Terugblik 2016: Hoe deden de neoprofs het?
foto: Sirotti
zaterdag 31 december 2016 om 10:30

Terugblik 2016: Hoe deden de neoprofs het?

Aan het begin van het jaar stelde WielerFlits een lijst samen met tien neoprofs om op te letten. Op de laatste dag van het jaar maken wij de balans op: wie haakten hun karretje direct aan en wie hebben nog een paar stappen nodig? De volgorde is hetzelfde als in januari.

10. flag-no Odd Christian Eiking (FDJ) – voldoende

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Odd Christian Eiking maakte het voorbije jaar zijn debuut bij FDJ. De talentvolle klassementsrenner begon het seizoen goed. In La Méditerranéenne mocht hij al van de overwinning proeven, al bleef het bij die gewonnen ploegentijdrit. In de Tour of Norway en de Arctic Race of Norway mocht de Noor in eigen land voor eigen kansen rijden. Dat deed hij uiterst verdienstelijk, met een vierde en vijfde stek in het eindklassement. Bovendien liet FDJ hem ervaring opdoen in de Vuelta a España, die hij als 77ste besloot. Afgelopen week vierde Eiking nog zijn 22ste verjaardag.


9. flag-de Lennard Kämna (Stölting Service Group) – onvoldoende

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Lennard Kämna staat al een paar jaar te boek als het grootste Duitse talent en werd al eens vergeleken met Jan Ullrich. De 20-jarige klassementsrenner annex tijdrijder had het moeilijk in zijn eerste jaar als prof. Hij kon zich niet meten met de oudere eliterenners en wist ook tijdens Nation’s Cup U23-koersen met zijn leeftijdsgenoten niet te overtuigen. Aan het einde van het seizoen wist hij dan toch een hoogtepunt te boeken. Hij werd Europees kampioen tijdrijden bij de beloften. Op het WK werd hij tijdens diezelfde discipline vierde. Toch overtuigde het Iwan Spekenbrink, want die haalde Kämna naar Sunweb.


8. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) – goed

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Geheel verrassend koos de Fransman Guillaume Martin eind 2015 niet voor een Franse WorldTour-ploeg. Hij wilde zich rustig ontwikkelen en Wanty-Groupe Gobert gaf hem die kans. Dat lijkt goed uit te pakken, want Martin stak in verschillende koersen al zijn neus aan het venster. Omdat hij een van de weinige klimmers bij de Belgische ProContinental-ploeg is, is hij in etappekoersen vaak de kopman. Dat resulteerde onder meer in een tweede plek in de Ronde van Oostenrijk, een vierde plaats in de Tour de l’Ain en een elfde stek in de Tour of Britain. Bovendien deed hij in onder meer Luik-Bastenaken-Luik en het Critérium du Dauphiné al kostbare WorldTour-ervaring op.


7. flag-at Gregor Mühlberger (Bora-Argon 18) – onvoldoende

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Gregor Mühlberger was een van de best presterende beloften in 2015. Van hem werd dan ook best veel verwacht in zijn eerste jaar bij Bora-Argon 18. De 22-jarige Oostenrijker kon daar niet aan voldoen. Wel greep hij nipt naast de nationale titel op de weg. In een sprint met drie moest hij zijn meerdere erkennen in Matthias Brändle. Michael Gogl, het andere grote Oostenrijkse talent, moest genoegen nemen met brons. Mühlberger werd daarna ook tweede in de nieuwe – maar loodzware – koers Rad am Ring. Ook reed de Oostenrijker op het einde van het seizoen de Vuelta a España, maar daar kon hij geen potten breken. Mühlberger werd 114de in het eindklassement.


6. flag-be Laurens De Plus (Etixx-Quick-Step) – voldoende

Laurens De Plus

foto: Sirotti

Bij Etixx-Quick-Step zullen ze tevreden terugkijken op het debuutjaar van Laurens De Plus. Het 21-jarige rondetalent zette weliswaar zelf geen denderende klasseringen neer, maar was als knecht van waarde voor de Belgische ploeg. Dat onderstreepte bondscoach Kevin De Weert door de jonge Belg op te nemen in zijn selectie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Daar droeg hij zijn steentje bij aan de gouden medaille van Greg Van Avermaet. Hij deed ook de nodige ervaring op in een aantal WorldTour-koersen, waaronder de Ronde van het Baskenland. Daar eindigde hij als 25ste in het eindklassement.


5. flag-co Fernando Gaviria (Etixx-Quick-Step) – uitstekend

Fernando Gaviria wint Parijs-Tours

foto: © Franck Faugere

Er bestaat geen twijfel over wie de beste eerstejaars prof van het seizoen was. Het aantrekken van Fernando Gaviria is een schot in de roos geweest van Patrick Lefevere. Het Colombiaanse wonderkind begon direct met winnen in de Tour de San Luis. In Tirreno-Adriatico pakt hij anderhalve maand later ook een ritzege. Tijdens Milaan-San Remo had Gaviria vervolgens alles van A tot X in de macht, maar ging het bij Z mis. Een moment van onoplettendheid bracht hem op driehonderd meter van de meet ten val: weg een bijna gegarandeerde zege. Vervolgens liet hij zich zien in Belgische semiklassiekers, de Ronde van Polen en won hij op indrukwekkende wijze Parijs-Tours aan het einde van het seizoen.


4. flag-it Gianni Moscon (Sky) – goed

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Gianni Moscon kwam met adelsbrieven over van de beloften naar de profs. Hij maakte zijn WorldTour-debuut het voorbije seizoen bij Sky. Dat is nu niet direct de ploeg waar talenten doorbreken, maar Moscon is waarschijnlijk een uitzondering op de regel. De Italiaanse alleskunner moest in een aantal wedstrijden knechten voor de kopmannen, maar greep in de koersen waar hij voor zichzelf mocht rijden zijn kans. Zo werd hij achtste in Nokere Koerse, derde in de Internationale Wielerweek van Coppi & Bartali en zesde in de GP de Montreal. Bovendien wist hij ook te winnen. Op de Korgfjellet sloeg Moscon een dubbelslag in de Arctic Race of Norway.


3. flag-nl Sam Oomen (Giant-Alpecin) – goed

Sam Oomen

foto: Sirotti

Hij is van hetzelfde bouwjaar als Mathieu van der Poel, maar misschien – in ieder geval op de weg – wel net zo getalenteerd. Sam Oomen maakte zijn profdebuut dit jaar bij Giant-Alpecin. De ronderenner liet al vroeg in het seizoen van zich spreken, door in het Critérium International als derde te eindigen, achter Thibaut Pinot en Pierre Latour. Een kleine maand later maakte hij bovendien indruk in Luik-Bastenaken-Luik, waar hij tot diep in de finale mee kon met de favorieten. Net als Moscon, wist ook Oomen al in zijn eerste jaar als beroepsrenner te winnen. Onze 21-jarige landgenoot pakte de rit en de leiderstrui op Lelex Monts-Jura in de Tour de l’Ain. Dat bleek een dag later goed genoeg voor de eindzege.


2. flag-au Robert Power (Orica-BikeExchange) – geen oordeel

In Australië noemt men Robert Power het grootste talent sinds Cadel Evans. Dat kon hij in zijn eerste jaar nog niet laten zien. De 21-jarige renner van Orica-BikeExchange moest namelijk afrekenen met een zeldzaam oedeem in zijn beenmerg. Daardoor moest hij zijn debuut op het profniveau heel lang uitstellen. Zijn eerste wedstrijdkilometers maakte hij medio augustus pas in de Arnhem-Veenendaal Classic, waar WielerFlits hem opzocht. Nadien reed Power nog twaalf koersdagen, waarin hij onder meer zestiende werd in de door Wout Poels gewonnen koninginnenrit in de Tour of Britain en als derde eindigde in de Japan Cup. Komend jaar horen we ongetwijfeld meer van dit grote talent.


1. flag-dk Søren Kragh Andersen (Giant-Alpecin) – voldoende

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Søren Kragh Andersen werd bestempeld als misschien wel het grootste talent dat afgelopen seizoen zijn profdebuut maakte. Bijna strooide het trainingsongeluk van Giant-Alpecin in januari roet in het eten. Kragh Andersen was echter de enige die ongehavend was, een geluk bij een ongeluk. De 22-jarige Deen begon goed met een zesde plek in het eindklassement van de Tour of Qatar. Een goed gevolg kon hij daar niet meteen aan vastbrijen. In de grote Vlaamse klassiekers moest hij bovendien vroegtijdig opgeven. Daarna was hij vooral sterk in individuele tijdritten, wat ook aan de basis stond van zijn vierde plek in de Ster ZLM Toer. In het tweede deel van het seizoen kon hij geen uitschieters noteren, maar dat is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Wellicht maakt Kragh Andersen in 2017 een stormachtige ontwikkeling door.


Na de jaarwisseling brengt WielerFlits opnieuw een lijstje met tien eerstejaars profs die de wielervolgers in 2017 extra goed in de gaten moeten houden.

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
31 december 2016 10:39
De zege in Milaan - San Remo was toch absoluut nog niet zeker voor Gaviria. Hij had voor zijn val zeker een kans, maar waar die zekerheid op gebaseerd is?
31 december 2016 10:47
Ik vind dat De Plus toch wel een goed jaar heeft gereden eigenlijk. Veel in beeld, goed geklommen, volgend jaar een overwinning erbij en hij heeft een zeer goed jaar. Het jaar van Oomen was toch niet zoveel beter?
31 december 2016 10:49
En wie is voor jullie de beste neo die niet in dit lijstje stond?

Ik zou dan zeggen Matvei Mamykin.
31 december 2016 11:24
Of Ciccone van Bardiani met een Giro-etappe zege. En Calmejane met zijn Vuelta-zege. Daarnaast maakte ook de heel jonge Bernal indruk.
Davide Martinelli won 2 koersen, Nils Politt had ook een goed jaar.
En het ligt aan de definitie van neo, maar Roglic' eerste profjaar is ook zeer goed. Net als in het het begin en het slot van het wielerjaar Michael Woods goed reed.
31 december 2016 11:44
Ik denk niet dat Gaviria MSR zou gewonnen hebben. Démare zijn spurt is uitstekend, en als je dan een maand later ziet hoe Gaviria spurt na een zware Dwars door Vlaanderen...
31 december 2016 11:57
Loic Vliegen was ook neoprof, reed het hele voorjaar oplettend en aanvallend mee. Zonder grote rittenkoersen in de benen top 10 in de AGR. En dat ondanks zijn hartproblemen van eind 2015.

Ploegmaat Floris Gerts wint meteen de Hel van het Mergelland.

Walscheidt die doorbreekt in Hainan en een mooie tweede plek op zijn NK haalt.

En laten we vooral niet de Giro-ritzege van Giulio Ciccone vergeten!
31 december 2016 13:54
@Tutti
Ik had precies hetzelfde toen ik dat las, en het is niet de eerste keer dat ik dit in een wielerflits.nl artikel tegenkom. Ben zelfs nog een keer de finish terug gaan kijken, en op nee moment van zijn val zit hij achter Sagan. Voor mij al genoeg reden om niet te kunnen spreken van 'een bijna zekere zege'. De sprint was nog niet eens aangezet, en op het moment van vallen werden de eerste 5 vanaf de zijkant al ingehaald door oa Bouhanni. Point made ...
31 december 2016 14:01
De Duitstaligen krijgen allemaal een onvoldoende. Da's typisch.
Of toch niet?
31 december 2016 14:17
Redactie kijkt teveel rundfunk denk ik.
31 december 2016 15:31
Zo goed waren ze ook niet.
31 december 2016 18:35
Ik vond Politt ook erg indrukwekkend. Zowel in Le Samyn als Eurometropole top-10 tussen toch heel wat mooie namen. Hopelijk dit jaar een stap zetten door de finale van een semiklassieker te kleuren.
31 december 2016 20:57
En nu zijn neo's plots renners die er pas een jaartje bij zijn? Beste neo vh jaar was het nog twee jaar. Kies en hou je aan je definitie redactie.
31 december 2016 21:24
Grappig dat je met een Europese titel bij de beloften een onvoldoende krijgt en andere renners met wat ereplaatsen in onbeduidende rondes al een voldoende krijgen. Sowieso vind ik een oordeel op basis van prestaties een beetje raar bij renners op deze leeftijd. Een Mühlberger kan dan zelf wel geen uitslagen rijden, maar misschien wel een "voldoende" hebben behaald in de taken die hij van de ploegleiding heeft meegekregen. Ik heb hier te vaak het gevoel dat een belofte maar gelijk bij de profs er moet staan. En die verwachting is niet realistisch. En dan kan een belofte in teambelang wel een "voldoende" gescoord hebben.
31 december 2016 21:59
edit elbosco: zo kan hij wel weer. Volgende reactie iets respectvoller aub
2 januari 2017 21:17
let op die sam oomen. iedereen praat over dumoulin, poels en kruiswijk. dat zijn geweldige renners, inderdaad. poels en kruiswijk hadden daar 7 jaar voor nodig, en kijk dan wat omen in het eerste jaar presteert. hulde, een genot om naar te kijken. intelligent, karaktervol en taai.
2 januari 2017 21:54
@liske
Dat zijn jongens die wat langer nodig hadden inderdaad. Gesink en Kelderman stonden er wel meteen in hun eerste profjaar. Je weet nooit hoe zo'n jongen zich verder ontwikkelt, al heb ik daar bij Oomen wel vertrouwen in.
3 januari 2017 00:55
@Arry1337: Gaviria achter Sagan? Ik zou 't nog maar een keer terugkijken.. :)

Vind 't overigens ook ietwat overdreven om te spreken van "een bijna gegarandeerde overwinning", maar winnen had zeker gekund.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.