Teenblessure en materiaalpech houden Van Aert niet tegen in Iowa
Foto: Marcel Koch
zondag 25 september 2016 om 01:04

Teenblessure en materiaalpech houden Van Aert niet tegen in Iowa

Wout van Aert heeft zich zijn beslissing om, ondanks de teenblessure die hij in Las Vegas opliep, te starten in de Wereldbeker in Iowa niet beklaagd. De wereldkampioen was wederom oppermachtig. De overige podiumplekken gingen naar Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) en Laurens Sweeck (ERA-Circus).

Voor het eerst dit seizoen kwam wereldkampioen Van Aert met twijfels aan het vertrek. De jongeren van Telenet-Fidea hadden dat begrepen en zetten de Kempenaar in de openingsfase sterk onder druk. De pogingen van Tom Meeusen, Toon Aerts en de jonge Quinten Hermans mochten echter niet baten.

Van Aert liep pas achterstand op toen hij in de tweede ronde met een kettingprobleem te maken kreeg. Net op dat moment vormde zich vooraan een kopgroep met Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans, al duurde dat verhaal niet al te lang. Beide talenten kenden na een half uur wedstrijd immers een stevige terugval. Gelukkig was er Laurens Sweeck, die zo alleen aan de leiding kwam en de wedstrijd kleurde.

Even leken we af te stevenen op een duel tussen Van Aert en Sweeck, maar op twee ronden van het einde ging de wereldkampioen op en over de renner van ERA-Circus. In de slotronde bouwde hij dat verschil alleen maar uit. De slecht gestarte Kevin Pauwels kwam nog uit de achtergrond naar plek twee gereden.

Wereldbeker veldrijden 2016-2017
Uitslag manche 2: Iowa City

1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
2. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
3. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
4. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Fidea)
5. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-Verona)
6. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea)
7. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea)
8. flag-be Dieter Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
9. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
10. flag-us Stephen Hyde (Cannondale Cyclocross Team)

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
25 september 2016 01:07
Knap. Spannend. Veel tegenstand ook. Commerciele gedoe
25 september 2016 08:28
Een verslag van de wedstrijd van de vrouwen was waarschijnlijk intressanter geweest.
Hoe kunnen sommigen na een halve cross een terug val hebben ? Of wil je dan niet indelen ? Of heb je niet getraind ofzo?
25 september 2016 08:47
@Rondo, je kunt wel indelen in zo'n cross maar de meesten proberen gewoon zo lang mogelijk aan te klampen bij de voorsten. Ze zijn daar simpelweg gewoon niet goed genoeg voor om dat 1 uur vol te houden.
25 september 2016 09:28
Zonder vd Poel is er werkelijk niks aan. Zelfs als vdp terug is, is het nog afwachten hoe sterk hij terugkomt en of ie een beetje tegenstand kan bieden. Niet goed voor de sport deze overmacht.
25 september 2016 09:28
De vrouwenwedstrijd was weinig interessanter hoor. Mooi parcours in Iowa, met nog een best leuke wedstrijd door de averij van Van Aert. Pauwels eindelijk ook weer een beetje op niveau. Hopelijk kan hij in de snellere wedstrijden wat weerstand bieden.
25 september 2016 09:57
Ook in Amerika 8 Belgen in de top 10. Zonde van het geld die hele oversteek.
25 september 2016 09:57
is dit nog topsport?? meer Belgische folklore lijkt me.
25 september 2016 10:00
Het begint toch steeds meer Belgische folklore te worden. Jammer.
25 september 2016 10:06
ja bijna de hele top 10 belgisch, best spijtig.
25 september 2016 10:10
Van Aert zal ook wel overstappen naar de weg binnen nu en 3 jaar.
25 september 2016 10:11
@FondriestTF3: "te worden"? Dat is het inmiddels al ruim een paar decennia lang. De internationale spankracht stelt in mijn ogen nog minder voor dan bij bijvoorbeeld het korfbal of Am. Football.

Ook niet te vergelijken met schaatsen. Dat is internationaal veel groter qua spankracht en beoefening
25 september 2016 10:33
Gefeliciteerd aan fyellus en fondriest voor de respectievelijk 4508ste en 4509de reactie op WF over Belgische folklore.
25 september 2016 10:38
En zo komt de zondagochtend ook weer prettig op gang.
25 september 2016 10:40
@delgado
Dan zal de jouwe vast de 4510de zijn.

On topic: Als je de uitslag ziet kan je inderdaad concluderen dat het met het internationale veldrijden niet goed gaat. Waar zijn de tsjechen en de zwitsers gebleven bijvoorbeeld? Een vlaming zal er vast niet om malen. Nog meer sponsors zullen geld pompen in de vlaamse veldritsport en zo de afstand alleen nog meer vergroten totdat er geen buitenlander meer op het eerste kantje van de uitslag voorkomt.
25 september 2016 10:51
Als je niet naar de vlaggetjes kijkt is het, behalve de zege van Van Aert, toch wel een verrassende uitslag, en in Vegas ook al. Jim Aernouts 4e, volgens mij zijn beste prestatie ooit in een grote cross. Hermans die erg sterk overkomt van de beloften. Dieter Vanthourenhout twee keer top10. Meeusen die er niet aan te pas komt. Pauwels die eerst nergens was en plots tweede.
25 september 2016 11:05
Eensch met delgado... Al die comments over folklore en topsport... Kijk dan niet, reageer dan ook niet en ga lekker naar schaatsen kijken.

Het is gewoon jammer dat veldrijden niet Olympisch kan worden door de regel dat een wintersport op sneeuw en ijs dient te worden gedaan. Dat zou de sport een enorme internationale boost geven. Verder is het een telegenieke sport bij uitstek.

Maar nogmaals, als het je niks boeit en je vindt het helemaal niks reageer dan ook niet en ga naar schaatsflits.nl of iets dergelijks. Ik ga daar toch ook niet posten hoe stom ik schaatsen wel niet vind. Kansloos gedrag.
25 september 2016 12:44
Waarom wordt dit in Amerika gereden. Friezen gaat toch ook niet naar China vliegen om daar hun Fierljep wedstrijdjes te houden?

Dit is niet denigrerend bedoeld naar zowel veldrijden als fierljeppen want het is zeker topsport maar deze sporten zijn gewoon te regionaal en horen dus ook niet thuis op de Olympische Spelen, vind ik
25 september 2016 13:44
Quote:
Marszzz - 25 september 2016 om 10:40
Nog meer sponsors zullen geld pompen in de vlaamse veldritsport en zo de afstand alleen nog meer vergroten totdat er geen buitenlander meer op het eerste kantje van de uitslag voorkomt.

Nou ja, deze uitslag geeft wel een wat vertekend beeld, aangezien de twee Nederlanders die normaal gesproken meedraaien in de top-5 er niet waren. Dat veldrijden vooral een Vlaams feestje is, is een gegeven. Dat hoeft niet keer op keer te worden geconstateerd. Wat wel nogal potsierlijk is, is de enorme Vlaamsche trots die er keer op keer doorklinkt in de stem van Wuyts als er een Vlaming wint in een sport die verder nergens echt serieus wordt genomen.
25 september 2016 14:10
Ik vond het wel spannend. Ik dacht niet na zijn tegenslag dat hij nog zou terug komen. We hebben meer gezien dat gisteren in de eneco tour.
25 september 2016 19:42
De Belgen tonen nu eemaal veel interesse in deze sport. Dat kan je hen niet kwalijk nemen. Wel de andere landen die geen enkele steun verlenen.

Is hetzelfde verhaal zoals in de MotoGP bijvoorbeeld. Zogezegd een internationale sport, maar enkel de Spanjaarden nemen het de laatste jaren serieus (en enkele verdwaalde Italianen).

Als het je niet interesseert, blijf dan ook weg uit de topics hierover. Laat dit over aan de anderen die het wel appreciëren ...
26 september 2016 09:32
Van Aert rijdt met de draadloze Sram Etap aandrijving, ik ben benieuwd hoe dat gaat met +2 graden en dooiende sneeuw.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.