Tegenstanders kondigen protesten in Yorkshire aan tegen Ineos
zondag 24 maart 2019 om 19:39

Tegenstanders kondigen protesten in Yorkshire aan tegen Ineos

Er zijn protesten aangekondigd tegen de komst van Ineos in het wielrennen. Het chemiebedrijf neemt vanaf mei de hoofdsponsoring over bij Team Sky. De organisatie Free Frack United wil zich tijdens de Tour de Yorkshire uiten tegen de werkwijze van Ineos, ook wel fracking genoemd.

Op 2 mei zal Team Ineos geïntroduceerd worden in de Tour de Yorkshire. Momenteel heeft miljardenbedrijf Ineos een licentie om fracking te gebruiken om schaliegas te verzamelen op meerdere plekken in de regio van Yorkshire. Bij fracking wordt schaliegas vrijgemaakt door kleine scheurtjes te creëeren in gesteente. Door middel van water, zand en chemicaliën te pompen komt het gas vrij.

Free Frack United is hier fel op tegen. “Geen twijfel dat er protesten komen”, vertelt Steve Mason van die organisatie tegen BBC. “De hypocrisie is verbluffend en het groenwassen (groener voordoen dan het bedrijf daadwerkelijk is, red.) van hun imago is schandalig.” Ook voor het WK wielrennen eind dit jaar in Yorkshire zijn protesten aangekondigd.

Plastic
Daarnaast zijn bij de aankondiging van Ineos als nieuwe hoofdsponsor van de wielerploeg van Dave Brailsford vragen gesteld over plastic. Ineos is een van de grootste producenten van plastic in Europa, terwijl Team Sky afgelopen Tour de France zich met Sky nog hard maakte voor een plastic-vrije wereld in 2020. “Willen renners als Geraint Thomas en Chris Froome echt geassocieerd worden met een planeetvernietigend bedrijf zoals Ineos?”, vragen milieuactivisten van Friends of the Earth zich af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.