Shane Sutton stapt op als technisch directeur bij Britse wielerbond
foto: Marcel Koch
woensdag 27 april 2016 om 16:40

Shane Sutton stapt op als technisch directeur bij Britse wielerbond

British Cycling, de wielerbond van Groot-Brittannië, heeft technisch directeur Shane Sutton voorlopig geschorst. De Australiër, die zelf een carrière had op de weg en de baan, zou paralympische sporters beledigd hebben met de woorden ‘gimps’ en ‘wobblies’ en hen daarnaast slecht hebben behandeld.

‘To gimp’ betekent wankelen, ’to wobble’ is wiebelen. Darren Kenny, zesvoudig gouden medaille winnaar op de Paralympische Spelen, deed bij The Daily Mail zijn verhaal over de Australische technisch directeur. “Zijn houding was verschrikkelijk”, aldus Kenny. “De term om naar ons te verwijzen was over het algemeen gimps, met nog een ander woord daarvoor. Ik weet dat anderen er ruzie over hebben gehad, dat zij de baan niet op mochten of geen tijd kregen om zich voor te bereiden op wedstrijden.”

‘Niet als topsporters beschouwd’
“Ik denk niet dat we ooit als topsporters beschouwd zijn door sommige mensen”, vervolgt Kenny. “Sinds ik vertrokken ben, heb ik niets gezien of gehoord van verandering in de richting van gelijkheid.” De Britse krant heeft nog twee anonieme bronnen, die dicht om Sutton staan of gewerkt hebben, gesproken. Zij bevestigen het verhaal van Kenny.

Seksisme
Eerder deze week werd de naam van Sutton ook al genoemd door oud-baanrensters Jess Varnish, Nicole Cooke en Victoria Pendleton. Volgens hen zou seksisme bij de Britse bond wijdverspreid zijn. De bond heeft een onafhankelijk onderzoek in laten stellen naar het seksisme. The Guardian schrijft dat er een tweede onderzoek komt naar het gedrag van Shane Sutton, die ook nog enige tijd coach was bij Sky.

Update 16.40 uur – Technisch directeur Sutton stapt op
In een statement op de website van de Britse wielerbond heeft Shane Sutton zijn terugtrekking als technisch directeur bekendgemaakt. “Vandaag beginnen de laatste honderd dagen in aanloop naar de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Het is cruciaal dat de atleten zich zonder afleiding kunnen voorbereiden”, zegt Sutton. “De ontwikkelingen van de laatste dagen zijn duidelijk een afleiding. Na goed overleg met familie en vrienden treed ik terug als technisch directeur. Dat is het beste voor British Cycling.”

De bond zelf maakt bekend dat het een onafhankelijk onderzoek instelt naar de aantijgingen aan het adres van Shane Sutton. De Australiër zegt volledig mee te werken met de onderzoeken en ontkent alle beschuldigingen.

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
27 april 2016 09:15
En daar komt Cookson ook vandaan. Zal wat worden, binnenkort bij de uci
27 april 2016 13:44
http://www.theguardian.com/sport/2016/apr/25/nicole-cooke-cycling-sexism-jess-varnish-shane-sutton

Toch wel schokkend hoe het er aan toe gaat bij British Cycling.
27 april 2016 16:51
Typisch dat Sutton niet het boetekleed aantrekt.
Als hij later alsnog met excuses komt, zal dat ongeloofwaardig zijn.
27 april 2016 16:54
@jaap eden
Sutton ontkent, dus dan zou het wat raar zijn om het boetekleed aan te trekken.
27 april 2016 17:24
Mensen die dit soort beledigingen richting vrouwen en/of minder validen hanteren, vinden vaak dat zij niets fout doen en in hun gelijk staan. Dat maakt het nog erger. Met meerdere bronnen die een soort gelijk verhaal vertellen lijkt het er sterk op dat Sutton zo'n iemand is. Aan de andere kant spoort het snelle ontslag nemen daar niet mee. Tenzij hij ontslagen is natuurlijk...
Ik ben benieuwd naar het onderzoek.
27 april 2016 18:44
@tendam
Je hebt gelijk, maar er wijzen meerdere vingers zijn kant op en hij ontkent het ook niet in dit statement; hij praat er omheen.
Feitelijk stoor ik me vooral aan het feit dat hardwerkende topsporters (lees het verhaal van Cooke en Varnish) zijn gedwongen deze man te tolereren, omdat ze afhankelijk waren.
Wat @OscarV zegt: Het lijkt er sterk op dit een politiek ontslag is.
27 april 2016 18:45
the guardian is de roeptoeter voor het linkse en policor deel van de bevolking. Let vooral op dat laatste: de policor. Zodra vast wordt gesteld dat vrouwen bij een overwinning in hun klasse minder pecunia krijgen dan mannen is er in die krant ook meteen sprake van seksisme.
Stierenstront!
Vrouwlijke (en ook gehandicapte) sporters presteren nu eenmaal minder dan mannelijke topatleten. Het is daarom dat ze ook aparte klassen voor die groepen hebben geschapen; krijgen ze ook nog een kans om hun hobby betaald uit te kunnen voeren. Maar het is geen, ik herhaal: GEEN topsport. Topsport wordt, op het randje van het menselijk kunnen, bedreven door mensen die strijden om het snelste/hoogste/verste/hardste/slimste (streep weg wat niet van toepassing is). Zodra je als mens in een aparte klasse geplaatst moet worden om nog uberhaupt een kans te krijgen (gehandicapten, vrouwen, jeugd) bedrijf je sport en geen topsport.
27 april 2016 18:48
Heb je dat nu door Google translate gehaald Shane? Komt er toch nog vrij aardig uit.
27 april 2016 18:53
@fustviking - lekker genuanceerd :)
In één ding geef ik je gelijk: het verhaal in de Guardian is verwarrend omdat het over verschillende maatstaven én over belediging gaat. En, ik vind het niet gek dat mensen gemiddeld meer geïnteresseerd zijn in prestaties van mannen op sommige onderdelen, omdat ze harder kunnen.
27 april 2016 18:59
Grappig dat mensen al hun oordeel klaar hebben.
Vooral fustviking heeft me even doen glimlachen met zijn ononderbouwde geloofsovertuigingen.
27 april 2016 19:29
@fustv
Waarom mogen tijgers eigenlijk niet meedoen aan de honderd meter hardlopen of wielrenners met een motortje of doping? O ja, omdat er aparte klassen zijn voor iedereen en spelregels. Grappig.

Topsport heeft daarnaast toch zeker te maken met hoeveel je uit jezelf kan halen en hoe je binnen je eigen mogelijkheden en beperkingen toch in staat bent om maximaal te presteren? Het gaat om vergelijken binnen je eigen categorie en daar het beste van maken.
27 april 2016 19:33
Wat te denken van die judoka's van een kilo of zeventig. Beetje denken dat ze aan topsport doen..
27 april 2016 22:50
Mensen die de term 'policor' gebruiken leven sowieso in een parallelle Geenstijl-realiteit. Dat soort mensen vind je nog vrij veel in de blanke mannenwereld van het wielrennen. En dat is precies wat men hier probeert te doorbreken.
28 april 2016 10:41
@52/11
dat tijgers niet mee mogen doen aan de sprintnummers in de athletiek zal waarschijnlijk om dezelfde reden zijn waarom er geen olifanten ingeschreven worden voor een rugby-toernooi of gibbons de toestelfinales van het turnen overheersen.

@tendam
ik neem mijn koffie zwart, kan ik aannemen dat jij je kopje thee met een wolkje oestrogeen wilt?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.