Tevredenheid bij Telenet-Fidea na zege Aerts: “Even sprakeloos”
foto: Cor Vos
zondag 13 januari 2019 om 19:55

Tevredenheid bij Telenet-Fidea na zege Aerts: “Even sprakeloos”

Toon Aerts zorgde met zijn zege op het BK veldrijden in Kruibeke ook voor blije gezichten bij zijn ploeg Telenet-Fidea. Teammanager Sven Nys kon na afloop maar moeilijk bij zijn woorden komen. “Wat een cross”, stamelde hij. “Ik denk dat we altijd geloofd hebben dat het mogelijk was. Ik heb altijd gezegd, alles moet honderd procent meezitten, want anders kan je nooit Wout van Aert verslaan.”

“Hij vertrok fantastisch en pakte direct de koers in handen, zoals ik gevraagd had. Hij moest naar niemand kijken, want het was een echt technische cross en als je goed bent kan je die wedstrijd winnen. Maar dan liet hij Wout een beetje in de koers komen, kwam hij in de verdrukking en maakte hij zelf twee fouten. Ik had nooit verwacht dat hij die situatie toen nog kon rechtzetten en erbij kon komen”, blikte Nys vol bewondering terug.

“Ik denk dat hij tweemaal over zijn theewater ging, waarvan hij een halve ronde moest bekomen. Je zag ook dat als hij liep, hij slap op zijn benen stond. Maar dan kwam er op één of andere manier een klik van ‘ik kom een paar seconden dichter, het is nog niet gedaan’. Ik bleef natuurlijk ook op hem inpraten en toen kreeg hij vleugels. Toen hij erbij kwam en een aanval plaatste, was ik even sprakeloos.”

Dat Aerts vervolgens de nationale driekleur veroverde, daar genoot ploegleider Kris Wouters ook van mee. “Dit is vooral belangrijk voor Toon Aerts en wij als team genieten daarvan mee. Het is altijd fijn om een kampioen in de ploeg te hebben. We hadden er vandaag wel een beetje op gehoopt. Het bleek dat de strijd tussen de twee personen ging, die wij verwacht hadden. We zijn dan ook enorm gelukkig dat het gelukt is.”

Hiërarchie
Komt hiermee ook de hiërarchie van de cross in beweging? “Het is nog te vroeg om hieraan conclusies te verbinden”, vindt Nys. “We hebben veel respect voor de prestaties van Wout, want die gaan er de komende weken ook nog komen. Maar ik denk wel dat Toon zijn stempel heeft gedrukt op het hele seizoen, op de klassementen en nu ook op de kampioenschappen. Hij mag ook echt zijn plaats afdwingen, mede op het lijstje van kopman in een WK.”

Ook Wouters vindt het te vroeg om Van Aert al af te schrijven. “Ik denk dat je respect moet hebben voor de kampioenen. En als je drie keer wereldkampioen bent en drie keer Belgisch kampioen, dan verdien je ook het respect. Het is niet omdat Wout vandaag een wedstrijd verliest, hij een mindere renner is geworden. Het is wel zo dat als Wout nog eens zo’n goed wegseizoen gaat hebben, dat het alleen maar nadelig gaat zijn voor zijn crosswinter.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.