefocust op de Ironman, maar ik wil daarvoor ook in dienst rijden van de ploeg. Ik heb altijd al gedroomd om deel uit te maken van een dergelijke organisatie.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.