Telenet-Fidea: Sven Nys plande werkbezoek in Dübendorf
foto: Cor Vos
woensdag 5 juni 2019 om 15:23

Telenet-Fidea: Sven Nys plande werkbezoek in Dübendorf

Nationaal In onze rubriek Nationaal schenken we aandacht aan het Belgische ProContinentale en continentale circuit, maar ook de buitenlandse renners in Belgische dienst en onze landgenoten in buitenlandse teams komen af en toe aan bod. In deze aflevering schenken we aandacht aan de Telenet-Fidea Lions, die vorige week de Flèche du Sud domineerden.

Over de dominantie in de Flèche du Sud

Winst in de proloog en de eerste twee ritten in lijn voor Quinten Hermans. Eindwinst voor diezelfde Hemans in het algemeen- en puntenklassement, met telkens Toon Aerts als tweede. En winst in het bergklassement voor Toon Aerts. Als extraatje ging ook het ploegenklassement naar de mannen van Kris Wouters en Sven Nys.

“Er zat zelfs nog meer in”, vertelt Kris Wouters. “Maar de laatste twee etappes hebben we vooral gefocust op de klassementen. Even was er nog onrust toen Hermans materiaalpech kende in de voorlaatste rit, maar gelukkig gebeurde dat net binnen de drie kilometer-grens. Erger was de valpartij in de sprint van een jonge Duitse renner van het P&S Metalltechnik (Fabian Kässmann, red), die ’s avonds zelfs even in coma werd gehouden. Ik moet zeggen dat het hele team daardoor zwaar onder de indruk was. Onze dokter Jan Mathieu stond op de plaats van de valpartij en diende de eerste zorgen toe. Dan sta je toch met je voeten weer even op de grond. Maar sportief kon deze Flèche du Sud voor ons uiteraard niet beter.”


Met sterk team naar Interclub Averbode

Zondag starten de Telenet Fidea Lions in de 1.12-interclub in Averbode, in de zogenaamde Sinksenkoers met de Poggio van Diest als scherprechter op het parcours. “Vorig jaar waren we daar ook van de partij en pakten we een tweede plaats met Toon Aerts”, aldus Kris Wouters.

“Toon is er dit keer niet bij. Hij wil nog wat trainingen inlassen in functie van het BK tijdrijden. Maar met Lars van der Haar, Corné van Kessel, Jim Aernouts, Quinten Hermans, Nicolas Cleppe en Thijs Aerts staan we er toch met een sterk zestal aan de start. Het lijkt ons een laatste goede test richting de Baloise Belgium Tour.”


Ook selectie Baloise Belgium Tour ligt vast

“Als groep goed presteren en ons in de kijker rijden. Dat is onze ambitie voor de Baloise Belgium Tour”, weet Kris Wouters. “Dat zal niet elke dag lukken in dit sterke deelnemersveld. Zo realistisch zijn we wel. Maar we gaan zeker niet van start om de hoop te vullen.”

De zeven Telenet Fidea Lions aan de start van de Baloise Belgium Tour zijn: Quinten Hermans, Toon Aerts, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Jim Aernouts, Thijs Aerts en Andreas Goeman. “Nicolas Cleppe is er op eigen vraag niet bij. Onze West-Vlaming gaf de voorkeur aan de Flèche du Sud.”


Toon Aerts en Ellen Van Loy mikken opnieuw op BK tijdrijden

Na hun goede prestaties van vorig jaar in Anzegem (Toon Aerts werd negende, Ellen Van Loy stond zelfs op het podium) zal het duo ook dit jaar in Middelkerke van start gaan in de BK-tijdrit. “Voor Toon is het mentaal belangrijk daar naartoe te kunnen werken. Hij heeft vorig jaar bewezen dat hem dat sterker maakt.”

“Ook Ellen zal met de nodige ambitie starten. Ellen staat nooit aan de start zonder ambitie. Dus vinden wij dat we hen ook vol moeten steunen vanuit de ploeg. Het verschil met vorig jaar is dat het parcours in Middelkerke dit jaar biljartvlak is. Afwachten of dat veel verschil uitmaakt…”


Ellen Van Loy en Marthe Truyen koersen met nationale selectie

Zondag staat voor de dames elite Dwars door de Westhoek op de agenda. De vijfde manche van de Lotto Cycling Cup. Zowel Ellen Van Loy als Marthe Truyen nemen er deel met de nationale selectie. Die nationale selectie bestaat overigens uitsluitend uit veldrijdsters, want ook wereldkampioene Sanne Cant, Laura Verdonschot, Jinse Peeters en Axelle Bellaert zakken af naar de Westhoek.


‘Werkbezoek’ WK Dübendorf zorgt voor weinig enthousiasme

Teammanager Sven Nys trok deze week naar het Zwitserse Dübendorf, waar volgende winter het WK veldrijden wordt verreden. “Een werkbezoek waar vooral gezocht werd naar accommodaties om onze sponsors, vips en teamstaf zo vlot mogelijk van het WK te laten genieten”, vertelt Wouters.

Tezelfdertijd trok Nys naar het vliegveld waar het WK zal plaatsvinden, maar naar verluidt kwam de tweevoudige wereldkampioen weinig enthousiast terug. “Elke hindernis (bruggen, red) is artificieel. Jammer. Dan wordt het WK eens een keertje niet in Nederland of België afgewerkt, dan kiest de UCI voor zoiets. Eén voordeel: parkeerplaats zat. En er wordt gezorgd dat er geen enkele oversteek is voor het publiek. Die kunnen onder de talloze bruggen door.”


Ook in augustus opnieuw op stage naar Mallorca

Ook de zomerstage voor de Telenet-Fidea-renners ligt reeds vast. Het gezelschap neemt van 16 tot 28 augustus opnieuw zijn intrek in Hotel Occidental op Mallorca, ondertussen de vaste uitvalsbasis van de troepen van Nys en co.


Team werkt mee aan internationaal hartonderzoek Pro@Heart

Onlangs gingen alle Telenet-Fidea-renners en -rensters op hartonderzoek in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Daarmee werkt het team mee aan de Pro@Heart studie, een grootschalig internationaal onderzoek over de langdurige gezondheid van atleten.

“Het betreft een langetermijnstudie van topsporters. Twintig jaar lang zullen onze renners  – ook de renners die het team al verlieten of zullen verlaten – om de twee jaar onderzocht worden. Meer duiding en een interview met teamarts Jan Mathieu over dit onderzoek vindt u op de teamwebsite. Het betreft in elk geval een zeer actueel onderwerp.

“Het doel is uiteindelijk om het aantal overlijdens van sporters te minimaliseren”, geeft Wouters nog mee. “Elk leven dat ons ontnomen wordt is er één teveel. Als we daar ons team kunnen toe bijdragen, graag.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.