Terugblik 2009: Januari en Februari
dinsdag 20 oktober 2009 om 10:18

Terugblik 2009: Januari en Februari

Het wielerjaar 2009 is inmiddels zo goed als voorbij, maar dat betekent niet dat Wielerflits op zwart gaat. Naast het veldrijden en baanwielrennen kijken we de komende weken aan de hand van een aantal terugblikken terug op het afgelopen wegseizoen. Dit is het eerste deel en we kijken naar terug naar de maanden januari en februari. Daarin komen andere Lance Armstrong, Theo Bos, Ivan Basso en Rabobank ter sprake.

Januari
Het wielerjaar 2009 begint eigenlijk al in september 2008. Toen werd bekend dat Lance Armstrong zijn rentree in het peloton ging maken. Dat bracht toch wel een schok teweeg in de wielerwereld. De Amerikaan was een paar jaar geleden nog gestopt nadat hij voor de zevende keer de Tour de France had gewonnen. Aan de ene kant maakte hij zijn comeback om aandacht te vragen voor de kankerproblematiek (met behulp van zijn organisatie Livestrong), anderzijds om te bewijzen dat hij het altijd nog kon.

Nadat bekend werd dat Armstrong zijn rentree ging maken bij Astana, werden de eerste scheurtjes al zichtbaar in het Kazachstaanse team. Zo was daar de Spanjaard Alberto Contador, die liet weten dat hij een vertrek overwoog. Het was overigens niet heel gek dat Armstrong naar Astana ging, aangezien daar oud-ploegleider en vriend Johan Bruyneel de baas was.

Wie was Armstrong ook al weer?

Terwijl Armstrong eind vorig jaar zijn comeback aankondigde, was iemand anders daar al mee begonnen. In Japan maakte Ivan Basso zijn rentree in het peloton na een schorsing van twee jaar. En dat ging helemaal niet slecht, hij werd derde in de Japan Cup (1.HC) achter Damiano Cunego en Giovanni Visconti. Om wedstrijdritme op te doen besloot Basso de Tour de San Luis (2.1) te rijden. Alfredo Lucero Sosa domineerde de wedstrijd, hij had een minuut voorsprong op zijn landgenoot Jorge Giacinti. Met Basso ging het wat minder, de Italiaan werd vijfde in een deelnemersveld dat hij drie jaar geleden op grote achterstand zou hebben gereden.

Op 20 januari begon de ProTour-cyclus, met als eerste wedstrijd de Tour Down Under. De wedstrijd kreeg veel meer aandacht dan de voorgaande jaren, wat vooral te maken had met de aanwezigheid van Lance Armstrong. Vorig jaar werd de wedstrijd gedomineerd door André Greipel: hij won toen vier etappes en het etappeklassement. Nu leek het na de eerste etappe niet veel anders te worden. Maar uiteindelijk ging een andere sprinter met de eer lopen: Allan Davis. Hij won drie etappes en het eindklassement. Dat zal vooral te maken hebben gehad met het uitvallen van Greipel in de derde etappe. Hij kwam daarin ten val en zag daardoor zijn hele voorjaar in duigen vallen, maar de Duitser zou later hard toe slaan.

De etappes op een rijtje

Februari
De maand februari was een vrij drukke wielermaand. Er stonden namelijk een hoop wedstrijden op het programma, met als bekendste toch wel de Omloop het Nieuwsblad, voorheen bekend als de Omloop het Volk. Maar voordat die wedstrijd begon, stonden er nog eerst een heleboel andere wedstrijden op het programma.

De maand begon met de Tour of Qatar en de Grand Prix Marseillaise, de opening van het Europese seizoen. Rémi Pauriol won die wedstrijd, maar op plek vijf vinden we een Nederlander terug: Johnny Hoogerland. Waarschijnlijk had hij geen idee dat hij zeven maanden later zijn eerste grote ronde zou rijden en daarin ook nog eens twaalfde werd in het eindklassement.

Minder mooi zou het zijn in de Ronde van Qatar. In de nacht van 4 op 5 februari overleed Frederiek Nolf in zijn slaap. Ongeloof heerste bij zijn ploeggenoten, die natuurlijk niet meer van start gingen. Bij de rest van het peloton kwam zijn dood ook hard aan, en de vijfde etappe werd dan ook geneutraliseerd. Ondanks alles werd de wedstrijd wel uitgereden. Tom Boonen won het eindklassement, maar de Belg moest wel twee keer zijn meerdere erkennen in Mark Cavendish in de massasprint.

Eerbetoon aan Frederiek Nolf

Een opvallende naam in de eerste maanden van dit jaar was die van Tom Leezer. Graeme Brown werd in de Tour Down Under een aantal keer goed gepiloteerd door Leezer, die schijnbaar al snel in een goede vorm was. En dat blijkt ook wel uit zijn resultaten in de Trofeo-cyclus (vijf 1.1 wedstrijden vlak achter elkaar in Spanje). Daar wist hij drie keer in de top tien te eindigen, met als uitschieter een tweede plek in de Trofeo Inca, achter Daniele Bennati. Niet alleen Spanje was het toneel van wielrennen in deze dagen. Tegelijkertijd werd ook de Ronde van Langkawi verreden. Deze 2.HC wedstrijd in Maleisië werd gedomineerd door Mattia Gavazzi en José Rujano. De snelle Italiaan won vier etappes, Rujano pakte de koninginnenrit en het eindklassement.

Terwijl de Trofeo Bunyola werd verreden, startte in Frankrijk de Ronde van de Middelandse Zee. Yauheni Hutarovich (2x) en Kevyn Ista waren de snelste in de massasprints, terwijl Luis Leon Sanchez met een vlucht en een goede ploegentijdrit zorgde voor winst in het eindklassement. De sprintzege van Ista was een voorbode voor de rest van zijn voorjaar, dat helemaal niet slecht was. Hetzelfde kan gezegd worden over Luis Leon Sanchez, die zich vooral in Parijs-Nice zou laten zien.

Vier etappes uit de Tour Méditerranéen

Amerika was de seizoensopening van Nederlands hoop in bange dagen, Robert Gesink. Maar hij was niet de enige toprenner die in de Tour of California (2.HC) rond reed. Er stonden daar namelijk een boel grote namen aan de start: Lance Armstrong, Levi Leipheimer, Thor Hushovd, Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Tom Boonen en vele anderen. De proloog werd zoals verwacht gewonnen door Fabian Cancellara, maar hij gaf een dag later al weer op met gezondheidsklachten. Francisco Mancebo won de eerste rit in lijn, Van de Walle en Nibali werden door de Spanjaard van Rock Racing geklopt in de sprint.

Mancebo zijn zegetocht in de regen

Leipheimer nam in de tweede etappe een voorschot op de eindzege, hij pakte in de tweede etappe twintig seconden op de andere renners, en hield die met behulp van een ijzersterke tijdrit vast. Tussendoor werd er nog een aantal keer gesprint om de overwinning en opvallend genoeg won Cavendish ‘slechts’ twee van de drie massasprints. Dit seizoen is dat helemaal niet vaak voorgekomen, om precies te zijn vier keer. Een ijzersterke tijdrit bezorgde Leipheimer de eindoverwinning, Gesink werd zevende, acht seconden achter Lance Armstrong.

Leipheimer in de aanval

Gelijktijdig met de Tour of California, werd in Spanje de Ruta del Sol verreden. Die vond plaats in het zuiden, om precies te zijn in Andalusië. Er werd gestart met een proloog van zeven kilometer in Jean. Joost Posthuma moest de zege aan Xavier Tondo laten: hij kwam één seconde te kort. Een dag later kon Posthuma de leiderstrui al weer aantrekken, eigenlijk dankzij zijn ploeggenoot Juan Antonio Flecha. De Spanjaard was in de laatste kilometers ontsnapt uit het peloton, en dat zorgde ervoor dat het peloton heel hard moest gaan om hem nog bij te halen. Op één kilometer voor de streep lag een rotonde die ervoor zorgde dat het peloton brak: Joost Posthuma zat vooraan, maar Tondo niet. Zo pakte hij drie seconden terug en mocht hij zich de nieuwe leider noemen.

Nu was er echter nog één probleem: de koninginnenrit. Het was geen echte koninginnenrit, maar voor een niet klimmer als Joost Posthuma zwaar genoeg. Op de laatste berg van de etappe, vijftien kilometer voor de streep, moest hij een gevaarlijke groep met Rebellin, die slechts op 12 seconden stond in het klassement, en Tondo laten gaan. Met behulp van Sebastian Langeveld en Juan Antonio Flecha kwam hij toch weer terug in het peloton en kon zo een mooie koers op zijn naam schrijven.

Februari was ook de maand waarin alles begon voor één van de beste sprinters ter wereld: Theo Bos. Bos maakte dit jaar de overstap van de baan naar de weg. Zijn eerste wedstrijd werd de Volta ao Algarve, een Portugese rittenkoers met het nodige klimwerk. Helaas verliep die ronde niet zo goed voor Bos, ondanks winst in de Trofeo RTP een aantal dagen ervoor: hij stapte al in de derde etappe af. Niet zo gek, gezien het feit dat hij in de eerste en tweede etappe, die nog redelijk makkelijk waren, al veel tijd verloor op het peloton. Contador won het eindklassement, een voorproefje voor de rest van zijn seizoen.

Overzicht Volta ao Algarve

Met eerst (Giro di Sardegna) nog (Trofeo Laigueglia) een (GP dell’Insubria) drietal Italiaanse wedstrijden en een Franse rittenkoers (Tour du Haut Var), was daar eindelijk de eerste echte klassieker van het seizoen, de Omloop het Nieuwsblad. Voorheen stond deze wedstrijd bekend als de Omloop het Volk, maar de krant is helaas overgenomen. Dit was toch wel één van de beste en slechtste wedstrijden van Rabobank in heel 2009. Rabobank had Maarten Tjallingii mee in de kopgroep en zij hadden drie minuten voorsprong toen de Taaienberg opdoemde. Daar reden Posthuma, Flecha, Langeveld en Nuyens weg uit het peloton, richting Tjallingii en co, maar die werden uit koers gehaald omdat ze onder een spoorboom door gingen.

Rabobank op de Taaienberg

De vier werden weer bijgehaald door vijftien anderen, met daarbij o.a. Hushovd, Haussler, Gilbert, Boonen en Chavanel, maar zo zaten ze wel met vijf man (ook Tankink was mee) in de kop van de wedstrijd. Langeveld en Haussler reden daarna gezamenlijk weg uit de kopgroep, en bouwden een redelijke voorsprong op. In de laatste kilometers gebeurde er echter iets geks: terwijl Rabobank voorop een mannetje mee had, gingen ze aanvallen vanuit de kopgroep. Zo slaagden de achtervolgers er in om in de laatste honderden meters de twee te verschalken. Tenslotte kwam na twee valpartijen in de laatste rechte lijn Hushovd als eerste over de streep, voor Ista en Flecha.

Finish Omloop het Nieuwsblad

Zo komt de nabeschouwing van de maanden januari en februari ten einde. Het waren twee bewogen maanden, waarin de Nederlanders en de Nederlandse ploegen zich toch wel goed lieten zien. Graeme Brown en Tom Leezer bleken een hele rappe tandem te zijn, terwijl Johnny Hoogerland voor het eerst zijn neus aan het venster stak in de Grand Prix Marseillaise. Wat Rabobank liet zien op de Taaienberg was mooi om te zien, dat kan echter niet gezegd worden over de finale van de Omloop het Nieuwsblad.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.