Teamartsen: “Peloton dagelijks testen op Covid-19 is nobel maar onhaalbaar”

woensdag 10 juni 2020 om 10:17
Teamartsen: “Peloton dagelijks testen op Covid-19 is nobel maar onhaalbaar”

© Cor Vos

Bert Blocken, hoogleraar aerodynamica aan de TU Eindhoven, suggereert om het peloton dagelijks te testen. Blocken noemt het een kleine inspanning om coronavrij te kunnen koersen. Teamartsen Jens De Decker (Lotto Soudal) en Joost De Maeseneer (Circus-Wanty Gobert) vinden het idee onhaalbaar.

“Maak de remedie niet erger dan de kwaal”, stelde Blocken. “Níet koersen zou zóveel nadelige gevolgen hebben voor teams, renners en sponsors dat de kosten van het dagelijks testen in vergelijking maar een kleine inspanning zijn.” Blocken heeft een punt, vinden De Decker en De Maeseneer. Puur theoretisch, weliswaar. “Want in de meest ideale der werelden beschikken we dan over een testkit die al na een minuut of tien een honderd procent betrouwbaar resultaat oplevert”, aldus De Decker in Het Laatste Nieuws. “Helaas is die er, op dit moment, (nog) niet. In België is het sowieso één dag wachten. Wat nog vrij weinig is. Maar er wordt ook elders in de wereld gekoerst.”

Gesleur in grote rondes
Praktisch onhaalbaar dus, meent ook De Maeseneer. “We spreken in dit geval over directe bepaling van een acute infectie, via ‘nose swabs’. Want het immunoglobuline B, bijvoorbeeld, dat uitwijst of je het virus al dan niet hebt doorgemaakt, kan je controleren vóór aanvang van de competitie. Voor die andere tests heb je mobiele labo’s nodig, waarin renners én personeel dagelijks langslopen. In een grote ronde is dat een heel gedoe. Constant ‘gesleur’ tussen hotels, start en finish.” Het vereist een hoge testcapaciteit, merkt De Decker op. “Momenteel is er geen enkel land, geen enkel bedrijf en al zeker geen enkele wielerploeg bij machte om dit feilloos uit te voeren.”

Joost De Maeseneer (dokter Circus-Wanty Gobert, links) en Servaas Bingé, voormalig dokter van Lotto Soudal – © Cor Vos

Beide artsen hebben ervaring met het testen op Covid-19. Bij topatleten en ‘gewone’ burgers. Opvallend, zag De Maeseneer: “Sommige mensen overwonnen het virus asymptomatisch. Niks, nul klachten, geen extra besmetting in de naaste familie. Zo ga je ze ongetwijfeld ook tegenkomen in het peloton, zeker bij overcontrole. Wat zal dan het gevolg zijn? Drama? Koers stilleggen? Ja, in theorie móet het. Terwijl je wel te maken hebt met sterke, kerngezonde mannen, die over de nodige weerstand beschikken en qua leeftijd niet tot de grootste risicogroep behoren.”

Kostenplaatje
“En wat doe je dan met de entourage van de bewuste coureur? Stuur je die ook naar huis? Per definitie het hele team dan?” De Decker: “De huidige Belgische richtlijnen laten niets aan de verbeelding over: álle hoogrisicocontacten van iemand die positief test, moeten worden geïdentificeerd en verplicht veertien dagen in quarantaine worden geplaatst.” Een moeilijk verhaal.

En dan hebben we het kostenplaatje nog niet eens belicht, werpt De Decker tot slot op. Eén Covid-19 ‘nasopharyngeal swab’-test kost volgens valeomedica.nl 59 euro. “Maal zoveel ploegen, renners, stafleden, dagen… Onbetaalbaar.” In plaats daarvan pleit De Maeseneer voor wat hij zelf “gematigd optimisme” noemt. “Zonder het virus en de zware, pijnlijke gevolgen te willen minimaliseren: durven geloven dat we het onder controle hebben.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.