Thibau Nys begint vandaag aan wegseizoen: “Hou er rekening mee dat ik nog intensiteit tekort kom”
foto: Cor Vos
dinsdag 23 april 2024 om 08:37

Thibau Nys begint vandaag aan wegseizoen: “Hou er rekening mee dat ik nog intensiteit tekort kom”

Voor Thibau Nys gaat het wegseizoen vandaag eindelijk beginnen. De 21-jarige renner van Lidl-Trek kwam een week geleden terug van een hoogtestage op Tenerife en start nu in de Ronde van Romandië. Hij is ‘hongerig’, maar zoekt nog wel naar bevestiging, zegt hij in gesprek met Het Nieuwsblad.

“Ik hou er ook wel rekening mee dat ik na mijn hoogtestage nog wat intensiteit en hardheid ga tekortkomen. Misschien bots ik wel heel bruut op mijn limieten”, aldus Nys, die vorig jaar ook een hoogtestage deed voor de Ronde van Romandië. Toen was hij wel meteen goed in de Zwitserse rittenkoers, erkent hij. “Maar toen had ik maar tien dagen rust genomen na het veldritseizoen en ook nog Nokere Koerse, Brugge-De Panne en nog wat andere voorjaarskoersen (GP de Denain en Bredene-Koksijde, red.) gereden. Dat geeft toch een immens verschil.”

“Nu heb ik drie weken rust genomen zonder voorjaarskoersen. Het dal waaruit ik moet klimmen, is nu veel dieper. Ik heb zeker een heel mooie voorbereiding gehad, maar het zal misschien nog niet in Romandië zijn dat ik er de vruchten van pluk. Een mooie conclusie kan zijn dat ik na Romandië wellicht verder zal staan dan vorig jaar.”

Sprintkansen?
Op papier lijken er twee sprintkansen in de Ronde van Romandië. Kan Nys zich in die ritten met de besten meten? “Ik heb het gevoel dat mijn explosiviteit na een hoogtestage en veel uren duurtraining een beetje is afgebot. Ik zal niet zeggen dat ik twijfel, maar ik zou wel graag de bevestiging krijgen: ook op dat vlak kan ik het nog. De lijn van wat ik als nieuweling of junior kon in piekwaardes is niet echt doorgetrokken.”

Wel is Nys sindsdien enorm gegroeid als renner, zegt hij. “Mijn twintig- en tienminutenwaarden zijn veel beter. En in december heb ik nog mijn beste vijfsecondenwaarde ooit getrapt. Ver weg kan ook dat absolute piekvermogen dus niet zijn.”

Reserve voor Giro
Een deel van het peloton van de Ronde van Romandië rijdt nadien de Giro d’Italia. Nys staat reserve voor die grote ronde, maar het is dus niet de bedoeling dat hij daar van start gaat in de drieweekse rittenkoers. “Dat zou mijn seizoen ook wel naar de kl** kunnen helpen. Ik ben blij met het programma dat ik de komende weken ga rijden: Eschborn-Frankfurt, de Ronde van Hongarije, de Tour of Noorwegen, de GP Kanton Argau. Allemaal wedstrijden waar voor mij kansen liggen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.